NAUČNICI IZNENAĐENI

NAJJEZIVIJI EKSPERIMENT NA SVETU JE POKAZAO ŠTA ĆE NAVODNO BITI SA NAMA: Rezultati su šokantni i potpuno NEOČEKIVANI

Naučnici su stvorili idealan svet koji se pretvorio doslovno u pakao!

Lifestyle
13:21h Autor:
NAJJEZIVIJI EKSPERIMENT NA SVETU JE POKAZAO ŠTA ĆE NAVODNO BITI SA NAMA: Rezultati su šokantni i potpuno NEOČEKIVANI
Najgadniji eksperiment na svetu pokazao šta će biti sa nama, Foto: Printscreen Youtube / The National Library of Medicine

Ideja o „Svemiru 25“ potekla je od američkog naučnika Džona Kalhauna, koji je stvorio „idealan svet“ u kome će živeti i razmnožavati se stotine miševa. Na osnovu tog eksperimenta naučnici su želeli detaljnije da objasne ljudsko društvo. Međutim, ishod ih je zaprepastio.

Kalhunov naučni rad je korišćen kao model za tumačenje društvenog kolapsa, a njegovo istraživanje služi kao fokusna tačka za proučavanje urbane sociologije.

Eksperimetnt, Miševi
foto: Printscreen Youtube / The National Library of Medicine

O kakvom eksperimetnu je reč?

Konkretno, Kalhaun je izgradio takozvani „mišji raj“ u kojem su glodari imali dosta hrane i vode, kao i veliki životni prostor. U njega je stavio četiri para miševa, koji su se razmnožavali munjevitom brzinom.

Ono što je sve iznenadilo jeste činjenica da je posle 315 dana njihova reprodukcija počela značajno da opada. Kada je broj glodara dostigao 600, između njih se formirala hijerarhija i tada su se pojavili takozvani „jadni ljudi“.

Došlo je do međusobnih sukoba, veći glodari su počeli da napadaju grupu. Mužjaci su , verovali ili ne, počinjali "psihički da padaju". Posledice su se premene i ženke, koje su se osećale nezaštićeno, te su agresiju usmerile na svoje potomke.

Eksperimetnt, Miševi
foto: Printscreen Youtube / The National Library of Medicine

Kako je vremene prolazilo, postajale su sve agresivnije, što je prouzrokovalo drastično smanjenje reproduktivnog raspoloženja. Zabeležen je nizak natalitet, a istovremeno i porast mortaliteta mlađih glodara.

Tada se pojavila nova klasa muških glodara, takozvani „lepi miševi“, koje uopšte nije zanimalno parenje sa ženkama ili borba za prevlast. Samo im je bilo bitno da dobro jedu i da spavaju.

U jednom trenutku su „lepi muškarci“ i „izolovane ženke“ činili većinu stanovništva. Vremenom je mortalitet novorođenčadi dostigao 100 odsto, a reprodukcija nula. Među ugroženim miševima primećena je homoseksualnost, a istovremeno se povećao i kanibalizam, uprkos činjenici da je hrane bilo u izobilju.

1 / 6 Foto: Printscreen Youtube / The National Library of Medicine

Dve godine nakon početka eksperimenta, rođeno je poslednje mladunče iz kolonije. Do 1973. eksperiment je ubio i poslednjeg miša u svemiru. Džon Kalhun je ponovio isti eksperiment još 25 puta i svaki put je isti bio ishod.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs