TEHNIKA KOJOM NOVAK ĐOKOVIĆ SAVLADA SVAKU MENTALNU KRIZU: U stanju je da se iz najvećeg ponora vrati kao POBEDNIK

Novak Đoković upravo dominira na Australijan openu i svedoci smo njegovog neverovatnog uspeha za koji je zaslužna jedna tehnika

Lifestyle
Autor:
TEHNIKA KOJOM NOVAK ĐOKOVIĆ SAVLADA SVAKU MENTALNU KRIZU: U stanju je da se iz najvećeg ponora vrati kao POBEDNIK
Foto: David GRAY / AFP / Profimedia

Samo Novak Đoković je u stanju da se podigne iz ponora i kada ga svi otpišu, pobedi kao da je to nešto sasvim prirodno. U čemu je njegova snaga? Vizualizacija je ono o čemu Novak stalno priča.

"Pokušavam da zamislim sebe kao pobednika. Mislim da je u tome moć. Takođe, mora postojati moć volje, snaga koja ne proističe samo iz fizičkog bića, već i od mentalnog. Važno je kako vi unutar sebe doživaljvate određene situacije. Ako želiš da pobediš trebaš da veruješ u sebe i da podsećaš sebe da si tu s razlogom i da si bolji od drugih igrača," rekao je jednom prilikom Novak Đoković.

Ali kako vizuelizovati uspeh?

Kada čovek mentalno zamišlja samo pozitivne i uspešne stvari, on time programira svoju podsvest za željeni rezultat. Da biste dobili maksimum iz vizuelizacije, zamislite šta želite ali do detalja. Treba da zamislite boje, mirise i to šta ćete osećati u tom momentu. I to treba da zamišljate svako veče, sve dok se to što želite ne ostvari.

Smatra se da se oni ljudi koji redovno praktikuju vizuelizaciju menjaju na bolje. Na primer: čovek koji vizealizuje uspeh postaje sigurniji u sebe, samopouzdanje mu raste, prevazilazi strah i td. Ako želite da se poboljšate, morate da jasno zamislite kakva osoba želite da budete, ali do tančina. Treba da zamislite sve od načina na koji ćete pričati, do načina na koji ćete se ponašati u određenim situacijama.

Novak Đoković
foto: James Gourley / Shutterstock Editorial / Profimedia

Zanimljiv eksperiment

Jedan psiholog iz Evrope je sproveo zanimljiv eksperiment na sebi. Nekoliko dana zaredom je zamišljao sebe kao nesrećnu i ogorčenu osobu, nezadovoljnu, ljutu, koja dane provodi samo tako što postoji, ne živeći punim plućima. I kada je nakon par dana takvog razmišljanja izašao na ulicu, desilo mu se to da je bio opljačkan, dok ga je jedan automobil koji je prolazio pored njega isprskao do glave do pete, a drugi ga umalo pregazio. U prodavnici su svi bili drski prema njemu, dok su kučići pokušavali da ga napadnu na ulici.

Stara izreka kaže: "Kako zračiš, tako i privlačiš". Šta to znači? Pozitivne misli donose pozitivne stvari u vaš život.

Entoni Hopkins je priznao da je kao dete sebe zamišljao kao uspešnu i moćnu osobu, te da je to maštanje bilo stalno tokom odrastanja. Sve što je sebi namenio - to mu se i ostvarilo.

Novak Đoković je opet više puta naveo kako je uvek sebe zamišljao kao najboljeg sportistu na svetu i sasvim je siguran da je tim putem vizuelizacije pomogao sebi da ostvari svoj san.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs