zdravstvene prednosti

10 neverovatnih blagodeti čokolade na organizam: Usporava starenje, čuva srce i poboljšava cirkulaciju!

Pročitajte zašto treba svakodnevno i umereno jesti čokoladu

Lifestyle 12.02.2020. - 13:22h Autor: Stil/Miss.24.sata.hr
Foto: Shutterstock

Čokolada je mnogima omiljeni slatkiš, te pored fenomenalnog ukusa, pruža i zdravstvene blagodeti.

 

Razne studije su dokazale da je dobra za zube, kožu, srce pa čak i razvoj ploda u stomaku. Iako su je neke ranije studije dovodile u vezu sa gojaznošću, ljubitelji ovog slatkiša sada mogu da odahnu.

 

Naime, čokolada sa većim udelom kakaa i sa što manje šećera, posebno tamna sa 70 odsto kakaa je ključ dobrog zdravlja.

 

Poboljšava raspoloženje

 

Čokolada sadrži triptofan, esencijalnu aminokiselinu koja ne može da se sintetizuje u ljudskom organizmu već ju je potrebno uneti hranom.

 

Glavna uloga triptofana je izgradnja proteina. Osim toga, pomaže i nastanku serotonina, melatonina i niacina, a to nam pomaže da se osećamo srećnije.

 

Zdraviji zubi

 

Kakaov maslac koji se nalazi u čokoladi zapravo oblaže zube sa zaštitnim filmom, te ih štiti od zadržavanja bakterija.

 

Palačinke sa malinama i čokoladnim prelivom: Ovaj desert je san snova! (RECEPT)

foto: Shutterstock

 

Poboljšava cirkulaciju i snižava pritisak 

 

Studija iz 2012. je pokazala da čokolada stimuliše arterije u proizvodnji dušikovog (II) oksida, te pomaže u opuštanju. Poboljšava protok krvi i pomaže kod smanjenja krvnog pritiska. 

 

Zdravija i lepša koža


Određene vrste čokolade, naročito tamna čokolada bogate su antioksidansima, vitaminima, mikroelementima i flavonoidima. Na taj način koža se hidrira, te će vam pomoći i kod oštećenja uzrokovanih sunčevenim zracima.


Sprečava prejedenje

 

Neuronaučnici su ustanovili da i kockica čokolade pre jela može da podstakne hormone koji šalju signale mozgu da smo siti. Na taj način sprečićemo prejedanje ili nepotrebno grickanje.

 

Poboljšava pamćenje 

 

Kvalitetna čokolada poboljšava prokrvljenost određenog dela mozga i kognitivnu funkciju.

 

Flavonoidi, magnezijum  i ekstrakt kakaa, poznat pod imenom lavado, koji se nalaze u čokoladi sprečavaju oštećenje živčanog sistema i kognitivnog opadanja kod osoba koje boluju od Alchajmerove bolesti. Osim toga, čokolada poboljšava pamćenje.


Usporava starenje

 

Antioksidansi kojima obiluje čokolada usporavaju proces starenja jer neutrališu slobodne radikale koji ubrzavaju ovaj proces.

 

Jedno kanadsko istraživanje je ustanovilo da osobe koje redovno konzumiraju čokoladu imaju manji rizik od srčanog udara za 20 odsto, dok se kod onih koji su doživeli srčani udar smanjuje rizik od smrti za 50 odsto.

 

Poslastica našeg detinjstva: Hrskava čokolada i penasti fil! (RECEPT, VIDEO)

foto: Shutterstock

Smanjuje rizik od srčanih oboljenja

 

Čokolada  poboljšava rad srca, te smanjiuje  rizik od srčanih bolesti za 1/3 odsto. Osim toga, može da izleči i slomljeno srce. 


Stres

 

Još jedno istraživanje je pokazalo da glavni sastojak čokolade- kakao, može da smanji nivo hormona koji podstiču stres.

 

Osmeh

 

Trudnice koje umereno jedu čokoladu, rodiće hrabriju i veseliju decu.

 

Finsko istraživanje  je utvrdilo da svakodnevno grickanje umerenih količina čokolade pomaže razvoju fetusa.

 

Kockica dnevno za bolje zdravlje: Evo zašto je čokolada obavezna tokom trudnoće!

 

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...