GORDANU JE LJUBOMORNI MUŽ ODVOJIO OD GLUME: Sa 17 šetala crvenim tepihom Holivuda i Kana, a onda je ZAKLJUČAO

Ovo je tužna sudbina Tise iz filma "Skupljači perja", koju je diler deviza zatvorio zbog ljubomore u zlatni kavez, zapečativši njenu obećavajuću karijeru.

Lifestyle
16:50h Autor:
GORDANU JE LJUBOMORNI MUŽ ODVOJIO OD GLUME: Sa 17 šetala crvenim tepihom Holivuda i Kana, a onda je ZAKLJUČAO
Foto: Printskrin@zlatavk/YouTube

Ko je pregledao film "Skupljači perja", seća se i prelepe Tise. Mlade Vrščanke, prelepih i krupnih očiju. Sve je ostavljala bez daha, zadivljeni njenom lepotom.

Bila je Romkinja, koja je sa samo 17 godina prošetala crvenim tepihom od Pule, Kana do Holivuda, i te 1967. godine Gordana Jovanović, devojčica iz siromašne romske porodice, bila je nasmejana i vesela. Godine 1968. snimila je nekoliko scena u filmu "Svet će skoro pasti" i predviđali su joj veliku glumačku karijeru.

Gordana Jovanović (1951-1999) imala je svega 16 godina kada joj je reditelj Aleksandar Saša Petrović poverio glavnu žensku ulogu u kultnom filmu "Skupljači perja"- najuspešnijem jugoslovenskom filmu u svetu, koji je na autentičan način prikazao surov život Roma u Vojvodini šezdesetih godina prošlog veka.

Gordana Jovanović
foto: Printskrin@teodordebry/YouTube

Iako nije bila glumica, već naturščik, lepa Vrščanka zadivila je i filmske kritičare i publiku širom Jugoslavije tumačeći lik mlade Tise, ljubavnice glavnog junaka Belog Bore. Smešila joj se lepa karijera, ali je umesto toga, vrlo brzo posle premijere filma, pala u zaborav.

Glumeći rame uz rame sa velikanima jugoslovenskog glumišta, Gordana je odgovarala na sve glumačke izazove, kao da je bila profesionalac. To potvrđuje i Bekimova pohvalna izjava da je reditelj Petrović imao sreću što je baš nju odabrao za tako važnu ulogu, jer je ostvarila sve što je on zamislio kao pisac scenarija.

– Uvek je vedra, nasmejana, raspoložena i može se reći da je postala prava glumica – rekao je Fehmiu za list "Arena" tokom pauze na snimanju filma te 1967. godine.

Gordanu je pratilo siromaštvo na svakom koraku, a imala je i tri sestre i jednog brata

Gordana Jovanović
foto: Image Capital Pictures / Film Stills / Profimedia

Uloga Tise donela joj je brojne pohvale, čak i ponude za nove angažmane, ali se ona, kao što nalažu nepisana pravila njenog naroda, udala već sledeće godine, kada joj je bilo 17. To je značilo i kraj njene kratkotrajne glumačke karijere. Suprug Đurica Šain u Vršcu poznatiji kao Pišta (svojevremeno najveći diler deviza) nije joj dozvoljavao da nastavi da glumi, iako je na venčanju "uzeo" njeno slavno prezime.

Zbog njegove ljubomore, Gordana je prestala da glumi, iako su mnogi režiseri dolazili kod njega i molili ga da je pusti da snima. Nije joj to dozvoljavao zbog onih slobodnih scena.

Gordana Jovanović
foto: Printskrin@zlatavk/YouTube

On je zatvorio u zlatni kavez. No, i kad je od "zlata" on je kavez, kakva je i bila vila, ograđena zidinama u kojoj je čuvao lepoticu Gordanu. Ljubomorno i bolesno je čuvao, surovo, samo za sebe.

Kada je ona preminula 1999. u 47. godini života, suprug Đurica od njenog večnog prebivališta, sagradio je mauzolej. Naprosto je nemoguće opisati sve te ukrasne crteže, detalje i nameštaj. Sve je bilo opremljeno, čak je bio i televizor. Sedeo je tu uz nju, svoju neprežaljenu ljubav. Ukopan je, nakon smrti i on tu. Jednom godišnje otvara se za mnogobrojne posetioce koji ovaj vršački “Tadž Mahal”, žele pogledati i fotografisati.

Bonus video:

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs