Pravila

Evo kako se pravilno pere i suši pamučna maska: Jedino ovako će vam obezbediti pravilnu zaštitu od virusa!

Stručnjaci preporučuju da pamučne maske perete na ovaj način

Lifestyle 13.04.2020. - 17:19h Autor: Stil.kurir.rs
Foto: Profimedia

Dok nastavljamo borbu protiv pandemije koronavirusa, Centar za kontrolu i prevenciju bolesti preporučuje nošenje maski za lice u javnosti tokom kupovine osnovnih stvari. Posebno je preporučljivo osobama koje žive u područjima teško pogođenim COVID19. Ali ima jedna važa stvar koju mnogi od nas ne shvataju: pranje maski za lice jednako je važno kao i njihovo nošenje.

 

Istraživanja kažu da se viru na spoljnoj strani maske može zadržati i do sedam dana. Takođe je zaključeno da se različita dezinfekciona sredstva mogu koristiti kako bi se pravilno očistila maska.

Stručnjaci preporučuju da se ovako pere maska za lice:

 

"Pamučna krpa nije dizajnirana da u potpunosti filtrira virusne čestice u rasponu nanometara. Međutim, to bi moglo biti od velike koristi asimptomatskim osobama koje obično ne nose ništa," rekao je Rodni Rohe, saradnik na Univerzitetu Teksas.

 

Dimitri Marinov, docent na katedri za higijenu Medicinskog fakulteta u Varni, rekao je za Hafington post da 97% virusnih čestica vazduha mogu lako da prodru kroz platnenu masku.

 

"Zbog toga savetujemo nošenje krpenih maski kao metode zaštite drugih, ali ne radi samozaštite," dodao je on.

 

Koliko često treba da peremo maske?

 

Preporuka je da maske perete najmanje jednom dnevno. "Obično treba da ih operete kad ih skinete i završite sa nošenjem za taj dan," rekao je Rohe.

 

"Izbegavajte da dodirujete lice kada nosite masku. Izbegavajte da je često nameštate i perite ruke pre i posle," rekao je on.

 

Emili de Golian, dermatolog iz Džordžije kaže da se, u idealnim uslovima, maske ne smeju da se nose duže od 30 minuta, jer vlaga iz naših usta čini ih manje efikasnim i lakšim za prenošenje koronavirusa.

 

"Ako ste zaposleni na prometnom mestu ili negde gde je nemoguće ostvariti socijalnu distancu, razmislite o pranju maske ili menjanju na svaka dva sata," savetuju stručnjaci.

Koji je najbolji način da se pere i suši maska?

 

Prilikom pranja maske treba da koristite deterdžent sa nekim belilom ili drigim aktivnim sastojcima. Oni ubijaju mikrobe efikasnije od standardnih deterdženata, objasnio je Rohe.

Najbolje je mašinsko pranje, a preporučuju se najveće moguće temperature koje tkanina može da podnese.

 

"Temperatura bi trebalo da bude najmanje 60 stepeni Celzijusa. Mi nemamo studije za COVID19, ali istraživanja pokazuju da SARS umire na temperaturi iznad 60 stepeni Celzijusa," kažu stručnjaci.

 

Takođe možete dezinfikovati maske peglanjem.

 

Ako ste u mogućnosti da maske perete samo na ruke, onda ih trljajte sapunom punih 20 minuta i operite ih što toplijom vodom.

Kada je reč o sušenju, najbolja je opcija sušiti ih u mašini za sušenje veša.

(Stil.kurir.rs)

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...