Za sve dobar, ali za kuću nije

Ko je NAJBOGATIJI ŠEIK na svetu i zašto ŽENE BEŽE OD NJEGA: Zašto RUKA PRAVDE do Muhameda NE STIŽE? (FOTO)

Bez obzira na težinu optužnice, niko mu ništa ne može

Zanimljivosti
11:31h Autor:
Ko je NAJBOGATIJI ŠEIK na svetu i zašto ŽENE BEŽE OD NJEGA: Zašto RUKA PRAVDE do Muhameda NE STIŽE? (FOTO)
Foto: Profimedia

Princeza Latifa, kćerka Muhameda bin Rašida el Maktuma, vladara Dubaija i potpredsednika Ujedinjenih Arapskih Emirata, optužila je u tajno snimljenom videu oca da je drži u zatočeništvu od 2018. godine.

Zarobljena je, navodno, u trenutku kada je pokušala da napusti Dubai, a zbog tog snimka su Ujedinjenim nacijama upućeni pozivi da se istraži slučaj.

Njen otac, 71-godišnji šeik, jedan je od najbogatijih šefova država na planeti, uspeo je da napravi veliki i uspešan grad, a njegovo bogatstvo se procenjuje na nekoliko milijardi dolara.

Na Bliskom istoku šeik je verovatno najpoznatiji po nadgledanju transformacije celog Dubaija u jednu od najprestižnijih poslovnih i turističkih destinacija. U ostatku sveta ljudi ga znaju po ljubavi prema konjskim trkama, te kao vlasnika štala “Godolphin”.

1 / 4 Foto: Profimedia

Mohamed bin Rašid el Maktum rođen je 1949. godine u Šindagi. Treći je od četvorice sinova šeika Rašida el Maktuma koji je vladao Dubaijem čak 32 godine od 1958. Školovao se u Engleskoj, a nakon povratka u Dubai 1968. sa ocem je prisustvovao sastanku sa tadašnjim vladarom Abu Dabija, šeikom Zajedom el Nahjanom, na kom je dogovorena unija koja je kasnije dovela do stvaranja federacije emirata.

Nakon što su Ujedinjeni Arapski Emirati stekli nezavisnost od Velike Britanije 1971. godine, šeik Muhamed je postao ministar odbrane, a tu poziciju drži i danas, piše BBC.

Brzo se uključio u plan svog oca da nadoknadi sve manje zalihe nafte u Dubaiju, jačajući njegovu ekonomiju i i praveći od njega međunarodni trgovinski i finansijski centar, kao i turističku destinaciju.

Danas više od 95 odsto bruto domaćeg proizvoda Emirata nije na bazi nafte, a turizam doprinosi 20 posto.

I populacija Dubaija porasla je sa oko 40.000 šezdesetih godina prošlog veka na čak 3,3 miliona, uključujući skoro 3,1 milion stranaca.

Šeik Rašid preminuo je 1990. godine nakon duge bolesti, a nasledo ga je najstariji Muhamedov brat Maktum. Pet godina kasnije šeik Maktum imenovao je Muhameda za princa Dubaija, a prenio mu je i veći deo vlasti.

Nakon iznenadne smrti Maktuma u 62. godini tokom posete Australiji, šeik Muhamed postao je 2006. godine vladar Dubaija i potpredsednik i premijer UAE. Upravo je pod njegovom vladavinom grad nastavio da cveta.

Već 2008. godine Emirati su predstavili najvišu zgradu na svetu – Burj Khalifu Kalifu. Takvi ambiciozni planovi, međutim, oslanjali su se na pozajmljivanje milijardi dolara.

Globalna finansijska kriza dovela je do pada tržišta nekretnina u Dubaiju i 2009. godine državne kompanije nisu uspevale da izmire svoje dugove. Tada je on uskočio i pozajmio vladi Dubaija novac koji je bio preko potreban.

Građevinski bum u Dubaiju takođe se oslanjao na slabo plaćene radnike migrante, od kojih su se mnogi žalili da su pretrpeli eksploataciju, piše BBC.

Šeik Muhamed je postao poznat i po svojim vezama sa trkama konja, a zaslužan je i što je upravo to postala globalna industrija.

Predstavio je najveći “trkački tim” – “Godolphin”, koji ima sedište u UAE, Engleskoj, Irskoj, Australiji, Japanu i SAD, a od 1992. godine upravo ovaj tim je pobedio u preko 6.000 trka širom sveta.

Niz luksuznih nekretnina

Milijarder iz Dubaija, jedan od najbogatijih šefova država u svetu, ima i bogat portfolio sa nekretninama, od kojih se nekoliko nalazi u Velikoj Britaniji.

Prema pisanju Dejli Mejla, blizak je britanski saveznik i prijatelj kraljice Elizabete II i ima brojnu imovinu i vile u toj zemlji, što samo svedoči o njegovim dubokim vezama sa tom državom.

Raskošna kolekcija vila uključuje imanje Surrey vredno 75 miliona funti, istorijski dvorac Suffolk i prostrano utočište u Hajlendu sa 63.000 hektara zemlje.

To ogromno parče zemlje kupio je za dva miliona funti (preko dva miliona dolara) pre više od 20 godina. Ponosi se sa neverovatnih 58 spavaćih soba, trostrukim heliodromom i luksuznom kućom za lovce sa 16 spavaćih soba.

Osim ovoga, na pojedinim sajtovima, poput bornrich.com mogu se naći podaci da ovaj šeik poseduje i jedan od najskupljih penthausa u Monaku, te golf teren u Škotskoj. Takođe, u njegovom vlasništvu je i megajahta u Dubaiju, inače jedna od najvećih na svetu, samo dva metra kraća od “gigajahte” Romana Abramoviča.

Poseduje bazen, nekoliko đakuzija, diskoteku, teren za skvoš. U salu za obedovanje staje do 90 ljudi, a na plovilu se nalazi 88 soba za članove posade.

Porodični skandali

Ljubav prema konjima deli sa svojom šestom ženom princezom Hajom bin el Husein, kćerkom pokojnog kralja Jordana Huseina i polusestrom kralja Abdulaha II. Par se venčao 2004. godine i imaju dvoje dece.

Iako je princeza Haja pokušala da u intervjuima stvori sliku idilične porodice, pukotine su počele da se pojavljuju 2018. kada je princeza Latifa , šeikova kćerka sa drugom ženom, pokušala da napusti UAE uz pomoć jednog bivšeg francuskog špijuna i finske fitnes instruktorke.

Brod gde su se oni nalazili presretnut je na moru nedaleko od obale Indije i Latifa je vraćena u Dubai. U videu snimljenom pre toga ona je navela da je navodno zarobljena više od tri godine i da je fizički zlostavljana nakon prethodnog neuspešnog bekstva 2002. godine.

Princeza Haja je u međuvremenu sa decom prešla u Veliku Britaniju, a pred Visokim sudom u Londonu je 2019. zatražila starateljstvo nad decom, dok je šeik zahtevao povratak dece u Dubai. Osam meseci kasnije sud je objavio niz činjenica o tome da je šeik Muhamed zaista naredio i orkestrirao nasilan povratak Latife 2002. i 2018, kao i nezakonitu otmicu njene starije sestre princeze Šamse 2000. godine.

Sud je naveo da šeik Muhamed “nastavlja da održava režim u kom su obe mlade žene lišene slobode”. Takođe se navodi da Haja, koja je imala aferu sa telohraniteljem, sada živi u strahu za svoj život nakon brojnih pretnji kako u Londonu, tako i u Dubaiju.

Šeik Muhamed je odbacio sve tvrdnje i neuspešno zatražio da detalji iz postupka ostanu van javnog domena.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs