mentalno zdravlje

VLADIKA GRIGORIJE O DEPRESIJI: Suština problema leži u OVOME!

Vladika Grigorije istakao važnost brige o mentalnom zdravlju

Lifestyle
18:10h Autor:
VLADIKA GRIGORIJE O DEPRESIJI: Suština problema leži u OVOME!
Foto: PrintscreenJutjub/ Profesor Zec - zvanični kanal

Episkop diseldorfski i cele Nemačke Grigorije Durić postao je monah polovinom davne 1992. godine. Zamonašen je 23. juna iste godine u manastiru Ostrog i dobio ime Grigorije.

Izbor za Episkopa nemačkog Na redovnom zasedanju Svetog arhijerejskog sabora Srpske Pravoslavne Crkve koje je održano u maju 2018. godine izabran je za eparhijskog arhijereja Eparhije frankfurtske i sve Nemačke, koja je kasnije promenila ime u Eparhija diseldofrska i nemačka. Grigorije je ustoličen 16. septembra 2018. godine u Hramu Svetog Save u Diseldorfu.

Grigorije je jedan od vladika koji redovno gostuje na televizijskim emisijama čije su teme, ne samo religija, nego i politika i društvo u celini.

Nedavno je na Instagramu odlučio da iznese svoj stav o depresiji, mentalnom problemu sa kojim se suočavaju mnogi ljudi.

"Nedavno sam dobio pitanje koje se tiče depresije i načina njenog izlečenja. Nikako ne smemo smetnuti s uma da je depresija kompleksno stanje te da adekvatnu pomoć i savete za njeno lečenje mogu u prvom redu dati stručnjaci – psiholozi i psihijatri. Imajući na umu da nisam ni psiholog ni psihijatar, iznijeću nekoliko svojih zapažanja o ovoj temi kao neko ko je već trideset godina sveštenik.

Suština problema leži u činjenici da se depresija često ignoriše, potiskuje i samim tim ne leči. Postaviću stvari na sledeći način: kada imamo poteškoća s radom srca ili bilo kog drugog organa u telu, mi ćemo zatražiti pomoć lekara i prihvatićemo odgovarajuću terapiju. Na sličan način bi trebalo posmatrati i pristupati lečenju depresije (to se podjednako odnosi ne samo na depresivna stanja već i na brojne mentalne poremećaje čiji je spektar vrlo širok). To pomeranje paradigme poimanja depresije podstaklo bi mnoge koji se sa njom nose da potraže stručnu pomoć i tako dođu do izlečenja.

Stručna pomoć je neophodna, u vidu terapeutskih razgovora sa psiholozima i psihijatrima i neretko u vidu medikamenata. I opet pitanje koje sam postavio maločas – ako imate srčanih problema, da li ćete poslušati savet lekara i uzimati terapiju? U ovom slučaju, ne poznajem nikoga iz svog okruženja ko to nije učinio. U slučaju depresije, mnogi nikada ne potraže odgovarajuću stručnu pomoć.

Onima koji su verujući i duhovna podrška može biti dragocena, ali ne može zameniti pomoć lekara. Razgovor s duhovnikom može pomoći, ali uz veliki oprez duhovnika i svest o odgovornosti koju snosi za savete koje daje.

U ovakvim stanjima se najbolje vidi koliko smo zapravo bića zajednice i koliko nam je drugi potreban da prevaziđemo problem. Zato je važno da pružimo podršku onima koji se nose s depresijom, da im pomognemo da krenu ka izlazu iz mračog tunela u kojem se nalaze. Pomoć bliskih ljudi je veoma važna i od nje u najvećoj meri zavisi krajnji ishod. Ponekad je jedino uz ljubav i podsticaj bližnjih moguće prihvatiti svoje stanje i krenuti putem ozdravljenja, što predstavlja jedino sigurno izbavljenje iz začaranog kruga depresije.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs