UMRO UBICA U 80. GODINI

BUDI MIRAN I PAŽLJIVO CILJAJ, UBIĆEŠ ČOVEKA: Rekao mi je Če Gevara pre nego sam pucao!

Mario Teran Salazar, bolivijski vojnik koji je ubio argentinskog lekar i vodeću figuru u Kubanskoj revoluciji 1959. godine Ernesta Če Gevaru, umro je u četvrtak.

Lifestyle
16:53h Autor:
BUDI MIRAN I PAŽLJIVO CILJAJ, UBIĆEŠ ČOVEKA: Rekao mi je Če Gevara pre nego sam pucao!
Foto: Profimedia

Bolivijski vojnik Mario Teran Salazar, koji je ubio 1967. kubanskog gerilca Ernesta Če Gevaru, umro je u četvrtak u 80. godini u Santa Kruzu de la Sijeri, na istoku Bolivije.

- Umro je. Bio je bolestan i ništa se tu nije moglo. Rekli su mi članovi njegove porodice i saborci, jer je bio u vojnoj bolnici - izjavio je novinarima Gari Prado, zapovednik jedinice bolivijske vojske koja je zarobila Čea u bolivijskoj džungli pre 54 godine.

Prado je saznao za Salazarovu smrt u četvrtak ujutru. A bolnica je odbila da potvrdi smrt, zbog “zaštite privatnosti i poverljivosti medicinskih podataka”.

Če Gevara
foto: Profimedia

Mario Teran Salazar o hapšenju i ubistvu Če Gevare

Nakon što je jedno vreme bio viši zvaničnik u vladi Fidela Kastra Če Gevara je napustio Kubu 1965. kako bi pokrenuo revolucije širom Afrike i Južne Amerike.

Če, koji je želeo da rasplamsa revolucije u Latinskoj Americi, tada je u bolivijskim planinama vodio šačicu gerilaca koji su preživeli borbe, glad i bolesti.

Bolivijska vojska zarobila je Če Gevaru, mitskog revolucionara, u vreme hladnog rata, u oktobru 1967. uz pomoć agenata CIA.

Uhapšenog i ranjenog, premestili su ga u napuštenu školu u selu La Higuera. Tamo je proveo poslednju noć. Ubio ga je 9. oktobra tadašnji narednik Teran Salazar, koji je u tom momentu imao samo 27. godina, po naredbi bolivijskog predsednika Renea Barijentosa, žestokog antikomuniste.

“Bio mi je to najgori trenutak u životu. Video sam ispred sebe visokog, vrlo visokog Čea. Oči su mu bile blistave - ispričao je tada Teran Salazar.

Poslednje Če Gevarine reči

Poslednje reči Če Gevare ostale su Slazaru do smrti urezane u sećanju!

“Budi miran, rekao mi je. I pažljivo ciljaj, ubićeš čoveka. Tada sam zakoračio unazad prema vratima, zažmurio i zapucao - opisao je momentat ubistva ovaj bolivijski vojnik.

Gevarini biografi rekli su da su njegovi prvi hici promašili Gevarina grudi, ali su potonji pogodili.

Če, koji je još za života bio legenda, postao je trofej. Njegovo telo je izloženo u obližnjem gradiću Valegrandu i ovekovečeno fotografijom fotografa AFP Marka Hutena.

Če Gevara
foto: Profimedia

Život Maria u penziji

Nakon trideset godina službe, Teran Salazar se penzionisao i živeo u anonimnosti, izbegavajući novinare. Jedno vreme je, čak, govorio da nije on ubio slavnog gerilca, nego vojnik istog imena i prezimena.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs