TRPELA NEOPISIVE GROZOTE U JASENOVCU, SPASAO JE MOĆNIK IZ HRVATSKE I PRIREDIO JOJ BAJKU: A onda joj se život opet raspao

Priča žene koja je spašena iz Jasenovca na neverovatan način nije viđena, čak, ni na filmu, za koji kaže da je sve "blago prikazano".

Lifestyle
01:03h Autor:
TRPELA NEOPISIVE GROZOTE U JASENOVCU, SPASAO JE MOĆNIK IZ HRVATSKE I PRIREDIO JOJ BAJKU: A onda joj se život opet raspao
Darinka Petorvić, Foto: Printscreen Youtube - Prva

"Jasenovac je bio logor smrti, deca su umirala masovno. Bolest ih je gole, bose, gladne i žedne kosila", reči su Darinke Petorvić, koja je sa samo 4 godine svu tu golgotu osetila na svojim leđima. Naime, odvojena od majke, uz brata i sestru, gledala se smrt pravo u oči. Oca se ne seća, a svi preživeli članovi porodice su se okupili tek kada su postavi zreli i odrasi ljudi. I ona je još jedna "Dara iz Jasenovca".

Naime, Darinkina majke i najstarija sestra su odmah poslate u nemački logor, jer su služile kao odlična radna snaga, dok je ona sa bratom i sestrom pala u ruke nemilosrdnih ljudi. Strahote koje je preživela pamti i danas, a smatra da je sam Bog poslao čoveka koji ju je izvukao iz kandži pakla.

- Mlađi brat nije mogao da izdrži, razboleo se i preminuo. Oca uopšte ne pamtim. Bio je veliki Srbin, radio je na železnici i imao je svoj tamburaški orkestar. Čim je počeo rat, uhapšen je, ne znam ni gde je, a ni kako završio - rekla je Darinka u mesiji "Jutro" na Prvoj.

Jasenovac
foto: Profimedia

Sticajem srećnih okolnosti, tada neuhranjenu i bolesnu devočicu usvojio je bračni par iz Slovenije, koji je zbog poslovnih angažmana živeo jedno vreme u Zagrebu. Imali su dvojicu sinova - Petra i Marka i žarko su želeli devojčicu, e su rešili da jednu spasu iz logora.

- Ušao je jedan čovek po imenu Vilko i odmah sa vrata rekao da želi mene. Stražari su mu rekli da ima još mnogo njih, te da nije ništa pogledao. Pristao je da obiđe i drugu decu, ali se vratio po mene. Inače su iz Slovenije bili, a tada su živeli u Hrvatskoj, jer je on bio direktor u kompaniji "Simens" - opisuje kako je izgledalo njeno svetlo na kraju tunela i dodaje:

"Ja sam bila šokirana koliko su oni bili tople ličnosti. Najrođeniji ne bi se tako ponašali. Oni su mene prihvatili kao rođeno. Ja sam rasla kao njihovo dete. Bila zbrinuta i voljena. I školovana. Upisali su me na balet, sviranje klavira, učenje nemačkog jezika", rekla je Dara.

Jasenovac
foto: Profimedia

Upravo ovaj divan čovek koji ju je spasao, uspeo je da pronađe i njenu mamu i sestru preko nemačkog Crvenog krsta.

- Ja nemam reči kojim bih mogla da opišem njegovu dobrotu. Uspeo je preko svojih veza da pronađe mamu i sestru. Bile su u Dizeldorfu u nekoj fabrici lekova. Od tada je redovno održavao kontakt sa njima i obaveštavao ih o mom napretku.

Međutim, tu nije bio kraj lošim dešavanjima za Daru - njenoj porodici koja ju je usvojila konfiskovali imovinu, istraumirana da će ponovo ostati bez ikoga, Dara se vratila u Slavoniju.

Ali, uspela je da završio petogofišnju učiteljsku školu i da postane vrlo obrazovana dama koja želi da njeno užasno životno iskustvo drugima bude važna lekcija - život treba ceniti, a ne traćiti.

- Mislim da se nije dovoljno posvetilo pažnje tom delu što se tiče Jasenovca i dece. To je stvarno bilo negde potisnuto u drugi plan. Ja ovolike godine imam, ja ne znam da li sam 5-6 puta čula da su obratili pažnju na taj deo i mislim da je učinjena jedna velika nepravda što se tiče tih ljudi, odnosno tih mališana koji su živeli sticajem okolnosti, napatili se za sva vremena - isiče Darinka i nada se da se sve žrtve Jasenoca nikada neće zaboraviti.

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs