Obratite pažnju

Kako da vratite energiju nakon treninga ili velikog napora: Vratiće vas u ravnotežu u sekundi!

Koliko je bitan trening, toliko je značajan i oporavak nakon vežbanja, kako biste za naredni bili još spremniji

Lifestyle
14:33h Autor:
Kako da vratite energiju nakon treninga ili velikog napora: Vratiće vas u ravnotežu u sekundi!
Foto: Shutterstock

Mnogi ljudi danas zaboravljaju veoma bitnu stvar - koliko je bitan trening i fizička izdržljivost, toliko je značajan i oporavak nakon bilo koje vrste napora, kako biste za bili još spremniji!

Bilo da je reč o trčanju, treningu u teretani ili o kućnim poslovima koji su vas iscrpeli, nakon bilo kog fizičkog napora vrlo je važno da telo povrati snagu koja je izgubilo, ali i da se mišići odmore.

Kako vratiti energiju nakon velikog napora?

Postoji nekoliko faktora koji vam mogu pomoći:

- Pravilan unos namirnica i napitaka (pre svega vode), pre, posle ali i tokom izlaganja naporu jako je bitan;

- Dovoljno sna i izbegavanja teškog napora bar 24 sata veoma će blagotvorno uticati na mišiće, ali i na celo telo;

- Okrepljujući napitak koji u sekundi vraća energiju.

Zaljubljenici u vežbanje najradije se okreću proteinskim šejkovima ili suplementima, ali mi vam predlažemo nešto drugo, nešto što volite, lako je dostupno, a ima isti, ako ne i bolji efekat - popijte šoljicu jake, sveže mlevene kafe!

foto: Privatna arhiva

Šta sve radi šoljica kafe nakon fizičkog napora

Američka istraživanja su dokazala da ispijanje kafe nakon vežbanja pomaže mišićima da se brže oporave. Glikogen, glavni izvor snage, brže se puni kada se nakon treninga počastite šoljom domaće kafe.

U istraživanju o izdržljivosti je učestvovalo 8 dobro obučenih biciklista, od kojih je 4 nakon treninga konzumiralo ugljene hidrate u kombinaciji sa šoljom kafe, a drugih 4 samo hranu bogatu ugljenim hidratima.

Rezultati ovog eksperimenta su pokazala da su sportisti koji su pili kafu imali više glikogena u svojim mišićima u poređenju sa onima kojima je ona bila zabranjena.

Ako napunite baterije nakon treninga, nema dileme da ćete sutrašnji trening odraditi još bolje. Kada su mišići nahranjeni na pravi način, smanjuje se i rizik od povreda!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs