Vodite računa

Na hirurškim maskama korona živi i do 7 dana: Konačno potvrđeno koliko se virus zadržava na kojoj površini!

Najnovija naučna studija otkrila koja su mesta najrizičnija

Saveti stručnjaka
Autor:
Na hirurškim maskama korona živi i do 7 dana: Konačno potvrđeno koliko se virus zadržava na kojoj površini!
Foto: Shutterstock

Novi korona virus je respiratorna bolest i najčešće se prenosi kapljično, ali od kako se pojavio, raspravlja se o tome koliko može da se zadrži na površinama.

Najnovija studija objavljena u stručnom časopisu The Lancet pokazala je da se korona virus najduže zadržava na nerđajućem čeliku, plastici, ali i hirurškim maskama - čak do 7 dana!

Studija je otkrila i da se na papiru zadržava najduže tri sata. Dva dana su morala da prođu da bi korona virus nestao sa vune i drugih tkanina, a najviše vremena je bilo potrebno da bi virus iščezao sa spoljašnje strane hirurške maske, prenosi Yahoo. Naime, sedmog dana još uvek je bio tu, mada u manjoj količini.

Zbog toga je izuzetno važno da redovno dezinfikujete površine sa kojima najčešće dolazite u dodir, ali i da hiruršku masku nosite samo jednom, a potom je bacite, umotavši je prethodno u posebnu kesu.

Ako koristite pamučnu masku iz domaće radinosti, posle svake upotrebe je operite na 90 stepeni u mašini i ispeglajte pre sledećeg nošenja.

Sve glatke površine smatraju se najrizičnijim, uključujući i pametne telefone, tastature i radne stolove, bez obzira od kojeg materijala su napravljeni

(Stil.kurir.rs)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs