poučno

Ovako vam funkcioniše mozak: Naučite da iskoristite 100 odsto svog uma!

Tehnike samopomoći koje vam mogu promeniti život

Lifestyle
Autor:
Foto: Shutterstock

Naš um je interesantan zbog toga što ima nekoliko svojstava koji služe sticanju iskustva.

 

Prvo svojstvo je sticanje znanja, veština ili umeća.  To funkcioniše tako što što učimo ponavljanjem. Od malena učimo da plešimo, govorimo itd.

 

Drugo svojstvo je pamćenje. I ovo, takođe, radimo na principu ponavljanja. Čujemo pesmu prvi put i zapamtimo samo jednu ili dve reči, malo od melodije, a onda kompletiramo celu priču. 

Treće svojstvo našeg uma je da se to stečeno znanje živi samo dok mu mi dajemo energiju, to jest dok ga koristimo. Sa prestankom korišćenja znanje nam se oduzima, to jest postepeno gasi. 

 

Četvrto svojstvo je da naš um sve povezuje putem slika. Misli su slike i zvukovi. Naš um radi slikovito čak i kad toga nismo svesni. Dok čitate ovaj tekst, svako od vas pravi određene slike u svom umu i povezuje ih na jedinstven način sa onime što je već poznato. 

 

Peto svojstvo našeg uma je da kada slici i zvuku dodamo smisao, dobijemo emotivni naboj. To bi u prevodiu značilo da smo napravili priču, predstavu koja sada ima neku suštinu, neki značaj i tada imamo povratni signal u vidu emotivnog naboja. Kad date smisao, povežete u neku priču, zaključite nešto, onda imate i reakciju.

 

Šesto svojstvo našeg uma je da šta god se u njemu odigrava to utiče na celokupno telo, bez obzira da li zamišljate ili to očitavate. Bez obzira da li zamišljate mačku ili je stvarno posmatrate, ako ste alergični na tu životinju, biće dovoljno da tom mišlju aktivirate emotivni naboj i reakciju kao da ste stvarno videli mačku. S druge strane, osobi koja voli mačke pomisao na mačku će izazvati osećaj nežnosti i ljubavi, emotivni naboj kojim je napravljena veza u umu. Telo će samo reagovati na emotivni naboj.

Sedmo svojstvo je aktivacija i deaktivacija, to jest ne možemo deaktivirati dok ne aktiviramo nešto drugo. Deaktivacija se dešava samo aktivacijom nečeg drugog. To znači da strah možemo deaktivirati aktiviranjem poverenja, ljubavi, aktiviranjem prijatnosti. Štetnu naviku možemo deaktivirati stvaranjem zdrave navike. 

 

Osmo svojstvo našeg uma je kreativni um. Čak i ljudi koji misle da nisu kreativni su kreativni. Šta to znači? To znači da imaju sposobnost da zamisle nešto sa čim nisu imali iskustva. Tako, neko ko je bolestan od rođenja može zamisliti kako bi to izgledalo biti zdrav. Onaj ko je veći deo života siromašan može zamisliti kako je to biti bogat, itd… Čak i kad su neželjena iskustva u pitanju, najgore moguće verzije, takođe se mogu zamisliti.

 

Sledeće svojstvo našeg uma je da ne zna za šalu, sve shvata bukvalno ili doslovno. To jest, poput kompjutera, pokretanjem bilo kojeg programa on ne pravi pitanje jel to dobar program, već samo vrši funkciju koju smo mi aktivirali. Ne zna za dobro i zlo, ne zna da li je to dobro za nas, samo zna da izvršava naše naredbe. 

 

Deseto svojstvo našeg uma je da nema drugih, samo "ja". To jest u našem subjektivnom svetu, sve je u našem umu, sve je za nas. Ovako, ma o kome ili čemu mislili, ma šta mislili, to je naše iskustvo, odigrava se u nama. Mislim da je neko prljav i da mi se gadi na to. Šta se dešava, izazovem gađenje u sebi i mučninu, možda i povrtim. Ali još važnije, um aktivira prljavo u tvom životu, ako osuđuješ druge koji to rade, kad odjednom eto te u toj ulozi, da iskusiš lično. Aktivirao si stvaranjem kompletne predstave u svom umu i davanjem joj emotivni naboj. 

 

I još jedno svojstvo koje je veoma bitno je da um koristi simboliku i simbolički možemo predstaviti nešto da to ima određen značaj. Simbolički jedna slika koja oslikava srž ili vrednost ostvarenog. Do te slike se dolazi tako što razmislimo šta bi to bilo specifično da smo ostvarili neku želju ili cilj. Recimo, neko želi da završi školu koja je skupa i nema ideju kako da to plati ili ostvari. Simbolika ostvarenja bila bi držanje diplome u ruci i sreća zbog toga. Držeći simbol u svom umu aktivira se realizacija potpune slike ostvarenja. Tako da držanjem simbola ostvarenja u svom umu, kao kad planinar zabaci uže i zakači na stenu , penjući se uz kanap stiže do tog mesta. Ili kao kad bi videli metu i ispalili metak ka njoj, dok je ne pogodi.

 

Poznavanjem ovih svojstava našeg uma, i razumevanjem da ga mi koristimo da bismo imali iskustva, upotrebljavajući ih tako da nam služi, možemo promeniti sve u našem životu, preći iz bolesti u zdravlje, iz nesreće u sreću, iz siromaštva u bogatstvo, iz nemoći u osećaj moći i sposobnosti. Treba ga koristiti da radi za nas na najbolji mogući način.

 

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...