"3 PUTA JE SILOVAO MOJU MRTVU ĆERKU U MRTVAČNICI": Sa Azrom je po 30 minuta opštio MONSTRUM i snimao gnusni čin

Azra je bila jedna od najmanje 100 žrtava brutalnih zločina, a njene žrtve su se kretale u dobu od devet do čak 100 godina

Lifestyle
19:43h Autor:
"3 PUTA JE SILOVAO MOJU MRTVU ĆERKU U MRTVAČNICI": Sa Azrom je po 30 minuta opštio MONSTRUM i snimao gnusni čin
Azra, Foto: Michael Drummond / PA Images / Profimedia

Zločinac koji je ostavio ovaj trag užasa bio je David Fuler. Priča o ovim užasnim događajima dolazi kroz razgovor između Džejsona Farela, prijatelja i kolege sa Sky News-a, i Nevres Kemal, majke koja je morala suočiti sa strašnom sudbinom svoje kćerke.

Kada su policijski službenici za vezu sa porodicom kucali na vrata Nevres Kemal, njihova zabrinutost bila je očigledna. Za nju, već je bio došao trenutak najgoreg bola. Naime, njena jedina kćerka preminula je pre godinu dana, i nakon tog gubitka, nije imala drugu porodicu koja bi mogla popuniti tu prazninu.

Scena koja se odvijala pred njom tih trenutaka bila je slična onoj koju je doživela u julu 2020. godine, kada su joj saopštili da joj je voljena Azra pala sa mosta u Kentu i zadobila smrtonosne povrede. Nevres se seća da je tada doživela nepojmljivu bol i šok, a ono što je usledilo ovog puta bilo je gotovo kao ponovno suočavanje sa istom strašnom vesti.

Napomena: Ovaj tekst sadrži opise koji mogu biti veoma uznemiravajući za neke čitaoce.

Službenici su Nevres objasnili da je telo njene ćerke Azre bilo silovano od strane muškarca dok je bila smeštena u mrtvačnici bolnice Tunbridž Vels. Ovaj odvratni detalj samo je dodatno pojačao patnju koju je Nevres već prošla, ostavljajući je u još dubljem ponoru tuge i besa.

Ispostavilo se da je Azra bila jedna od najmanje 100 žrtava užasnog provalnog prestupnika po imenu David Fuler. Fuler je godinama radio kao menadžer za elektro održavanje u bolničkom trustu i uspevao je da izbegava otkrivanje svojih zločina.

Žrtve koje su patile zbog njegovih zlodela bile su različitog uzrasta, od samo devet godina pa sve do stotinu. Ovo je bio ozbiljan društveni problem s dugim nizom žrtava koje su trpele njegove užase.

Azra, koja je tada imala samo 24 godine, preminula je zbog traume. Njeno telo je otkriveno sa ozbiljnim povredama - dislociranom rukom, puknutim rebrima i karlicom koja je bila doslovno prepolovljena. Njen život je okončan na najstrašniji način, i to je samo jedan od mnogih tužnih slučajeva koje je ovaj zločinac ostavio za sobom.

No, ono što je još šokantnije i užasnije od samog čina ubistva je činjenica da je Azrin mrtvački leš doživeo dodatne zloupotrebe nakon njene smrti. Nevres, njena majka, morala je suočiti se s nezamislivom istinom da je njena kćerka bila zlostavljana - čak tri puta - u mrtvačnici.

Nevres je podelila ovu uznemirujuću priču jer želi da svet zna istinu o tome šta se dogodilo njenoj kćerki. Pitanje koje ostaje je kako čovek može da razume, kako može da prihvati takav neopisiv užas koji se dogodio njihovoj porodici i voljenim osobama. Ovaj slučaj je duboko uznemiravajući i boli sve one koji čuju o njemu, podsećajući nas koliko je važno da se borimo protiv takvih zločina i podržimo žrtve i njihove porodice u njihovoj potrazi za pravdom.

Silovanje
foto: preentscreen/Youtube

Prvi napad na Azru se dogodio samo nekoliko sati pre nego što je Nevres došla da se oprosti od svoje ćerke u mrtvačnici - a dogodio se ponovo nekoliko sati nakon što je ona napustila taj prostor.

Nevres mi je poverila svoju potresnu priču: "Provela sam dva sata u mrtvačnici spavajući pored nje. To mi je pružilo neki oblik utehe. Međutim, nisam znala da je moju kćerku zlostavljao pre tog dana i te večeri.

"Dok sam mazila njenu kosu, spavala na njenoj kosi, neki muškarac je... doslovno se penjao po njenoj koži... A ja sam je ljubila, grlila i govorila joj poslednje zbogom." Dodala je: "I to je prilično strašno, veoma strašno, ali to nije sramota Azre. To nije ni moja sramota.

"Kao što žene koje su bile silovane širom sveta imaju svoj glas, tako i Azra ima svoj glas - ja govorim u ime svoje ćerke." Nevres je hrabro odlučila da istraje i podeli ovu užasnu priču kako bi podigla svest o zločinu i ohrabrila druge žrtve da se bore za pravdu.

Silovanje
foto: preentscreen/Youtube

Novinar koji ju je intrervjuisao rekao je da je to bio najgori intervju koji je ikada uradio.

"Azra i ja smo bili prijatelji. Ona mi je pomagala na nekoliko priča koje sam radio za Sky News, posebno kada je bilo potrebno intervjuisati ljude iz teških sredina, uključujući krijumčare droge i dilere. Imala je izvanrednu sposobnost da uspostavi kontakt s ljudima i pomogne mi da dobijem te važne intervjue. Kada je Azra preminula, napisao sam posvetu u njenu čast. Takođe sam bio prijatelj sa njenom majkom, Nevres, već više od decenije."

Nevres su obavestili da je David Fuler istraživao Azru putem interneta, a postoji mogućnost da je pročitao i moju posvetu njoj. Fuler je išao toliko daleko da je fotografisao imena svojih žrtava na evidenciji mrtvačnice i ponekad njihove identifikacione oznake.

Kada je kasnije policiji rekao da je istraživao žrtve tek nakon što bi izvršio zločin, a ne pre, to nije mogao da objasni u vezi sa jednim imenom na njegovoj istoriji pretrage interneta. Naime, nije mogao da objasni zašto je tražio tu osobu kad je njen telo već bilo prebačeno u drugu mrtvačnicu.

Fuler je koristio kompaktnu digitalnu kameru za snimanje svojih gnusnih zločina. Nakon toga, prebacivao je video zapise na svoj kućni računar, gde je čuvao te užasne dokaze u digitalnim fasciklama koje je ponekad nazivao imenom svojih žrtava.

Policajci koji su pretraživali njegovu kuću otkrili su improvizovanu kutiju koja je bila pričvršćena na zadnjem delu fioke u ormaru. Unutar kutije nalazilo se četiri hard diska sa pet terabajta prostora za skladištenje podataka. Ovo otkriće ukazuje na duboku opsesiju i sistematičnost ovog zločinca, čije je zločine bilo neophodno razotkriti kako bi se pravda zadovoljila i žrtvama pružila podrška.

Silovanje
foto: preentscreen/Youtube

Sud u Maidstonu je otkrio da su materijali koje je David Fuler sakupljao i čuvao sadržavali "biblioteku nezamislive seksualne perverzije", a svi ovi jezivi snimci su nastali u mrtvačnicama dva bolnička centra na kojima je radio. Prvo je radio u bolnici Kent i Sussex, gde je radio od 1989. godine, a potom je prešao u bolnicu Tunbridge Wells 2010. godine.

Ono što čini ovu priču još šokantnijom jeste činjenica da je Fuler bio bezobziran u svojim zločinima. Prvi napad na Azru dogodio se 20. jula 2020. godine, čak šesnaest godina nakon što je prvi put stigao u bolnicu. Sledeći napad se desio narednog dana kada je Nevres posetila svoju ćerku - tog večera je provodio s Azrom dvadeset tri minuta. Samo dva dana kasnije, ponovo se vratio da je zlostavlja, ovog puta čak trideset pet minuta.

Važno je napomenuti da ovi užasni napadi nisu se događali usred noći, već su se dešavali tokom dana i večeri - prvi napad je bio u 16:50, drugi u 21:20, a treći u 18:15 sati. Fuler je pokazao potpunu bezobzirnost i nemoralnost u svojim delima, ostavljajući za sobom trag neizmernog zla koje će dugo ostati urezane u pamćenju žrtava i njihovih porodica.

"Nekako je delovao veoma samouvereno, provodeći toliko vremena sa Azrom," izjavila je Nevres. "Kasno popodne, rano veče - bio je veoma bezobrazan."

Da bi razumela kako je ovo uopšte moglo da se dogodi, Nevres je zahtevala sastanak sa visokim osobljem Maidstone i Tunbridge Wells NHS Trust-a, koji su pristali na sastanak sredinom oktobra.

Na tom sastanku otkrila je da je David Fuller, kao radnik za održavanje električnih sistema, imao neke legitimne razloge za pristup mrtvačnici, što znači da je imao svoju karticu za pristup prostoru.

Mrtvačnica je imala pet zaposlenih koji su obično radili od 8 ujutro do 4 popodne. Fullerova smena bila je od 11 ujutro do 7 uveče. Dakle, njegovi napadi su se događali tokom tog vremenskog prozora, u kasnijem delu njegove smene.

Važno je napomenuti da su bolnički nosači tela mogli dolaziti u mrtvačnicu sa novim telima u bilo koje doba dana. Međutim, Fuler je shvatio da niko ne ulazi u odvojenu prostoriju za obdukciju van radnog vremena. Vrata frižidera u središtu mrtvačnice otvaraju se u oba ova prostora, što mu je omogućilo da deluje neprimećeno dok je izvršavao svoje zločine.

Silovanje
foto: preentscreen/Youtube

David Fuler je imao mogućnost da neprimetno ulazi u prostor za obdukciju kroz klinički kancelarijski prostor. Konfiguracija prostorija je bila takva da bi mogao ući i izaći bez da ga primeti bilo koji bolnički nosač tela koji bi slučajno ušao u mrtvačnicu s druge strane frižidera dok je on bio unutra.

Najvažnije je da u prostoriji za obdukciju nije postojao CCTV nadzor, što je uobičajena praksa u mnogim bolnicama kako bi se sačuvalo dostojanstvo pacijenata tokom postupka obdukcije. Zbog ovog nedostatka nadzora, mogao je otvarati vrata frižidera kako bi pristupio telima. Iako su ta vrata bila zaključana u prijemnom delu mrtvačnice, bila su otključana u prostoriji za obdukciju.

Iako postoje CCTV kamere u hodnicima koji vode ka mrtvačnici, sistema sa karticom beleže dolazak i odlazak osoblja, ti zapisi nisu bili redovno proveravani kako bi se utvrdilo da li je neki član osoblja pravio neobično veliki broj nepotrebnih poseta ovoj oblasti.

Nevres je izjavila: "Ulazio je u mrtvačnicu i prostoriju za obdukciju hiljade puta, ne stotine, hiljade puta, i niko ga nikada nije zaustavio ili pitao šta ovaj čovek radi ovde?"

Rečeno joj je da je Fuler bio osoba kojoj su se obraćali, uvek je bio na raspolaganju osoblju mrtvačnice. Manipulisao je njima i postali su poslušni, nikada nisu dovodili njegovo prisustvo u pitanje.

Portparol NHS Trust-a joj je saopštio da bi Fuler imao mnogo legitimnih razloga da poseti mrtvačnicu, kao što je provera temperature frižidera.

Sud je zaključio: "CCTV materijal iz mrtvačnice pokazuje da je na kamerama nosio predmete ili vršio radnje koje bi imale legitimno objašnjenje za njegovo prisustvo."

Ali Nevres smatra da je sigurnost bila nepropisno organizovana. Rekla mi je: "Imamo kartice za pristup i kamere iz određenih razloga. Kako ne bi imali zapise koji bi automatski bili dostupni nadređenima u NHS trustu? "Niko nije proveravao. Bilo je to tako jednostavno. On bi zapravo zlostavljao žene dok su nosači tela donosili tela." Na sastanku sa izvršnim direktorom Trusta, Milesom Scottom, Nevres je rekla da je prvo pitanje koje je postavila bilo "zašto još uvek ovde radite?"

Dodala je: "Njegov odgovor bio je da je to stvar odbora i da ima podršku odbora, a ja sam mu rekla: 'Porodice žrtava su odbor - ja sam odbor'. "Verujem da bi trebalo da podnese ostavku", rekla je Nevres. "Treba da pita žrtve 'mislite li da sam ja najbolja osoba za upravljanje ovim bolničkim trustom?' Ako ste zaista žao, trebalo bi da se povučete."

Kao socijalni radnik, Nevres je uzbunila zbog skandala sa bebom P u Haringeyju 2007. godine i rekla je da bi kao osoba odgovorna za zaštitu dece podnela ostavku ako bi se nešto slično dogodilo dok je bila na dužnosti. Od hapšenja Fullera, trust je zamolio Sira Jonathana Michaela da predsedava nezavisnom istragom da li je moglo da se uradi više. Još nešto što je šokiralo Nevres je dužina zatvorske kazne za osobe koje čine ovakav zločin.

Zakon koji se odnosi na Fullerove zločine je član 70 Zakona o seksualnim deliktima iz 2003. godine - prodiranje u mrtvo telo - za koji je maksimalna kazna dve godine zatvora. Takođe je priznao krivicu za član 63 Zakona o krivičnom pravosuđu i imigraciji iz 2008. godine - ekstremna pornografija koja uključuje mrtvo telo - za šta se može izreći kazna od tri godine. Nevres smatra da bi trebalo da postoji jasniji zakon o nekrofiliji sa mnogo strožim kaznama za one koji počine ovakav zločin, slično kaznama za silovanje, koje mogu iznositi između 4 i 19 godina zatvora za svaku žrtvu.

Rekla je: "Muškarci i žene širom zemlje biće zgroženi onim što čitaju. I podsećam ih da ako je to bio vaš voljeni, vi biste urlali od besa - a ja tiho urlam i molim ljude koji donose zakone da stvore zakon da ovo postane krivično delo i da se izrekne odgovarajuća kazna."

"Moramo poštovati mrtve i ovo se nikada ne sme ponoviti."

Nevres je već bila nezadovoljna istragom kentaške policije u vezi smrti svoje kćerke. Azra je preminula nakon što je pala kroz procep između dve strane autoputa A21 blizu Tonbridža u Kentu.

Ona i muški suvozač pokušavali su da dobiju pomoć nakon što im se automobil zapalio. Policijska uprava Essexa istraživala je da li je policija iz Kenta sprovela dovoljno temeljnu istragu o tome šta se tačno dogodilo.

Zbog toga je Nevres već bila nepoverljiva prema vlastima i policiji kada su drugi put pokucali na njena vrata.

Azra je bila izvanredna osoba

Kao i njena majka, Azra je bila osoba koja je imala snažna osećanja prema nepravdi, posebno prema zaštiti žena. Nije se plašila da stane na svoje i da se suprotstavi svakome. Jednom prilikom, nakon susreta sa žrtvom nasilja u porodici, otišla je do kuće para i naredila mu da napusti ženu.

"Azra je bila izvanredna ljudska bića", rekla je Nevres.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs