Neverovatno

ZAŠTO OSEĆAMO ELEKTRICITET KAD SE RUKUJEMO ILI NEŠTO DODIRNEMO: Evo kao da se rešimo ove neprijatnosti!

Da li ste nekad osetili električni udar kada dodirnete nekoga ili nešto? Ako ste se pitali zašto se to dešava, odgovor vas čeka u nastavku teksta

Lifestyle
12:19h Autor:
Foto: Shutterstock

Statički elektricitet je ono što se dešava kada negativna energija nije uravnotežena.

 

Kada postoji nedostatak ravnoteže između elektrona i protona, ili drugim rečima, neravnoteža negativne i pozitivne energije, stvara se nešto što naučnici nazivaju statičkim elektricitetom. Bez obzira na njegovo složeno ime, verovatno ste i sami stvorili statički elektricitet.

 

Na primer, ako ste ikad trljali kosu o balon, zapravo to radite - „pokupite“ nekoliko elektrona više nego što ste imali ranije. Međutim, ako se malo kasnije približite pozitivno naelektrisanom predmetu, pomislite, na primer, na metalni predmet ili bilo šta od provodnog materijala, verovatno ćete  osetiti mali električni udar. To su elektroni koji se kreću sa jednog mesta na drugo, pokušavajući da povrate ravnotežu. Mali električni udari su češći kada je hladno i suvo vreme.

dete, dečak, maslačak, statički elektricitet
foto: Shutterstock

 

Tokom zime ili u delovima sveta gde je klima naročito suva i hladna, statički elektricitet može biti češći. To je zbog činjenice da je vlažni vazduh zapravo prirodni provodnik, koji može da pomogne da se izbegnu jača pražnjenja, poput onih koja se dešavaju u sredinama u kojima je vlažnost niža. U slučaju potonjeg, nedostatak vlage može prouzrokovati česta električna pražnjenja kada neko rukuje ili dodiruje određene površine. Postoje određeni materijali koji nam daju svoje elektrone, a drugi koji nas čine da „šaljemo varnice“.

 

Kao što ste verovatno već znali, metali su glavni provodnici električne energije - toliko da se koriste za stvaranje posebnih predmeta čija je jedina svrha sprovođenje električne energije. Međutim, postoje i vlakna, poput poliestera, koja imaju nizak nivo provodljivosti i koja i dalje mogu biti uključena u tranzit električne energije koja putuje sa jednog mesta na drugo kada iznenada damo ili primimo ove lagane električne udare. Na primer, poliester se nalazi u mnogim predmetima koje koristimo u svakodnevnom životu, uključujući nameštaj i odeću.

 

Šta da radimo kako bismo izbegli sitne električne šokove?

 

Postoji nekoliko jednostavnih koraka pomoću kojih ćete sprečiti ovaj fenomen:

 

  1. Koristite cipele sa gumenim đonom kada hodate po podovima koji stvaraju statički elektricitet.
  2. Obavezno koristite ovlaživač vazduha ako je u sobi hladan i suv vazduh.
  3. Koristite odeću od pamuka da ne biste stvarali elektricitet svaki put kada je obučete.
  4. Održavajte kožu vlažnom.
  5. Stalno dodirujte metal tako da se statička energija oslobađa u malim serijama, umesto odjednom.

 

(Stil.kurir.rs)

 

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...