5 TRIKOVA KAKO DA ZA TREN OKA OČISTITE ROŠTILJ: Nakon ovoga ćete ponovo nesmetano spremati omiljene SRPSKE specijalitete

Kako na ispravan način u potpunosti očistiti roštilj od naslaga masnoće i prljavštine, a da to ne utiče na ukus hrane koju ćete ubuduće pripremati

Lifestyle
5 TRIKOVA KAKO DA ZA TREN OKA OČISTITE ROŠTILJ: Nakon ovoga ćete ponovo nesmetano spremati omiljene SRPSKE specijalitete
Foto: Shutterstock

Svi, pogotovu u našoj zemlji, prosto obožavaju specijalitete sa roštilja, ali da li se sećate kada ste poslednji put detaljno očistili vaš roštilj?

Ako ne očistite roštilj ubrzo nakon korišćenja, znatno teže ćete skinuti sve zagorele ostatke sa rešetaka, a vrlo brzo posle upotrebe roštilja dolazi do nakupljanja opasnih bakterija i privlačenja svih vrsta insekata i štetočina.

Ali, to se neće dogoditi ako roštilj znate pravilno da očistite. Sve može biti gotovo već za nekoliko minuta ako sledite ove jednostavne korake:

1. "Zapalite" ostatke hrane i masnoće

Rasplamsajte vatru (ili zapalite malo uglja), zatvorite poklopac roštilja i ostavite tako 10 i 15 minuta. Visoka temperatura ojačaće ostatke hrane, nakon čega će biti lakše da ih uklonite.

rostilj
foto: Shutterstock

2. Očistite rešetke

Ostatke uglja s rešetke uklonite polufleksibilnom četkom od nerđajućeg čelika. Takođe možete da upotrebite i lopticu od aluminijumske folije, ali bolje je uložiti nešto novca u dobru četku za roštilj. Biće vam lakše i oduzeće vam manje vremena. Ako je donja strana rešetke za roštilj jako masna, to može izazvati iskre i spaljivanje hrane. Tu masnoću uklonite i obrišite mokrom sapunicom uz pomoć sunđera, pa isperite i osušite peškirom.

3. Uklonite zagorele ostatke

Skuplji plinski roštilj često ima zaštitu za plamenik, odnosno komade metala u obliku slova V, koji štite mlazove gasa od kapljanja masnoće. Izvadite ih i uz pomoć noža uklonite masnoću. Ako je potrebno, očistite ih deterdžentom, operite i osušite peškirom. Ako, pak, imate roštilj na drveni ugalj, ovaj korak možete da preskočite.

Roštilj
foto: Shutterstock

4. Očistite unutrašnjost roštilja

Očistite unutrašnjost roštilja špaklom kako biste lakše uklonili ostatke masnoće i kako ona ne bi uticala na ukus vaše hrane. Koristite sapun i vodu ako vam je roštilj jako prljav.

5. Završno "glancanje" (po želji)

Ako ste posebno motivisani za čišćenje, možete očistiti i spoljašnji deo roštilja. Ako je površina od nerđajućeg čelika, obrišite mast odgovarajućim sredstvom za čišćenje čelika i polumekim sunđerom. Za ostale vrste površina dovoljna je i topla voda.

Bonus video:

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs