KAKO JE RUŽA JELIĆ OD DOBRODUŠNE ŽENE SA SELA POSTALA MASOVNI UBICA? Sekira je bila njeno oružje a žrtve je birala OVAKO

Ruža Jelić JE 1998. godine počinila niz zločina zbog kojih je osuđena na 20 godina zatvora. Sekirom je ubijala komšije i prijateljicu, a nakon odležane kazne puštena je na slobodu 2016. godine

Lifestyle
13:03h Autor:
KAKO JE RUŽA JELIĆ OD DOBRODUŠNE ŽENE SA SELA POSTALA MASOVNI UBICA? Sekira je bila njeno oružje a žrtve je birala OVAKO
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Najsurovija žena ubica sa naših prostora je svakako Ruža Jelić iz Alibegovaca u blizini Doboja, koja je svima naizgled bila dobrodušna žena.

Međutim, njen izgled je prevario mnoge, pa se zbog toga dugo nije znalo da se iza skromnog lica žene sa sela krije masovni ubica.

Veruje se da je Ruža počinija mnogo više ubistava, ali joj se sudilo za samo 4 ubistva. A i ta četiri ubistva ne bi bila njoj pripisana, da Angelina Jelić nije posumnjala na Ružu i svoju sumnju prijavila policiji.

Angelina je Ružu Jelić poznavala dugo, do kako su se doselili u Alibegoviće. Mnogi kažu da je Ružina porodica imala jednu naviku - voleli su da kradu. Ruža je odrasla u siromaštvu, ali se udala za Ivana Jelića koji je radio u Nemačkoj. Ivan je bio dobrostojeći, ali je bio i velika cicija.

Ruža je sa njim izrodila 3 dece: sina i dve ćerke. Sin i Ivan su radili u Nemačkoj, a Ruža se brinula sama o ćerkama, svekrvi i njenoj sestri.

Ruža je u selu važila za dobrodušnu ženu koja je svakog ugošćavala i čašćavala. Pošto je odrasla u siromaštvu, želja joj je bila da svaki rođendan, krštenje i slavu obeleži. Ali joj muž nije davao novac jer je mislio da previše troši. Zbog toga je Ruža morala da pozajmljuje novac.

Starija žena
foto: Shutterstock

Ruža je nasledila porodičnu crtu da voli da prisvoji ono što nije njeno. Angelina je kasnije otkrila kako je Ruža od nje krala prašak i šećer iz ostave koja se nalazila iza kuće. Angelina je to shvatila jer se požalila Ruži kako joj je neko ukrao prašak i šećer, ali sreća što nije video druge stvari u ostavi. Sledeće večeri su i te druge stvari nestale, pa je sada Angelina znala sa kim ima posla. Međutim o svemu je ćutala ne želeći da greši dušu.

A onda je nekoliko dana kasnije Ruža pozvala Angelinu da joj pomogne da napravi savijaču od oraha. Angelina je zamolila Ružu da joj donese još šećera, da bi Ruža bez problema iznela kradeni šećer i Angelina je prepoznala kesu u kojoj se nalazio šećer koji joj je komšinica ukrala.

Prvo ubistvo

Marijan Jelić je bio Angelinin brat od strica, visok i krupan muškarac koji je stanovao blizu Ruže.

Ružina sestra je bila Marijanova prva žena. Ruža je od Marijana pozajmila 1.500 maraka, a onda je on od nje tražio da mu vrati novac. To je sve bilo 1997. godine. Ruža nije imala dovoljno novca da vrati Marijanu, nije imala od koga da pozajmi a i bližio se Božić. Trebalo je spremiti hranu, a muž i sin su dolazili iz Nemačke.

Starija žena
foto: Shutterstock

Ruža je pozvala Marijana Jelića da joj okuje koritu u štali. Marijan je uzeo sekiru i dovikujući ženi da se brzo vraća, otišao kod Ruže. Kleknuo je na pod štale da bi video odakle da započne posao, a onda je Ruža zamahnula svojom sekirom i ubila Marijana. Zatim je njegovo telo zamotala u najlon i bacila ga u septičku jamu.

Sve se to dešavalo po danu, oko 15h. Marijanova žena je tog dana 3 puta dolazila kod Ruže pitajući je gde joj je muž, ali joj je Ruža rekla kako je Marijan otišao sa nekim ljudima koji su po njega došli crvenim autom. Ali svaki put bi joj rekla da se ne brine i da će doći.

Kada je Angelina primetila da se Ruža raspituje okolo dokle je stigla istraga o nestanku nesrećnog Marijana, odmah je posumnjala da ga je Ruža ubila. Zatim je pozvala policiju i rekla im da sumnja na Ružu.

Policija nikda nije posumnjala na Ružu jer dok su oni vodili istragu, ona im je kuvala kafu i tužno pričala kako ne veruje da će ikada biti otkriven ubica.

Zatim Ruža odlazi za Nemačku u posetu mužu i sinu i u autobusu upoznaje svoju novu drugaricu Francisku, koja joj priča kako joj sin živi lepo i redovno joj šalje novac.

Starija žena
foto: Shutterstock

Nakon nekoliko dana od povratka Ruža odlazi kod Franciske. U jednom trenutku kada se žena sagela da naloži vatru u kući, Ruža ju je udarila sekiricom. Njeno telo je odvukla do kreveta i zapalila. A onda je napravila scenu za policiju. Izvadila je još šoljica za kafu i još rakijskih čaša, sipala piće - sve u nameri da prikaže kako je u tom momentu u kući bilo više ljudi. Policija je i ovaj put nasela na Ružinu priču i za ubistvo Franciske optužila učitelja. Nije poznato koliko novca je Ruža uzela novca iz Franciskine kuće.

Tog proleća Ružine komšinice Iva i Ruža su od Ruže Jelić tražile da im vrati 1000 maraka koje su joj ranije pozajmile.

Ruža nije imala novac, ali je imala sekiricu. Otišla je u susednu kuću kod Ivine sestre Ruže, pa ubila Ružu, a zatim i Ivu.

To je već bilo previše ubistava u tako malom selu da bi policija mirovala. Prvo je nađeno Marijanovo telo u septičkoj jami, a onda je uhapšena Ruža kojoj se sudilo. U trenutku hapšenja Ruža je imala 57 godina.

Svedoci tvrde da na suđenju nije pokazala kajanje. Osuđena je na 20 godina zatvora, ali je pomilovana 2016. godine.

Nakon puštanja na slobodu je otišla da živi sa majkom. Preminula je 2019. u 78. godini.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs