BILA SAM U HAREMU I NAUČILA VAŽNU LEKCIJU: Svaka žena koja bi ušla u sultanovu sobu, postala bi BOGATA i ovako tretirana

Bila sam u haremu i naučila važnu lekciju. Žene su tretirane kao kraljice.

Lifestyle
22:25h
BILA SAM U HAREMU I NAUČILA VAŽNU LEKCIJU: Svaka žena koja bi ušla u sultanovu sobu, postala bi BOGATA i ovako tretirana
Foto: Shutterstock

Moj suprug i ja smo posetili Istanbul na jednom od naših krstarenja Mediteranom. Bili smo tamo dan i po i želela sam da vidim što više grada jer sam bila sigurna da će poseta Istanbulu biti prilika za život. Pridružili smo se ekskurziji koja nas je vodila svuda, uključujući obilazak sultanove palate. Moja jedina zamerka u vezi sa obilaskom bila je što nismo uspeli da vidimo harem palate.

Nažalost, harem je bio zatvoren za javnost. Naš vodič nas je odveo u sobu koja je bila veoma slična prostoriji za okupljanje, samo što je ova soba bila manja. U haremu je zapravo postojao niz soba, uključujući tradicionalno tursko kupatilo. Volela bih da sam ih videla, ali avaj, moja mašta mora da ispuni detalje.

Harem
foto: Roland and Sabrina Michaud / akg-images / Profimedia

Naš vodič nam je pričao i o politici i životu u haremu. Mnogo sam naučila od nje. Mnogi njeni uvidi postali su deo moje priče, Devojačka čast.

Evo šta sam naučila: Dobiti poziv da budem deo harema u Sultanovoj palati bila je VELIKA ČAST. (I ja sam se iznenadila kada sam ovo saznala.) Čak su i ugledne evropske porodice slale svoje ćerke da budu deo ovog priželjkivanog društva. Pridruživanje sultanovom haremu bilo je ekvivalentno prijemu u školu "Ivy League".

Sve devojke i žene, robinje ili slobodne, dobile su obrazovanje koje je ove žene učinilo veoma cenjenim suprugama muškaraca u visokom društvu, uključujući Evropu. Harem u sultanovoj palati bio je jedina zajednica koja je robovima davala priliku da se izdignu u svom društvenom statusu. Ako bi konkubina dala sultanu sina, a taj sin bi bio izabran za naslednika prestola, ta konkubina bi postala najmoćnija žena u Osmanskom carstvu. Ona je takođe mogla da izvrši ogroman uticaj na sultana i članove njegovog dvora. I majke sultana su postale neizmerno bogate. Neki su postali dovoljno bogati da finansiraju vojne kampanje, dok su drugi finansirali škole ili izgradnju džamija. Nažalost, muškarci su se osećali ugroženim od ovih žena i preduzeli su korake da ograniče bogatstvo i moć koju su ove žene mogle naslediti do 18. veka.

Harem
foto: Profimedia

Uz to, život u haremu je bio veoma konkurentan, pa čak i opasan. Žene su bile izuzetno zaštitnički nastrojene prema svom mestu u hijerarhiji harema. Uvek je postojao stabilan priliv mladih lepotica da bi uhvatile sultanove oči. Nije bilo neuobičajeno da žene iz harema umru od trovanja, posebno ako su rodile sultanovog sina. Njihovi sinovi bili su podjednako podložni istoj sudbini kao i njihova majka.

U Devojačkoj časti, Kora Bredli pita Naa'il Dhara, boga Alžira šta se dešava sa ženama u njegovom haremu nakon što nadžive svoju korisnost. Mnoge žene u sultanovom haremu udavale su se za istaknute muškarce širom Evrope i Otomanskog carstva. Neke su iskoristile svoje obrazovanje i postale uspešne poslovne žene. Osmanskim ženama je bilo dozvoljeno da poseduju imovinu i obavljaju poslove bez muža.

Harem
foto: Profimedia

Sultan nije bio jedina osoba koja je imala harem. Bilo ih je mnogo rasutih širom Osmanskog carstva. Da li su žene u drugim haremima bile jednako srećne kao žene u sultanovoj palati? Nemam taj odgovor. O haremima u drugim delovima Osmanskog carstva ima vrlo malo podataka.

Harem u Alžirskoj palati bio je važna komponenta Devojačke časti. Veliki deo zajedničkog života proizašao je iz istraživanja; mnogo toga je proizašlo iz mojih sopstvenih zaključaka. Žene u Naailovom haremu nisu imale mnogo slobode. U stvari, većina njih su bili zarobljenici, koji su postali robovi. Želela bih da mislim da su žene u svim haremima tretirane bolje od načina na koji je Naail tretirao svoj. Možda. Verovatno će odgovor na to pitanje ostati zakopan u istoriji.

Bonus video:

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs