POZAJMLJUJU NOVAC KAKO BI SE LEČILI: A kako bi otplatili dugove PRODAJU SVOJE ĆERKE, koje trgovci dalje prepodaju

Mlade devojke u Indiji se prodaju kao deo "otplate" kredita koje su uzele njihove porodice

Lifestyle
18:38h Autor:
POZAJMLJUJU NOVAC KAKO BI SE LEČILI: A kako bi otplatili dugove PRODAJU SVOJE ĆERKE, koje trgovci dalje prepodaju
U Indiji prodaju ćerke kako bi platili dugove, Foto: JOHN MACDOUGALL / AFP / Profimedia

Indijska Nacionalna komisija za ljudska prava je objavila da se devojke u saveznoj državi Radžastan, koja se nalazi na severu zemlje, prodaju kako bi njihovi roditelji mogli da otplate dugove.

Komisija je o ovome po hitnom postupku obavestila vlast od koje zahteva da u roku od mesec dana sprovede detaljnu istragu. Prodaju devojaka nazvali su "odvratnom praksom".

Komisija za ljudska prava traži da država zaustavi prodaju devojčica
Komisija za ljudska prava traži da država zaustavi prodaju devojčica foto: NOAH SEELAM / AFP / Profimedia

Naime, Indijci koji žive u ruralnim područjima često oboljevaju od teških bolesti, zbog čega su primorani da pozajme novac kako bi mogli da plate troškove lečenja. Britanski list "Guardian", pozivajući se na izveštaje lokalnih medija, piše da je veliki broj onih u okrugu Bilvara koji ne mogu da otplate dug, zbog čega su primorani da prodaju svoje ćerke, a od novca potom vraćaju dugove.

Prema navodima Nacionalne komisije za ljudska prava, ako neko odbije da to učini, onda majke koje neće da prodaju svoje ćerke budu najstrašnije silovane.

Kao primer za to komisija je navela čovek koji je od zelenaša pozajmio 1,5 miliona rupija (18.000 dolara), a zatim je bio primoran da proda sestru i 12-godišnju ćerku da bi isplatio dug.

Čovek je prodao ćerku od 12 godina da bi vratio dugove
Čovek je prodao ćerku od 12 godina da bi vratio dugove foto: Arindam Shivaani/NurPhoto / Shutterstock Editorial / Profimedia

Komisija je spomenula i Indijca koji je pozajmio 600.000 rupija (7.300 dolara) za bolničko lečenje supruge, ali taj novac nije mogao da vrati. Bio je primoran da ćerku proda onome od koga je pozajmio novac. Poverilac je kasnije prodao devojku trgovcu ljudima. U izveštaju Komisije je naglašeno da je od tada devojka čak tri puta preprodata i da je četiri puta zatrudnela.

"Guardian" takođe piše da su društva u ruralnim delovima Indije vrlo destruktivna. Navodno su organizovana ubistva iz časti parova čije je partnerstvo protivno tradiciji. To se odnosi na osobe koje su iz različitih društvenih slojeva ili iz različitih religija. Brutalne su kazne i za one koji učine preljubu.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs