PRAKTIKUJTE OVIH 5 STVARI I MOZAK ĆE VAM RADITI KAO SAT: Saveti čuvene neurološkinje koja je živela preko 100 godina

Čuvena neurološkinja ostavila je iza sebe 5 saveta za bolji rad mozga.

Lepi & Zdravi
PRAKTIKUJTE OVIH 5 STVARI I MOZAK ĆE VAM RADITI KAO SAT: Saveti čuvene neurološkinje koja je živela preko 100 godina
Foto: Profimedia

Rita Levi-Montalčini rođena je 22. aprila 1909, u Italiji. Bila je jedan od najboljih italijanko-američkih neurologa, koja je sa biohemičarom Stenlijem Koenom, podelila Nobelovu nagradu za fiziologiju ili medicinu 1986. za svoje otkriće telesna supstanca koja stimuliše i utiče na rast nervnih ćelija.

Živela je 103 godine i bila je veoma vitalna, a mozak joj je radio kao sat. Nobelovka je ostavila preporuke za razvoj moždanih vijuga i za dug život:

Rita Levi Montalčini
foto: Profimedia

1. Čitanje teške literature - Mnogi naučnici su govorili da stalno učenje čuva vitalnost moždanih vijuga.

2. Rešavanje logičkih zadataka i ukrštenih reči – podstiču mozak da razmišlja van okvira.

3. Pokušajte da zapamtite više - Na primer, nakon čitanja svakog poglavlja, zatvorite knjigu i pokušajte da zapamtite manje detalje. Preslišajte sebe, ponavljajte naučeno. Poznati srpski akademik Vladeta Jerotić govorio je da učenje poezije ili molitvi napamet, može biti jedan lep način da vaš mozak i u starosti dobro funkcioniše.

4. Učite strane jezike - Ne morate ga tečno govoriti, već je poenta da se vaš mozak "rasteže", tako se stvaraju neuronske veze. Naučnica je isticala da vam je potrebno oko 20 minuta dnevno.

5. I na kraju, sačuvajte pozitivan duh, to je jedna od najvećih tajni dugog i srećnog života. Rita Levi-Montalčini je govorila: "Pre svega, nemojte se plašiti poteškoća. Daju nam najbolje."Čak i kada se pojave teškoće i problemi, pokušajte da sačuvate optimizam i u svemu vidite šansu za razvoj.

Bonus video:

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs