NAJMOĆNIJI ČOVEK KATARA ŠEIK AL THANI IMA 3 SUPRUGE I 13 DECE: Ocu ljubi ruke, a o njegovoj majci brujao je ceo svet

Šeik Al Thani juče je na Svetskom prvenstvu u fudbalu otvorio turnir, a on je najmoćniji čoveka Katara

Lifestyle
13:43h Autor:
NAJMOĆNIJI ČOVEK KATARA ŠEIK AL THANI IMA 3 SUPRUGE I 13 DECE: Ocu ljubi ruke, a o njegovoj majci brujao je ceo svet
Ko je najmoćniji čovek Katara?, Foto: Javier Garcia / Shutterstock Editorial / Profimedia

Katarski emir šeik Tamim bin Hamad Al Thani pruvukao je veliku pažnju svetske javnosti na jučerašnjem otvaranju Svetskog prvenstva u fudbalu, a život najmoćnijeg čoveka ove države godinama u nazad intrigira.

Prilikom ceremonije otvaranja na stadionu Al Bajt, srdačno se pozdravio sa ocem, poljubivši mu ruku, a fotografije su obišle svet u sekundi.

Poznat je kao veliki ljubitelj sporta, a iako Svetsko prvenstvo u Kataru prate kritike zbog ljudskih prava u ovoj zemlji on je to okarakterisao kao nečuvenu kampanju protiv njegove zemlje.

Emir šeik Tamim bin Hamad Al Thani je najmoćniji čovek u Kataru
Emir šeik Tamim bin Hamad Al Thani je najmoćniji čovek u Kataru foto: Javier Garcia / Shutterstock Editorial / Profimedia

Šeik Al Thani je rođen 1980. godine u glavnom gradu Katara kao četvrti sin bivšeg katarskog emira Hamada bin Kalife Al Thanija i njegove druge supruge. Iako nije bio prvi u redu za preuzimanje prestola, zahvaljujući svojim sposobnostima uspeo je da se izbori za ovo mesto. Pre nego što je zamenio oca uspešno se bavio politikom, ali nije bio na visokom funkcijama.

Otac ga je poslao na školovanje u prestižne privatne škole u Velikoj Britaniji, a 1997. godine diplomirao je na uglednoj britanskoj vojnoj akademiji Sandhurst kao jedan od najboljih polaznika.

Šeik je završio prestižne britanske škole
Šeik je završio prestižne britanske škole foto: JOHN STILLWELL / AFP / Profimedia

Kada je završio vojnu akademiju vratio se u Katar i služio je u katarskoj vojsci. Kada je njegov brat 2003. godine objavio da se odriče prestola njegov put ka nasledstvu je bio otvoren. 2009. godine uspeva da u vojsci postane zamenik komadanta katarskih vojnih snaga.

U međuvremenu je 2004. godine stupio u prvi brak s šeika Al Majasa bint Tamim bin Hamad Al Thani, a zanimljivo je da se sa njom jedino pojavljuje u javnosti. Kako se navodi u tamošnjim medijima njih dvoje su dalji rođaci, a iz braka sa njom ima dve ćerke i dvojicu sinova.

Šeik ima tri supruge i trinaestoro dece
Šeik ima tri supruge i trinaestoro dece foto: Casa de S.M. el Rey / JOSE JIMEN / ContactoPhoto / Profimedia

2008. godine se ženi po drugi put, a šeika Al-Anoud bint Mana Al Hajri, ćerka bivšeg katarskog ambasadora u Jordanu, postala je njegova druga supruga. S njom je dobio tri ćerke i dvojicu sinova. Pre nepunih osam godina šeik se oženio po treći put. Njegova treća supruga šeika Nora bint Hathal Al Dosari rodila mu je trojicu sinova i ćerku.

Posebno je interesantno da se njegova majka šeika Moza bint Naser, veoma zalaže za obrazovanje u Kataru, a u Gazi je pokrenula izgradnju niza obrazovnih institucija, a njen rad je doveo do toga da ova žena poseduje sedam počasnih doktorata.

Šejha Moza bint Naser majka je katarskog emira
Šejha Moza bint Naser majka je katarskog emira foto: Tim Rooke / Shutterstock Editorial / Profimedia

U svetu je poznata kao moderna i obrazovana žena koja se protivi poligamiji i nasilju u porodici. Skupocena brendirana odeća, moderna šminka, luksuzni nakit – Moza ove stvari ne krije od javnosti. Aktivno učestvuje u politici, ima niz državnih i međunarodnih pozicija, a o njenoj luksuznoj garderobi i stilu često bruje svi svetski mediji.

1 / 9 Foto: Profimedia
Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs