POSLEDNJI DANI VOLJENOG PATRIJARHA

BIO JE PRISTUPAČAN SVIMA, ZATO ŽIVI U NAŠIM SEĆANJIMA I MOLITVAMA: Ovako je patrijarh Pavle proveo poslednje dane!VIDEO

Poslednje dane života upokojeni patrijarh proveo je na Vojnomedicinskoj akademiji, a kada se osećao dobro - imao je poseban kutak u kome je boravio

Lifestyle
Autor:
BIO JE PRISTUPAČAN SVIMA, ZATO ŽIVI U NAŠIM SEĆANJIMA I MOLITVAMA: Ovako je patrijarh Pavle proveo poslednje dane!VIDEO
Foto: Profimedia

Prema svedočenju sestre Mare, patrijarh Pavle je u dane kada nije osećao teret bolesti i umora, voleo da boravi u jednom posebnom kutku u apartmanu.

Iako je prošlo više od jedne decenije od njegove smrti, lik i delo patrijarha Pavla i dalje žive u sećanjima i molitvama kako vernika, tako i celog srpskog naroda. Ipak, koliko god da je najvoljeniji poglavar Srpske pravoslavne crkve bio blizak i pristupačan svima koji su mu dolazili na pokajanje, pričešće i ispovest, javnost je oduvek želela da sazna još ponešto o njemu, njegovim navikama i mislima. Upravo takvu priču za Objektiv.rs je prenela osoba kojoj se najbolji među nama poslednjoj obratio.

Naime, Mara Tešič, glavna medicinska sestra na Vojnomedicinskoj akademiji u Beogradu imala je tu čast da provede izvestan period u blizini patrijarha Pavla, a mi takođe izuzetnu čast da nam otkrije kako su izgledali njegovi trenuci van službe, kada se odmarao u tišini.

Prema njenom svedočenju, patrijarh je u dane kada nije osećao teret bolesti i umora, voleo da boravi u jednoj fotelji u apartmanu i da satima čita.

– Od njega se moglo mnogo toga naučiti i toliko je imao dobrih saveta i izreka. Stalno je govorio priče iz kojih smo zaključivali i iznalazili odgovore na mnoga pitanja, a ono što je zanimljivo – nikada nije dao konkretan odgovor za rešenje nekog pitanja, već ste morali da se potrudite da sami do njega dođete – rekla je ona.

Sestra Mara nam je sa posebnom nostalgijom i setom u glasu pokazala gde je bio smešten patrijarh Pavle i šta se događalo ispred vrata apartmana u kojem je u miru boravio:

– Taj period je zaista bio nešto posebno, ne govorim to samo iz svoje pespektive, već u ime svih zaposlenih i onih koji su ovde boravili. Ovde se osećala, verujte mi na reč, tako posebna energija, na celom 13. spratu, pa čak i celoj Vojnomedicinskoj akademiji. Ljudi su dolazili ovde samo da prođu pored vrata sobe u kojoj je Njegova Svetost bila smeštena, kako bi osetili taj blagoslov i on je zaista bio jedan poseban pacijent – istakla je naša sagovornica i u nastavku sa nama podelila eksluzivnu fotografiju nastalu u njenom razgovoru sa, kako je rekla, “omiljenim pacijentom ikada”:

Šta je još sestra Mara podelila sa nama, i kako izgleda kutak u kojem je boravio 44. poglavar Srpske pravoslavne crkve, pogledajte u video snimku na početku teksta.

(Stil.kurir.rs)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs