AZIJSKA DECA SU NAJZDRAVIJA NA SVETU ZBOG SLEDEĆIH 10 RAZLOGA: Imaju navike koje su nezamislive tinejdžerima u Srbiji

Rastu u odgovorne, vredne i poštene ljude zahvaljujući disciplini, znajući da pored prava imaju i svoje obaveze.

Lifestyle
20:56h Autor:
AZIJSKA DECA SU NAJZDRAVIJA NA SVETU ZBOG SLEDEĆIH 10 RAZLOGA: Imaju navike koje su nezamislive tinejdžerima u Srbiji
Zašto su deca iz Azije najzdravija ne svetu?, Foto: Shuterstock

Ove metode koje se primenjuju u azijskim zemljama, lako možete primeniti u svojoj kući kako biste sačuvali zdravlje dece:

1. Obavezne vežbe za oči

U kontinentanoj Kini osnovce i srednjoškolce upućuju na vežbe oka koje su usmerene na poboljšavanje cirkulacije krvi i opštanje očnih mišića. Vežbe sa sastoje od 6 sesija koje uključuju trljanje područja oko očiju, a obično se rade dva puta dnevno.

2. Ispit se polaže napolju

Većina pismenih ispita vrši se napolju. Ova praksa ima dve dobrobiti: sprečava varanje, jer su studenti dosta udaljeni jedni od drugih prilikom sedenja, a o zdravstvenim koristima da i ne pričamo. Sunce i svež vazduh dodatno smanjuju stres zbog polaganja ispita.

3. Ne čitaju iz velike blizine

U Kini postoje specijalni držači-šipke koje decu sprečavaju da se previše primaknu knjizi i tako čitaju sa sigurne udaljenosti. Ove šipke/držači znatno popravljaju stav pri sedenju.

4. Online nastava u slučaju vremenskih neprilika

Ukoliko je vreme nestabilno, časovi se prenose online. Deca iz udobnosti svog doma prate čas uživo, a pri tome su maksimalno zaštićeni od poplava, požara, snega i ostalih nepogoda.

5. Zdrava hrana u malim količinama

U Japanu škole đacima serviraju obroke u smanjenom obimu, uglavnom sa niz priloga kao što je pirinač, povrće i meso. Nema glavnog jela, kao što to Amerikanci rade. U Japanu se sve fokusira na lokalnu proizvodnju, pa je tako i hrana sa lokalnih marketa.

Deca, Azijska deca
foto: Shuterstock

6. Svako dete ima obaveze koje mora da ispuni

U Japanu se od dece očekuje da imaju obaveze i da te obaveze redovno i dobro ispunjavaju. To ih uči da se staraju o sebi.

7. Nošenje maski

U Japanu je osnovna kultura, da osoba koja ima virus ili je alergična na polen, prašinu i td. - nosi masku u javnosti. To sprečava raspršivanje virusa okolo i smanjuje mogućnost da se zaraze druge osobe oko vas.

8. Pešačenje do škole

Deca do školi pešače, više nego što koriste gradski prevoz. Sve više azijata instalira merač koraka kako bi šetali, tj. pešačili što više. To je jedini vid rekreacije i ljudi ga maksimalno koriste.

Deca, Azijska deca
foto: Shuterstock

9. Zavisnost od interneta i igrica se sprečava

Deca se redovno kontrolišu kako ne bi došlo do zavisnosti od interneta i igrica. Deca mlađa od 16 godina, po zakonu vlade, su sprečena da budu na internetu posle ponoći.

10. Što više vremena u prirodi

Kampovanje i bilo koji vid aktivnosti napolju je poželjan. Azijske zemlje smatraju da deca i odrasli moraju biti što više u prirodi, kako bi poboljšali mentalno zdravlje.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs