KAKO ŽIVI NAJMOĆNIJI ŠEIK NA SVETU? Bogatstvo mu nije kupilo sreću, šesta žena pobegla je od njega glavom bez obzira

Šeik Muhamed najbogatiji je na svetu, a ćerka ga je 2018. godine optužila da je drži u zatočeništvu

Lifestyle
12:09h Autor:
KAKO ŽIVI NAJMOĆNIJI ŠEIK NA SVETU? Bogatstvo mu nije kupilo sreću, šesta žena pobegla je od njega glavom bez obzira
Šeik Muhamed Bin Rašid Al Maktum je najbogatiji šeik na svetu, Foto: Profimedia

Šeik Muhamed Bin Rašid Al Maktum je sedamdesetogodišnji milijarder, vladar Dubaija i potpredsednik Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Na Bliskom Istoku je slavan i cenjen zbog toga što je predvodio transformaciju Dubaija u vrhunsku poslovnu i turističku destinaciju kakav je danas. U ostatku sveta ljudi ga znaju po ljubavi prema konjskim trkama, ali i kao vlasnika štala “Godolphin”.

Šeik Muhamed je rođen 1949. godine u porodičnom domu u Šindagi, blizu reke Dubai. Bio je treći od četiri sina šeika Rašida Al Maktuma, koji je od 1958. vladao Dubaijem 32 godine. Pošto je završio srednju školu 1965. godine, šeik Muhamed se preselio u Veliku Britaniju da bi studirao engleski u jezičkoj školi na Kembridžu.

Princeza Haja
foto: Profimedia

Po povratku u Dubai 1968. godine, šeiku Muhamedu se pridružio njegov otac na sastanku sa tadašnjim vladarom Abu Dabija šeikom Zajedom Al Nahjanom, na kom su postigli sporazum koji će dovesti od osnivanja federacije emirata.

Pošto su Ujedinjeni Arapski Emirati stekli nezavisnost od Velike Britanije 1971. godine, šeik Muhamed imenovan je za ministra odbrane, a na tom položaju se nalazi i dan danas.

Brzo se uključio u plan svog oca da nadoknadi sve manje zalihe nafte u Dubaiju, jačajući njegovu ekonomiju i praveći od njega međunarodni trgovinski i finansijski centar, kao i turističku destinaciju.

Šeik Rašid preminuo je 1990. godine nakon duge bolesti, a nasledo ga je najstariji Muhamedov brat Maktum. Pet godina kasnije šeik Maktum imenovao je Muhameda za princa Dubaija, a preneo mu je i veći deo vlasti.

Nakon iznenadne smrti Maktuma u 62. godini tokom posete Australiji, šeik Muhamed postao je 2006. godine vladar Dubaija i potpredsednik i premijer UAE. Upravo je pod njegovom vladavinom grad nastavio da cveta.

Šeik Muhamed je postao poznat i po svojim vezama sa trkama konja, a zaslužan je i što je upravo to postala globalna industrija.

Porodični skandali

Ljubav prema konjima delio je sa svojom šestom ženom princezom Hajom bin el Husein, kćerkom pokojnog kralja Jordana Huseina i polusestrom kralja Abdulaha II. Par se venčao 2004. godine i imaju dvoje dece.

Iako je princeza Haja pokušala da u intervjuima stvori sliku idilične porodice, pukotine su počele da se pojavljuju 2018. kada je princeza Latifa , šeikova kćerka sa drugom ženom, pokušala da napusti UAE uz pomoć jednog bivšeg francuskog špijuna i finske fitnes instruktorke.

Brod gde su se oni nalazili presretnut je na moru nedaleko od obale Indije i Latifa je vraćena u Dubai. U videu snimljenom pre toga ona je navela da je navodno zarobljena više od tri godine i da je fizički zlostavljana nakon prethodnog neuspešnog bekstva 2002. godine.

Princeza Haja
foto: Profimedia

Princeza Haja je u međuvremenu sa decom prešla u Veliku Britaniju, a pred Visokim sudom u Londonu je 2019. zatražila starateljstvo nad decom, dok je šeik zahtevao povratak dece u Dubai. Osam meseci kasnije sud je objavio niz činjenica o tome da je šeik Muhamed zaista naredio i orkestrirao nasilan povratak Latife 2002. i 2018, kao i nezakonitu otmicu njene starije sestre princeze Šamse 2000. godine.

Princeza Haja izbegava javna pojavljivanja od kako je pobegla od šeika i azil je potražila kod kraljice Elizabete II. Međutim, prvi put se pojavila u javnosti na sahrani kraljice. Princeza Haja se pojavila na svečanoj službi, ali na kraju nije prisustvovala glavnom događaju. Razlog tome je bilo pojavljivanje njenog bivšeg muža koji je došao nepozvan i napravio opštu pometnju. Pošto je postojala opasnost da bi šeik Mohamed mogao da dođe u kontakt sa njom, Haja je ipak propustila sahranu kraljice koja joj je uvek bila velika zaštitnica.

Više je nego očigledno koliko je odlazak princeze Haje teško pogodio šeika. Jer, ona je bila javno najeksponiranija, pa i najlepša od svih njegovih šest supruga za koje javnost zna.

Princeza Haja
foto: Profimedia

Vlasnik nita luksuznih nekretnina

Milijarder iz Dubaija, jedan od najbogatijih šefova država u svetu, ima i bogat portfolio sa nekretninama, od kojih se nekoliko nalazi upravo u Velikoj Britaniji.

Raskošna kolekcija vila uključuje imanje "Surrey" vredno 75 miliona funti, istorijski dvorac Suffolk i prostrano utočište u Hajlendu sa 63.000 hektara zemlje.

To ogromno parče zemlje kupio je za dva miliona funti (preko dva miliona dolara) pre više od 20 godina. Ponosi se sa neverovatnih 58 spavaćih soba, trostrukim heliodromom i luksuznom kućom za lovce sa 16 spavaćih soba.

Osim ovoga, na pojedinim sajtovima mogu se naći podaci da ovaj šeik poseduje i jedan od najskupljih penthausa u Monaku, te golf teren u Škotskoj. Takođe, u njegovom vlasništvu je i megajahta u Dubaiju, inače jedna od najvećih na svetu.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs