borba protiv mračne strane duše

SVETI GRIGORIJE BOGOSLOV ZNAO JE TAJNU PREVAZILAŽENJA OPSESIVNIH MISLI: Ovo je najmoćniji način borbe sa zlom u sebi!

Veliki otac i učitelj crkve imao je korisne savete kako da pobedimo prisilne misli

Lifestyle
Autor:
SVETI GRIGORIJE BOGOSLOV ZNAO JE TAJNU PREVAZILAŽENJA OPSESIVNIH MISLI: Ovo je najmoćniji način borbe sa zlom u sebi!
Foto: Wikipedia

Sveti Grigorije Bogoslov, arhieopiskop carigradski je rođen u Kapadokiji, u gradu Nazianzu, zbog čega se i naziva Nazianzin.

On je u svojim spisima ostavio korisne savete za prevazlaženje prisilnih misli koje nam se javljaju i koje štete našoj duši.

Sveti Grigorije Bogoslov
foto: Wikipedia

Pre svega, to je, naravno, ispovest. Upravo na ispovesti, skrušeno se kajući za grehe, spiramo sa sebe svu nakupljenu prljavštinu, uključujući i prisilne misli. Ispovedajući se, činimo dve veoma korisne stvari za našu dušu. Prvo, preuzimamo odgovornost za svoje stanje i govorimo i sebi i Bogu da ćemo se potruditi da ga izmenimo. Drugo, mi zlo nazivamo pravim imenom, a zli duhovi više od svega ne vole razotkrivanje – oni vole da deluju prikriveno.

Najmoćniji način u borbi za našu dušu je pričešće. Pričešćujući se telom i krvlju Isusa Hrista, mi zadobijamo blagodatnu silu da se borimo sa zlom u sebi.

Pričešće
foto: Profimedia

”Najsvetije Telo Hristovo, kada se dostojno prima, za one koji se bore postaje oružje, za one koji su se udaljili od Boga – povratak, nemoćne ojačava, zdrave veseli, bolesti leči, zdravlje čuva, zahvaljujući njemu lakše se popravljamo, u naporima i žalostima postajemo trpeljiviji, u ljubavi – plameniji, u znanju – prefinjeniji, u poslušanju – spremniji, za delovanje blagodati – prijemčiviji.”

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs