3 ŽENE ŠEIKA IZ DUBAIJA ISPRIČALE ŠTA SE DEŠAVA IZA ZATVORENIH VRATA ODAJA: Od tog momenta za njih 2 niko više nije čuo

Porodica Maktum je najbogatija i vladajuća porodica Dubaija, ali iza zatvorenih vrata bogatih odaja krije se pakao

Lifestyle
16:17h
3 ŽENE ŠEIKA IZ DUBAIJA ISPRIČALE ŠTA SE DEŠAVA IZA ZATVORENIH VRATA ODAJA: Od tog momenta za njih 2 niko više nije čuo
Foto: Karim SAHIB / AFP / Profimedia

U oktobru 2022. godine BBC je objavio uznemirujući video na kojem Zejnab Džavadli, supruga šeika Saida bin Maktuma bin Rašida al Maktuma, člana vladajuće porodice Dubaija, biznismena i bivšeg sportiste, traži zaštitu i pomoć od stranih zemljaa.

Šeik Said bin Maktum poseduje međunarodno nagrađivane konje i fudbalski klub UAE. On je sin Maktuma bin Rašida Al Maktuma, bivšeg emira (vladara) Dubaija, njegov ujak je sadašnji emir Dubaija.

Zejnab Džavadli je bivša azerbejdžanska ritmička gimnastičarka i osvajačica medalja na svetskim i evropskim prvenstvima.

Ona je bivša supruga kraljevske porodice Ujedinjenih Arapskih Emirata, a zatražila je pomoć od Saveta za ljudska prava Ujedinjenih nacija da joj pomogne da povrati svoju decu. Zejnab je tvrdila da su joj vlasti UAE pretile i uznemiravale tokom naporne borbe za starateljstvo nad decom. Ona je htela da se razvede od šeika Saida, ali to nije moglo da prođe glatko. Možda bi Zejnab i dobila slobodu, ali više nikad ne bi videla ni čula ništa vezano za decu.

"Molim vas, pomozite mi", plakala je nesrećna žena u videu objavljenom na BBC.

"Moja deca i ja smo prestravljeni i uplašeni za naše živote i bezbednost".

Zejnab Džavadli, koju je šeik Said bin Maktum optužio da je nesposobna majka koja ne šalje svoju decu u školu, da živi na mestu neprikladnom za decu i da je ugrozila zdravlje najmlađe devojčice, tvrdi kako to nije istina.

Ona je zbog strašnog pritiska vlasti Dubaija zatvorena u četiri zida sa decom i ne šalje ih u školu jer se boji da će joj ih oduzeti, kindapovati i da ih nikad više neće videti.

Od tog videa objavljenog 2022. godine pa sve do danas, 2024. godine - nema više ni traga ni glasa Zejnab Džavadli, bivšoj ženi šeika Saida.

Zejnab Džavadli
foto: VIKTOR DRACHEV / AFP / Profimedia

Ona je od 2019. godine zarobljena u Dubaiju, kada se razvela od šeika nakon 4 godine braka.

"Mi smo zapravo beskućnici i zarobljeni u hotelu u Dubaiju, a moja deca ne mogu da odu bez straha da bih mogla biti uhapšena i da će mi deca biti oduzeta“, rekao je Džavadli.

Kako prenosi BBC, advokati bivše supruge člana vladajuće porodice Dubaija podneli su zahtev Savetu UN za ljudska prava.

Oni žele da savet interveniše kod vlasti u UAE kako bi osigurao Zejnab Džavadli i bezbednost njene dece.

U zahtevu se tvrdi da se Zejnab suočila sa zlostavljanjem, uznemiravanjem i zastrašivanjem od strane vlasti tokom ogorčene borbe za starateljstvo sa šeikom Saidom bin Maktumom bin Rašidom Al Maktumom.

"To je najnoviji slučaj u Dubaiju koji otkriva podele unutar vladajuće porodice”, kaže se u izveštaju BBC.

U svom apelu za intervenciju Saveta UN za ljudska prava, njeni advokati sa sedištem u Velikoj Britaniji tvrde da su joj ograničeni i sloboda kretanja i izražavanja, dok je protiv nje korišćena taktika zastrašivanja.

U žalbi se navodi da su Zejnab Džavadli, njena deca i njeni roditelji bili napadnuti kada je policija u Dubaiju upala u njihovu kuću pre dve godine. Njeni roditelji su se od tada vratili u Azerbejdžan.

Ali, Zejnab nije jedina snaja ove porodice koja je osetila bes i gnev moćnih šeika.

Slučaj jordanske princeze Haje

Princeza Haja, Šeik Mohamed
foto: Balkis Press/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Princeza Haja – bivša supruga šeika Mohameda bin Rašida Al Maktuma – pobegla je iz UAE 2019. godine, rekavši da se plaši za svoj život. Početkom 2022. godine, princeza je dobila bitku za starateljstvo koja se vodila na najvišem sudu u Velikoj Britaniji, koji joj je dao isključivo starateljstvo nad njihovo dvoje dece.

Princeza Haja je uspela da od šeika izvuče milione, te je sada slobodna žena koja prema nekim navodima ima čak i novog dečka i život daleko od Dubaija. Ipak, tu treba uzeti u obzir to što je ona polusestra jordanskog kralja Abdulaha, te da je alarmirala sve medije koji su godinama lobirali za nju.

Slučaj princeze Latife

Princeza Latifa
foto: Profimedia

Princeza Latifa, ćerka šeika Muhameda bin Rašida Al Maktuma, pobegla je pa je vraćena u odaje moćnog šeikovog dvorca.

Od tog momenta njoj se gubi svaki trag iako je ona uspela da pošalje video u kojem navodi kako je kao zarobljenika drže u odajama pod konstantnim nadzorom.

Vesti koje stižu iz Dubaija kažu kako je Latifa "problematična devojka i da se trenutno nalazi na psihijatrijskom lečenju".

Tri žene koje su jedno vreme živele bajkoviti životu u Dubaiju, preko noći su se probudile u jednoj noćnoj mori iz koje nisu mogle izaći. Zašto? Još nikome nije jasno.

Možda im je dodeljena ulogu koju su morale da igraju pošto- poto? Možda im se nije dopadalo da dele svoje muževe sa drugim ženama? Možda su htele mrvicu više slobode nego što su mogle da je imaju u Dubaiju? Pravi odgovor znaju samo one.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs