RECEPT ZA SREĆU

Kada vas savladaju teški trenuci, setite se ovih reči: 8 dragocenih saveta psihoterapeuta za lepši život!

Usvojite ova pravila odmah

Lifestyle
19:15h Autor:
Kada vas savladaju teški trenuci, setite se ovih reči: 8 dragocenih saveta psihoterapeuta za lepši život!
Foto: Shuterstock

Psihoterapeuti nemaju čarobni štapić za naše probleme, ali nam mogu pomoći da ih sagledamo iz druge perspektive i tako im pristupimo na pravi način. Oni nam mogu dati dragocene smernice i savete koji će nas naterati da razmislimo i krenemo u pravom smeru.

Ova godina je bila stresna i svi smo se našli na pravom rolerkosteru emocija. Zato će nam svima prijati nekoliko saveta terapeuta i doza pozitivne energije da nastavimo dalje.

8 osoba nam je prenelo najvažnije savete koje su čuli i usvojili ove godine od svojih terapeuta. Ove reči su njima pomogle da "preguraju" ovu napornu godinu:

1. Misli nisu činjenice

Naš mozak može da obradi milion misli u minutu, a mi nikada ni ne pomislimo da zastanemo i preispitamo ih. Naše misli nisu činjenice. Ono što pomislimo nije uvek istinito, zato treba ponekad zastati i preipitati misli. Jedino tako će nam život biti izbalansiran.

2. Budite nežni prema sebi

Brinite o mentalnom zdravlju, baš kao i o fizičkom. S vremena na vreme dajte sebi odmor od svega i svih, tako se čuva um.

3. Niste u obavezi da pomognete baš svima

Niste odgovorni za tuđe emocije. Niste u obavezi da teret tuđih problema nosite na svojim leđima. Sasvim je u redu naći se drugima u nevolji, ali ne dozvolite da vas preokupiraju tuđe brige, jer tako gubite sebe.

4. Ne možemo da kontrolišemo tuđe misli

Ne trošite dragoceno vreme i energiju da drugima dokažete da nisu u pravu. Ovaj "posao" će vas iscrpeti bez potrebe.

5. Tugu ne treba ignorisati

Suočavanje sa teškim momentima je nezaobilazno na životnom putu. Isplačite se kada vam je teško, suze su lek. Suočavanje sa teškim trenucima može pomoći da nastavimo dalje.

6. Stavite sebe na prvo mesto

Ako ne vodite računa o sebi nećete moći ni drugima da budete dobri. Staviti sebe na prvo mesto nije sebično, već ključ sreće.

7. Ne postoji savršen trenutak

Nikad nećete biti potpuno spremni za naredni korak u životu. Ukoliko čekate savršene okolnosti, nikad ništa nećete ni postići. Krenite ovog trenutka, ne čekajte idealnu priliku.

8. Ne pravdajte se za svoje postupke

Vaše odluke su samo vaša stvar i niste dužni da ih pravdate drugima. Ukoliko okolina ne shvata veše postupke, to nije vaš problem.

(Stil.kurir.rs)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs