Doktorirala fiziku u 21. godini

SA 13 SVOJIM RUKAMA NAPRAVILA AVION, SA 14 POLETELA U NJEMU, ODBILA DŽEFA BEZOSA: Ovu devojku (27) zovu novi Ajnštajn!

Legendarni Stiven Hoking pozivao se na njena istraživanja u svojim radovima

Lifestyle
Autor:
SA 13 SVOJIM RUKAMA NAPRAVILA AVION, SA 14 POLETELA U NJEMU, ODBILA DŽEFA BEZOSA: Ovu devojku (27) zovu novi Ajnštajn!
Foto: Profimedia

Sabrina Gonzales Pasterski (27) je sa 13 godina napravila avion, kojim je samostalno poletela kao četrnaestogodišnjakinja. Doktorirala je fiziku sa 21, a njene radove citirao je i sam Stiven Hoking.

Danas ovu teorijsku fizičarku, čija je uža oblast fizika visokih energija, nazivaju novim Ajnštajnom.

Još na doktorskim studijama došla je do prvih otkrića - "efekta memorije spina". Doktorirala je maja 2019, a postdoktorske studije pohađa na Prinstonu. Još pre doktorata, 2016, doživela je da sam Stiven Hoking u dva naučna rada - citira dva njena istraživanja.

Sabrina je rođena 3. juna 1993. godine u Čikagu, a podstrek za nauku dao joj je otac, koji je advokat i inženjer elektrotehnike. Oduvek radoznalog duha, na prve časove pilotiranja krenula je sa devet godina.

Projurila je kroz školu i univerzitete

Niko se nije iznenadio kada je prosto "projurila" kroz školovanje - nakon što je diplomirala kao najbolja u klasi na čuvenom Masačusetskom institutu za tehnologiju, a doktorat iz fizike odbranila je na Univerzitetu Harvard sa samo 21 godinom.

- Godine pomeranja granica onoga što sam mogla postići odvele su me do fizike - izjavila je u jednom intervjuu.

Međutim, to što su je poredili sa Albertom Ajnštajnom nije joj prijalo, pa je 2017. izjavila:

- Ja sam samo student. Imam toliko toga da naučim. Ne zaslužujem pažnju. Niko neće biti Ajnštajn. On je bio to što je bio - kaže Sabrina.

Crne rupe

Sabrina istražuje neka od najsloženijih i najizazovnijih pitanja u fizici - svemirsko vreme i crne rupe, gravitaciju u kontekstu kvantne mehanike... Otkrića su, kaže, toliko značajna da pomeraju celokupno naše razumevanje svemira.

Pasterski je 2012. godine proglašena za jednu od "30 ispod 30 godina" u kolumni časopisa "Sajentifik Amerikan", kada je imala 19 godina, a dospela je i na listu koju je časopis "Forbs" objavio 2015. godine.

Odbila je Bezosa

Uprkos značajnim referencama, Gonzales Pasterski ostaje dosledna u tome da znanje i pamet ne prodaje, već živi od stipendija, pa je tako odbila i ponudu najbogatijeg čoveka na svetu, osnivača "Amazona" Džefa Bezosa. U međuvremenu, na Prinstonu uvežbava ono što naziva "veštinom uočavanja elegancije u haosu".

"Ne znam tačno koji ću problem rešiti - ili neću rešiti, niti na čemu ću tačno na kraju raditi za nekoliko godina. Zabavna stvar u fizici je to što ne znate tačno šta ćete raditi. I obično se stvari vrlo brzo promene - nekako nepovratno - ako su zaista ispravne".

I još je rekla: "Ne vidim ograničenje onoga što možemo postići i reč "nemoguće" doživljavam kao izazov... Ova vrsta fizike stvoriće nesanjani napredak koji transformiše način na koji živimo i svet u kojem živimo. Sama fizika je dovoljno uzbudljiva. To nije nešto "od 9 do 5". Kada ste umorni, spavate, a kada niste, bavite se fizikom".

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs