ISTINE KOJE ŽIVOTU DAJU SMISAO

PRED NJEGOVIM REČIMA POGNUĆETE GLAVU: Ima velike sirotinje među našom decom, kojoj, sem para, roditelji nisu ništa dali!

Bio je svatac na zemlji, obožavan zbog svoje pristušačnosti, krotkosti i spremnosti da prigrli svaku dušu kojoj je bio potreban!

Lifestyle
Autor:
PRED NJEGOVIM REČIMA POGNUĆETE GLAVU: Ima velike sirotinje među našom decom, kojoj, sem para, roditelji nisu ništa dali!
Foto: Profimedia

Godine 1914, 11. septembra u selu Kućanci rodio se Gojko Stojčević, koji je kasnije postao patijarh Pavle. Zamonašio se u manastiru Blagoveštenju 1948. godine, kada je dobio ime po apostolu Pavlu.

Patrijarh Pavle je u periodu od 1990. do 2009. godine bio vrhovni poglavar Srpske pravoslavne crkve, 44. po redu. Njegovo puno ime i titula glasili su Njegova svetost arhiepiskop pećki, mitropolit beogradsko-karlovački i patrijarh srpski gospodin Pavle.

Preminuo je u Beogradu 15. novembra 2009. godine.

U čast patrijarha Pavla, podsetimo se nekih njegovih misli, koje su na prvi pogled tako jednostavne, a zaparvo toliko duboke i životno istinite, da im se nema dodati ili oduzeti ama ni jedan zarez!

- Porodica je mala crkva, njenih svetinja i običaja ko se drži, ne može zalutati u ovom otuđenom, ispražnjenom, posuvraćenom svetu.

- I neće nam, suditi po tome kako smo poštovali zapovesti, već po tome da li smo naučili da volimo.

- Bog je stvorio nas ljude i traži od nas da to budemo. Ne postoje takva vremena u kojima to ne bi moglo biti i ne bismo bili dužni da to budemo!

- Biće nam bolje, kada budemo bolji

- Brodovi ne potonu zbog vode koja ih okružuje, već zbog vode koja uđe u njih. Nemojte dozvoliti da ono što vas okružuje uđe u vas i povuče vas na dno.

- Pre nego počneš suditi o ​​meni i mom životu, obuj moje cipele i kreni mojim putem! Prođi ulice, brda i doline! Oseti bol i sreću! Prođi kroz godine kroz koje prolazim, padni preko svakog kamena koji mi se našao na putu! Uvek ustani i kreni opet istim putem, kao i ja! I tek tada mi možeš suditi.

- Postoje dva puta...Ili da budemo ljuti zbog svega što nemamo, ili da budemo zahvalni zbog svega što imamo. Koji put vi birate?

- Uvek, u svim okolnostima života, pa i u onim najtežim, treba imati na umu svetu Hristovu poruku: Što hoćete da čine vama ljudi, to činite i vi njima!

- Nije ni ljudski ni hrišćanski braniti zločin, a neoprostiv greh bio bi pravdati nečiji zločin, zato što njegov počinilac potiče iz naroda kome pripadamo.

- Ako je Hristos mogao da radi kao drvodelja, zar ja ne mogu da radim sve poslove koji su potrebni? Ne ponižava čoveka rad, nego rđav život, greh...

- Prava ljubav je jedino kada ljubav ne traži svoje, kada voliš nekoga bez ikakve logike. To je i prava sloboda. E, zato sam hrišćanin!

- Ne verijte previše ljudima, izdali su Boga, zašto ne bi i čoveka

- Nikada nije bilo lako biti čovek među ljudima

- Posle razgovora, često sam se kajao, posle ćutanja - nikad!

- Sve što čovek deli sa drugima se smanjuje, osim ljubavi. Što je više dajete, više je imate.

- Svaki greh je oprostiv, osim greha nepokajanja

- Oduvek vuci kolju jaganjce, pa ipak je na svetu i dalje mnogo više jaganjaca nego vukova.

- Kada nas ogovaraju, time nam samo skidaju naše fleke. Mnogo se više govori životom, nego rečima.

- Karakter čoveke je njegova sudbina

- Možda se ne dešava ono što hoćeš, ali se dešava ono što treba

- Ako je Bog s tobom - čega se bojiš? Ako nije - čemu se nadaš?

- Ima velike sirotinje među našom decom, kojoj, sem para, roditelji ništa nisu mogli dati

(Stil.kurir.rs)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs