Izolacija, moždana preokupacija

Dok smo kod kuće: Evo šta sve možete raditi, a da vam ni minut ne bude dosadno!

Ne dozvolite da zapadnete u melanholiju

Lifestyle
14:07h Autor:
Dok smo kod kuće: Evo šta sve možete raditi, a da vam ni minut ne bude dosadno!
Foto: Profimedia

Zbog vanrednog stanja u kojem se nalazi naša zemlja, većina je primorana da sedi kod kuće po ceo dan. Ako ste te sreće, pa imate mogućnost da radite od kuće, budite odgovorni i redovno ispunjavajte svoje radne zadatke. Red i disciplina je jedino što može da nas spase da se sasvim ne izgubimo u ovim nestandardnim uslovima življenja.

Međutim, kada se vaše radno vreme završi, vreme je da se posvetite sebi. Veoma je važno da nađemo preokupaciju koja će nam odvući misli od koronavirusa i pandemije.

Najgore što možete da uradite je da stalno proveravate najnovije vesti o zaraženim, da nervozno "prelistavate" novosti na društvenim mrežama i da pričate o virusu sa ukućanima.

Da biste skrenuli misli, predlažemo vam sledeće:

  • Nađite hobi koji vam odgovara: pletenje, vez, šivenje, pravljenje stvari (Uskrs je pred nama, napravite ukrasne korpice, držače za salvate i td.)
  • Čitajte knjige - verovatno u kući imate nekoliko knjiga koje do sada niste stigli da pročitate. Sada je vreme.
  • Igrajte društvene igre: karte, na slovo - na slovo, gradovi i sela; čoveče ne ljuti se; jamb; šah i td.
  • Presložite garderobu, odvojite stvari koje vam ne trebaju. Kad se ukaže prilike, te stvari poklonite onima kojima su neophodne.
  • Temeljno očistite stan - prolećno čišćenje je dobra prilika da uništite sve viruse u stanu.
  • Presadite sobno cveće.
  • Izvucite stare CD-ove sa slikama, pregledajte ih i podsetite se dobrih starih vremena.
  • Pogledajte neke filmove na koje ste zaboravili da ih imate na kompjuteru ili DVD-u.

Obilazak muzeja

Možda zvuči bizarno, ali da biste obišli svetske muzeje, sve što vam je potrebno je dobar internet i računar.

Program "Gugl Art projekta" omogućava korisnicima interneta da dožive iskustvo virtuelne posete muzejima i izaberu umetničko delo koje žele da istraže.

Među muzejima koji učestvuju u tom projektu su Nacionalna galerija i Tejt Britan u Londonu, Metropoliten muzej, Muzej moderne umetnosti (MoMA) i Frick kolekcija u Njujorku, Muzej kraljice Sofije u Madridu, Rijkmuseum i Muzej Van Goga u Amsterdamu, Ermitaž u Sankt Peterburgu, Tretjakovska galerija u Moskvi, Muzej Kampa u Pragu, Alte nacionalna galerija u Berlinu, Versaj…

Ukoliko želite sami da istražujete, sve što treba je da posetite sajt Google art project i da pronađete stvari koje vas interesuju.

Za one koji žive u kućama

Za one građane koji žive u kućama i poseduju dvorište, izolacija neće teško pasti. Pošto je proleće praktično stiglo, svi koji žele da urede svoja dvorišta mogu to da urade sada.

Naša preporuka je da se pozabavite i novim projektom kao što je sadnja mini bašte, u kojoj će stati par leja luka, belog luka, peršuna, začinskog bilja, nekoliko strukova paradajza i paprika.

Sadnja cveća je uvek dobra aktivnost koja oplemenjuje svakog ko se njome bavi.

Budite odgovorni, ostanite kod kuće! Druženje sa komšijama i prijateljima ostavite za neka mirnija i srećnija vremena.

* Napomena: ne zaboravite na građansku solidarnost - pomozite svojim starijim sugrađanima, otiđite umesto njih do prodavnice ili apoteke. Kupljenje potrepštine ostavite im ispred vrata. Budimo ljudi!

(Stil.kurir.rs)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs