Da li se slažete?

Dmitrij Lihačov: Kopile uvek pobedi pristojnog čoveka...

Razmišljanja o pristojnosti, inteligenciji i vaspitanju

Lifestyle
Autor:
Dmitrij Lihačov: Kopile uvek pobedi pristojnog čoveka...
Foto: Shutterstock

Dimitrij Sergejevič Lihačov bio je ruski lingvista i bivši zatvorenik radnog logora. Tokom svog života Lihačov je bio cenjen kao "poslednji od starih Sankt Petrburga" i "čuvar nacionalne kulture"...

Ove njegove reči upamtite:

O pristojnosti

"Negde u pismima Belinskog, sećam se, postoji takva ideja: nitkovi uvek dobijaju prednost nad pristojnim ljudima, jer se prema pristojnim ljudima odnose kao prema nitkovima.

A pristojni ljudi, trpeći nastavljaju da se ophode prema nitkovima kao prema pristojnim ljudima.

Glupa osoba ne voli pametnu, obrazovanu i vaspitanu osobu...

I sve to krijući se iza neke fraze: „Ja sam jednostavan čovek...“, „Ne volim da filozofiram“, „Proživeo sam svoj život bez toga“ itd.

A u duši postoji mržnja, zavist, osećaj sopstvene inferiornosti."

O inteligenciji

„Mnogi misle: inteligentna osoba je ona koja je mnogo čitala, stekla dobro obrazovanje, mnogo je putovala, zna nekoliko jezika...

A u međuvremenu, možete imati sve ovo i biti neinteligentni, i ne možete posedovati ništa od toga u velikoj meri, ali i dalje biti unutrašnje inteligentna osoba.

Inteligencija nije samo u znanju, već u sposobnosti razumevanja drugog. Ona se manifestuje u hiljadu i hiljada sitnica: u sposobnosti da se svađamo sa poštovanjem, da se ponašamo skromno za stolom, u sposobnosti da neprimetno pomognemo drugome, zaštitimo prirodu, ne bacamo otpad oko sebe – ne sejemo loše ideje oko sebe (i to je vrsta smeća)...

Poznavao sam seljake na ruskom severu koji su bili zaista inteligentni. Imali su neverovatnu čistoću u svojim domovima, znali da cene dobre pesme, znali su da ispričaju „iz života“ (tj. šta se desilo njima ili drugima), živeli su urednim životom, bili gostoljubivi i prijateljski raspoloženi, ophodili se sa razumevanjem prema tuđoj tuzi i tuđoj radosti.

Inteligencija je sposobnost razumevanja, sagledavanja, to je tolerantan odnos prema svetu i prema ljudima."

O vaspitanju

"Možete dobiti dobro vaspitanje ne samo u porodici ili školi, već i ... od sebe.

Samo treba da znate šta je pravo obrazovanje. Ne obavezujem se da dajem „recepte” za lepo ponašanje, pošto se uopšte ne smatram uzorno vaspitanim. Ali želeo bih da podelim neke misli sa čitaocima.

Ubeđen sam, na primer, da se pravi dobar odgoj manifestuje pre svega u kući, u porodici, u odnosima sa rođacima.

Ako muškarac na ulici propusti ženu, ustupi joj mesto u autobusu, otvori joj vrata, a kod kuće ne pomogne umornoj ženi da opere sudove, on je nevaspitana osoba.

Ako je ljubazan sa poznanicima, i u svakoj prilici se iznervira na porodicu, onda je nevaspitana osoba.

Ako ne uzme u obzir karakter, psihologiju, navike i želje svojih najmilijih, on je nevaspitana osoba.

Ako već u odraslom dobu uzima pomoć roditelja zdravo za gotovo i ne primeti da je njima potrebna pomoć, on je nevaspitana osoba.

Ako glasno uključi radio i TV ili samo glasno priča kada neko radi domaći ili čita (pa makar to bila i njegova mala deca), on je nevaspitana osoba i nikada neće svoju decu vaspitati.

Ako voli da se šali sa ženom ili decom, ne štedeći njihovu sujetu, posebno pred strancima, onda je takva osoba jednostavno glupa.

Obrazovan je onaj ko želi i ume da se obračuna sa drugima, to je onaj kome je sopstvena ljubaznost ne samo poznata i laka, već i prijatna. To je onaj koji je podjednako ljubazan i sa starijim i sa mlađim ljudima.

Dobro vaspitana osoba ne ponaša se bahato, štedi vreme drugih, striktno ispunjava obećanja koja su data drugima, uvek je isti - kod kuće, u školi, na poslu, u prodavnici i autobusu."

(Stil.kurir.rs)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs