NAŠA KRALJICA SPLAVOVA JE BABA VANGINA UNUKA: Ovako je izgledao poslednji dan čuvene proročice, uništio ju je alkohol

Baba Vanga je najpoznatija proročica novije istorija, a njena životna priča je svakako intrigantna

Lifestyle
14:13h Autor:
NAŠA KRALJICA SPLAVOVA JE BABA VANGINA UNUKA: Ovako je izgledao poslednji dan čuvene proročice, uništio ju je alkohol
Baba Vanga, Foto: Printscreen/ youtube/ history

Baba Vangino pravo ime je Vangelia Pandeva Dimitrova Gušterova, bila je jedna od najznačajnijih proročica nove istorije. Prvu popularnost neverovatno tačnim predviđanjima stekla je na prostoru bivše Jugoslavije i Sovjetskog saveza, a pogotovo u rodnoj Bugarskoj.

Kako je predvidela događaje do 3793. godine, broj njenih poklonika i poštovalaca se ubrzo povećao, ne samo kod nas, nego i širom sveta.

Ko je bila Vanelia Pandeva Dimitrova Gušterova?

Vangina sestrična, Kasimira Stajanova, tvrdi da je proročica odrasla u siromašnoj porodici. Roditelji su joj bili seljaci, neutvrđene nacionalnosti. Majka joj je rano preminula, dok se otac kasnije priklonio "Unutrašnjoj makedonsko-odrinskoj revolucionarnoj organizaciji".

Rođena je u Strumici u Osmanskom Carstvu (danas Severna Makedonija) 1911, u siromašnoj porodici, a umrla 1996. u Sofiji.

Kada je imala 12. godina, Vanga je sa porodicom napustila rodnu Strumicu i započela život u Novom Selu. Godinu dana kasnije teško je ozleđena u oluji nakon koje joj je postupno počeo slabiti vid kojeg je do 16. rođendana u potpunosti izgubila, navodi se da je bila zatrpana u pesku.

Nekoliko godina se školovala u školi za slepe u Zemunu. Nakon smrti pomajke vratila se u Bugarsku da bi se brinula o braći i sestrama.

Baba Vanga
foto: Printscreen/ Youtube/ FILM.UA Group

Budući da je bila nepismena, njena proročanstva zapisivali su prijatelji i rodbina. Njene vizije su bile obeležene hrišćansko-pravoslavnim slikama i mistikom.

Išla je u školu slepih u Zemunu

Nesreća se ujedno povezuje sa početkom njenih proročanskih sposobnosti i vizija.

Do punoletstva je živela u sanatorijumu u blizini Beograda. U školi za slepe u Zemunu je učila kućne poslove da bi se potom vratila u Bugarsku i brinula o mlađoj braći i sestrama. Godine 1940. ostala je bez oca pa je porodica upala u teške finansijske probleme.

Profesor Radovan Damjanović, istoričar i književnik, tvrdi da je Baba Vanga bila Srpkinja

Baba Vanga
foto: Printscreen/ youtube/history

- Baba Vanga je bila etnička Srpkinja, sa turskim državljanstvom. Da nije tako, ona ne bi bila lečena na Očnoj klinici u Beogradu, posle Prvog svetskog rata, kaže Damjanović.

- Vangelia se rodila u Strumici, koja je tada bila Turska. Strumicu je oslobodila srpska vojska.

Udala se za bugarskog vojnika

Jedan od tih vojnika, Dimiter Gušterov, ju je oženio i poveo sa sobom u 50 kilometara udaljeni Petrič u kojem je ostala do kraja svog života. Sve češće je vizije javno objavljivala. Glas o njoj se raširio, o njoj su počele da pišu novine. Jedna od legendi koje je prate je i priča o bugarskom caru Borisu III. koji ju je navodno posetio 1941. Ona mu je prorekla smrt i car je stvarno potpuno iznenada umro 1943. na povratku s jednog sastanka s Hitlerom.

Baba Vanga
foto: Printscreen Youtube / doker

Često je bila viđana u društvu bugarskog vođe komunističe partije Todora Živkovog, te se misli da je tim kanalom dobijala informacije od tajnih službi. Ćerka šefa države i partije Todora Živkova je postala Vangin najveći fan.

Gosti iz SSSR-a su redovno posećivali Baba Vangu

Zahvaljujući intenzivnim sovjetsko-bugarskim vezama, mnogi državni gosti iz SSSR-a su posećivalii Babu Vangu. Jedan njen rođak se seća kako je 80-ih godina po ceo dan primala ljude. "Menadžment" je preuzela država, naravno, ne sasvim besplatno. Dozvoljeni su i prvi dokumentarci o njenim sesijama koji su danas najpouzdaniji izvori o ovoj proročici.

Nakon što je navodno prorekla svoju smrt, odala se alkoholu, pa je ubrzo umrla u 85. godini života. Na poslednji ispraćaj došli su mnogi ljudi iz svih delova sveta da joj odaju počast. Njena rodna kuća je pretvorena u muzej.

Pevačica Danijela Vranić je Baba Vangina unuka

Danijela Vranić bila je jedna od najpopularnijih pevačica, koja je harala estradom i gradskim klubovima, te su je prozvali "kraljicom splavova".

Njene hitove "Voli me, ne voli", "Da ne vidi ona", "Ti mi nisi siguran" svi dobro znaju, ali malo kome je poznato da je "kraljica splavova" unuka čuvene proročice Baba Vange.

Baba Vanga je tetka je Danijelinom ocu, a pevačica je u jednom intervjuu otkriva po čemu je pamti i kako doživljava slavu svoje babe proročice.

"Ona je mogla da predvidi kad će se desiti neke radikalne stvari, ali je mi nismo doživljavali na takav način. Tatu sam stalno zapitkivala da mi kaže da li je možda baka nešto rekla za nas, a on nam je u šali uvek govorio samo to da ćemo moja sestra i ja biti srećne. Zapravo, mi i jesmo srećne. Inače, tata je taj koji je pobijao sve što je baka govorila i nije verovao, iako je ona pogađala. Svakako o njoj ne pričamo kao o proročici", rekla je Danijela.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs