LAURA JE IMALA 15 GODINA KADA JE SAMA OPLOVILA SVET: 17 meseci je trajala njena plovidba, a pre toga je prošla PAKAO

Laura Deker je imala san da oplovi svet sama i u tome nije dozvolila da je spreči psihološko testiranje, oduzimanje njenog brodića, sudska bitka sa državom, ali i nedovoljna starost

Lifestyle
Autor:
LAURA JE IMALA 15 GODINA KADA JE SAMA OPLOVILA SVET: 17 meseci je trajala njena plovidba, a pre toga je prošla PAKAO
Laura Deker, Foto: First Run FeaturesCol / Everett / Profimedia

Laura Deker je imala samo 15 godina kada je samostalno oplovila ceo svet. Ovaj san ona je imala još kao dete i dok su se druga deca igrala, Laura je radila sve da bi skupila pare i sa 11 godina kupila svoj prvi brodić.

I ne, nisu joj roditelji pomogli u tome, jer je Laura oduvek dovajala pare za ovaj izdatak. I ne, nije to bio neki luksuzni brod, to je bio brodić na kojem nije bilo mesta ni za spavanje, ali bio je njen.

Laura Deker
foto: JEAN-MICHEL ANDRE / AFP / Profimedia

Ali Laura je uspela da ostvari svoj san uprkos tome što se Holandija jako bunila protiv toga pa je čak njenim roditeljima uzela starateljstvo nad njom, izložila je psihološkom testiranju sve dok nisu bili sigurni da ona sama može da plovi morima i okeanima.

Laura nije mogla da shvati kako neko može i da pomisli da ona neće moći samostalno da upravlja brodom, jer ona je rođena i živela na brodu. Kad je imala samo 2 godine plovila je brodom sa roditeljima, ali sudije to nisu mogle da shvate.

Laura Deker
foto: JEAN-MICHEL ANDRE / AFP / Profimedia

"Za nas to nije bilo tako ludo kao što se činilo mnogim drugim ljudima, posebno za mene, jer je jedrenje bilo bukvalno sve što sam znala. Zaista nisam mogla da razumem u čemu je toliki problem? Izgledalo je nepravedno što sam imala tri sudije, koje nisu imale pojma o čamcima ili jedrenju, a opet su oni bili ti koji su morali da odluče da li sam sposobna da uradim tako nešto ili ne“, objasnila je Laura.

Dekerova je imala samo 10 godina kada je samostalno otplovila do Vadenskih ostrva. Od Holandije do Velike Britanije je otplovila kada je imala samo 13 godina. Tada je policiji prijavila prijateljica njene majke, a njen otac je morao da ode do Engleske i vrati se sa Laurom na brodu kući.

Laura Deker
foto: JEAN-MICHEL ANDRE / AFP / Profimedia

Dana 21. avgusta 2010, sa 15 godina, napustila je Gibraltar da sama oplovi svet.

"Mislim da sam iskusila svaku emociju koju možete imati u isto vreme. Bila sam tako nervozna, ali i srećan, uzbuđena - nisam mogla da spavam. Ali znala sam da će porodica da mi nedostaje", objasnio je Laura početak svog putovanja.

Laura je na brodu zvanom Gupi plovila do Kanarskih ostrva, Zelenortskih ostrva, preko Atlantika do Sen Martina, kroz Panamski kanal, preko Tihog okeana, kroz Tores moreuz, preko Indijskog okeana, oko Rta Dobre Nade, a zatim nazad do Svetog Martina preko južnog Atlantika.

Laura Deker
foto: JEAN-MICHEL ANDRE / AFP / Profimedia

Punih 17 meseci je trajao njen put oko sveta.

Kada je pristajala u luku, dočekale su je stotine čamaca i brodića koji su zajedno sa njom uplovili u luku. Na pristaništu se okupila masa ljudi da je dočeka, a Laura je tom prilikm rekla "Ne osećam se specijalno. Meni je plovidba normalna stvar."

Danas je Laura udata žena koja sa svojim suprugom živi na brodu. Par i ne namerava da kupi kuću na kopnu, jer Laura ne zna kako da živi na suvom.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs