"NE RAŽMIŠLJAM O PUKOM PREŽIVLJAVANJU, VEĆ ŽIVIM ŽIVOT PUNIM PLUĆIMA" Ispovest Srpkinje koja 5 godina živi u Švedskoj

Devojka iz Srbije pre skoro pet godina je otišla u Švedsku, a sada je otkrila na koji način joj se život promenio iz korena

Lifestyle
Autor:
"NE RAŽMIŠLJAM O PUKOM PREŽIVLJAVANJU, VEĆ ŽIVIM ŽIVOT PUNIM PLUĆIMA" Ispovest Srpkinje koja 5 godina živi u Švedskoj
Kako zapravo izgleda život u Švedskoj?, Foto: Shutterstock

Švedska je oduvek važila za raj i jednu od destinacija u koju Srbi ali i ostali iz bivše SFRJ rado odlaze u potrazi za nekim boljim životom i standardom.

Devojka iz Vršca Samanta Galica (34) se pre nešto više od četiri godine preselila u Švedsku, a kako je ispričala njena odluka je bila iznenadna.

Razočarana celokupnim sistetom na Balkanu rešila je da svoj život započne na nekom boljem i uređenijem mestu na kome može da se razvija i poslovno, ali i privatno. Samanta u Malmeu radi kao nastavnica fizičkog vaspitanja, a u intervjuu za Zadovoljna.rs je otkrila šta joj je život u novom okruženju doneo.

Odluka da ode baš u švedksu nije bila slučajna, a Samanta ispričala šta ju je naterlao da se odluči na ovakvu radikalnu promenu.

Samanta već više od 4 godine živi u Švedskoj
Samanta već više od 4 godine živi u Švedskoj foto: Shutterstock

“Odluku o preseljenju donela sam iznenada, u maju 2017, a već nakon četiri meseca tačnije u septembru sam živela u Švedskoj. Moji roditelji i brat su već neko vreme bili u Švedskoj, ali ja isprva nisam sebe videla tamo. Preselila sam se onog momenta kada je moja frustracija sistemom na Balkanu dostigla vrhunac, a to je definitivno najbolja odluka koju sam u životu donela. Ovo je odlična zemlja za ispunjavanje svih mojih ciljeva i ambicija, mesto gde je dobrodošlo i potrebno sve ono što ja jesam, pre svega, mislim u edukativnom smislu, i formalnom i neformalnom", iskrena je Samanta.

Samanta je takođe otkrila da je za žene život mnogo jednostavniji u Švedskoj nego u Srbiji i da je tamo dobila mnoge stvari o kojima je ranije mogla samo da sanja.

"Prvenstveno sam dobila poštovanje mene kao osobe, a zatim i kao radnika, gde se moje obrazovanje i rad apsolutno cene. Takođe život ovde pruža sigurnost, nema stresa oko svakodnevne egzistencije što vam daje mogućnost da napredujete i svoju energiju usmerite na stvari koje su vama zaista važne, a to je da se usavršavate i napredujete u svakom smislu."

Samanta tvrdi da u Švedskoj svi imaju mogućnost da napreduju
Samanta tvrdi da u Švedskoj svi imaju mogućnost da napreduju foto: Shutterstock

Govorila je i o tome koliko su se njena lična očekivanja ispunila kada je život u Švedskoj u pitanju.

"Lagala bih kada bih rekla da prvenstvneo nisam otišla zbog finansija, jer se ceo moj život u Srbiji svodio na egzistenciju, a kako je vreme prolazilo shvatila sam da je još jedan faktor bitno uticao da ostanem ovde i izgradim sebe. Što više proučavam funkcionisanje državnih institucija i testiram neke stvari na svojoj koži, to više shvatam da sam oduvek ovako nekako i zamišljala život – da imam vremena, novca i energije za ono što je meni istinski bitno.

Na prvom mestu to je ulaganje u obrazovanje, zatim celokupan rad na sebi i onim što me ipunjava. Imam dovoljno vremena za bavljenje fizičkom aktivnošću, što je meni veoma važno, a pored toga uživam u tome d provodim vreme sa najbližima, apsolutno rasterećena preživljavanjem. Tako da, očekivanja su na početku bila minimalna, vezana uglavnom za finansije, a ono što sam dobila je mnogo više od toga – život po svojoj meri", kaže ona.

Samanta kaže da joj je odlazak u Švedsku najbolja životna odluka
Samanta kaže da joj je odlazak u Švedsku najbolja životna odluka foto: Shutterstock

Kako kaže, prethodnih pet godina u Švedskoj ispunile su je doslovno na svim životnim poljima – od izuzetno dobrih poslovnih prilika, čarobne ljubavi koju živi, odnosa sa najbližima, mira, zadovoljstva, ispunjenosti, jednog životnog stila na koji je ponosna… pa sve do ideje da sve to deli sa drugim ljudima što je dovelo i do sopstvenog posla – Jutjub i i Instagram naloga Tvoj novi život u Švedskoj.

Samanta je objasnila da je shvatila da život ne mora da bude samo borba za svakodnevno preživljavanje, a naučila je i veoma vredne lekcije o životu.

Najvrednija lekcija koju mi je švedski sistem indirektno stavio do znanja bila je: nastavi da ulažeš u sebe, ovde se to isplati. Isto tako, shvatila sam vrlo brzo da život ne mora da bude borba za preživljavanje, a da posao može da se voli i da ne mora da bude opterećenje. Posao se ovde veoma lako dobija kada znaš da argumentuješ šta je ono što ti možeš dati nekoj firmi.

Za pet godina promenila sam čak šest poslova i svaki je bio gradacijski bolji od prethodnog, i po visini plate i po uslovima rada. Što se tiče porodice, izuzetno mi znači što su mi roditelji i brat ovde, što svi rade i napreduju, ne staju sa edukacijom ni u svojim pedesetim godinama i što imam tu privilegiju da mogu da ih vidim kad god poželim. Naravno da je to faktor koji razlikuje mene u celokupnom doživljaju države od nekog ko je ovde potpuno sam. Takođe, shvatila sam i to da je pravi pogodak kada živimo u zemlji koja neguje iste vrednosti kao i mi sami. To je taj spoj po kojem znamo da neka zemlja jeste za nas.“

Švedska ima uređen sistem u kome se cene rad i trud
Švedska ima uređen sistem u kome se cene rad i trud foto: Shutterstock

Samanta kaže da je za nju kao ženu posebno važnio što vidi kako se sistem u Svedskoj odnosi prema trudnicama i ženama sa malom decom.

Zbog čega je Švedska sjajna zemlja, žene najviše osete kada postanu majke. Država upravo najviše beneficija daje porodicama – u finansijskom i vremenskom smislu. Švedska je jedna od najboljih zemalja u Evropi za porodice jer novopečeni roditelji dobijaju 480 plaćenih dana da budu sa bebom, a da ne moraju da strepe da li će ih posao sačekati kada se vrate. Najveće razlike između zemalja Balkana i Švedske jesu u pristupu budućoj mami. Ovde se sve radi sistematski, smireno i posvećeno, uz najmoderniju moguću opremu“, kaže Samanta i dodaje da će sve te benefite tek osetiti u budućnosti kad se ostvari u ulozi majke.

Kako kaže nije joj cilj bio da se obogati već da može da živi sigurno i rasterećeno, a dala je savet svima onima koji planiraju da se presele u Švedsku.

„Prvo, ukoliko nemate EU pasoš, raspitajte se o tome da li možda imate prava na neki. Kod više ljudi se ispostavilo da imaju pretke sa određene teritorije, a da i ne znaju koje mogućnosti im to otvara. Za mene EU pasoš u ruci predstavlja slobodu izbora. Drugo, vaše dete može da ima i zaslužuje roditelje koji su posvećeni njemu, a ne egzistenciji. Treće, nemojte nikada da osustanete od obrazovanja i daljeg usavršavanja, jer se to ovde i te kako ceni. I četvrto, ukoliko niste sigurno da li je ovo prava zemlja za vas dođite na kraći period, nekoliko meseci i testirajte. Uvek možete da se vratite na Balkan ukoliko shvatite da život ovde nije za vas", zaključila je Samanta.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs