NARODNA VEROVANJA

POSLE MOLITVE BLAGOJ MARIJI VERUJE SE DA SVE KREĆE NABOLJE: Izgovorite sledeće reči za mir, ljubav i BLAGOSTANJE

Pravoslavna crkva i njeni vernici sutra obeležavaju dan Blage Marije, svetice koju je Isus spasao od grehova.

Običaji
15:48h Autor:
POSLE MOLITVE BLAGOJ MARIJI VERUJE SE DA SVE KREĆE NABOLJE: Izgovorite sledeće reči za mir, ljubav i BLAGOSTANJE
Foto: Wikipedia / Marija Magdalena

Blaga Marija je hrišćanski i narodni praznik koji se praznuje 4. avgusta, a životni put ove svetice nije bio uopšte lak. U svojoj mladosti je bila grešnica ali ju je Isus izbavio od grehova. Kasnije je postala njegova učenica, pratila ga je i slušala njegove propovedi.

Nakon Hristovog vaskrsenja, ona postaje propovednica, putuje i u Rim da caru Tiberiju crvenim jajetom objasni Hristovo vaskrsenje. Tom prilikom, ona je pred carem optužila prokuratora Pontija Pilata, koji nije hteo da zaštiti Isusa, nego mu je nevinom izrekao smrtnu kaznu. Kasnije je Pilat lišen svog visokog dostojanstva i prognan je u zapadnu Evropu, gdje je i skončao. Iz Rima je Marija Magdalena otišla u Efes, kod apostola Jovana Bogoslova i tu je nakon nekog vremena umrla.

Blaga Marija, Marija Magdalena
foto: Wikipedia

MOLITVA MARIJI MAGDALENI GLASI:

"O , sveta mironosice i svehvalna ravnoapostolna Hristova učenice, Magdalino Marijo, i u skrušenju srca naših ti se molimo, i usrdno ti pritičemo mi grešni i nedostojni, jer si verna i moćna za nas posrednica pred Bogom.

Ti si u životu svome podnosila strašno mučenje demona, no blagodaću Hristovom, javno si ih se oslobodila, i nas, molitvama tvojim, od besovskih zamki izbavi, da neprestano za vreme svog života našeg, rečju, mišlju i tajnim pomislima srca naših, verno poslužimo, kao što smo i obećali, Jedinom Svetom Vladici Bogu.

Ti si više od svih zemnih blaga zavolela Preslatkog Gospoda Isusa i radi Njega si svim životom svojim sledovala Božanstvenom učenju Njegovom i blagodaću nisi samo svoju dušu hranila nego i mnoštvo ljudi si od tame mnogobožja ka Hristovoj čudesnoj svetlosti privodila.

Marija Magdalena
foto: Wikipedia

Sa verom te molimo, isprosi nam od Hrista Boga prosvećujuću i osvećujuću blagodat, da njom osenjeni uzrastamo u veri, i blagočešću u podvigu ljubavi i samoutvrđenju, da se nelenjosno potrudimo da služimo bližnjima u njihovim nevoljama duševnim i telesnim, sećajući se primera tvog čovekoljublja. Ti si , sveta Marijo, bodrena blagodaću Božijom, proživela žitije na zemlji i mirno si otišla u nebeske obitelji.

Moli Hrista Spasa, da nas molitvama tvojim udostoji da ne spotičući se svršimo stranstvovanje naše u ovoj dolini plača, i u miru i pokajanju skončamo život naš, i u svetosti poživimo na zemlji, i da se udostojimo večnog blaženog života na nebesima i tamo sa tobom i svima svetima zajedno proslavimo Nerazdeljnu Trojicu, opevajući Jedino Božanstvo Oca i Sina i Duha svetoga u vekove vekova".

Amin.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs