jednostavno je

Ono što gledaš, slušaš, čitaš - to ti se i dešava: Uradite ovo i život će vam odmah postati lakši i lepši!

Obično čim se probudimo razmišljamo o obavezama i brigama, ili počnemo sa čitanjem crne hronike a to onda našu dnevnu pažnju usmerava u pogrešnom smeru

Lifestyle
11:32h Autor:
Ono što gledaš, slušaš, čitaš - to ti se i dešava: Uradite ovo i život će vam odmah postati lakši i lepši!
Foto: Profimedia

Naš mentalni fokus je predmet na koji je usmerena naša pažnja, odnosno objektiv foto-aparata. Sad, ako je naš objektiv, u oovms lučaju fokus usmeren na neki prizor šume, ne možemo nikako kao krajni efekat dobiti sliku mora, već ćemo stalno u glavi imati sliku šume.

Naše želje i ono što želimo da vidimo u našoj stvarnosti obično se ne poklapaju sa onim na što je usmeren naš fokus i na šta trošimo mentalnu energiju. Ako smo konstantno usmereni na nedostatak onoga što želimo, na primer, želimo novi automobil, ali je naš fokus na tome da imamo stari automobil i da nemamo novi i bolji. Stalno imamo sliku da nam ovaj automobil ne valja, znači naš foto-aparat stalno izbacuje slike starog automobila kojim smo nezadovoljni, osnovna emocija je - nezadovoljstvo i to tako postaje deo naše stvarnosti. Na taj način nećemo manifestovati noviji i bolji automobil, nego ćemo živeti u drugačijoj stvarnosti, onoj koja nam se manje dopada.

Evo šta da uradite kada vam je najteže: Ovo su najbolje tehnike za lakši život!

foto: Profimedia

Mi smo često usmereni na nedostatke nečega u životu, a manje primećujemo ono što imamo i nismo baš zahvalni na tome. Najčešće, ono što imamo nekako podrazumijevamo kao da je to normalno, dok naš um stalno usmjerava fokus na ono što nemamo i kreira nove želje i potrebe, kao i uvjerenja da nam baš samo to nedostaje da bismo bili sretni. Na primer, imam lep život, posao, porodicu i sve je ok, ali moj laser u glavi samo kruži i traži nedostatke i rupe koje treba zakrpiti i onda se bazira na nešto konkretno i sva energija se slije u tu rupu, snažno povuče fokus na konkretnu stvar odnosno nedostatak. I onda krene stvarnost koja stalno emituje taj nedostatak ili sve više nedostataka. Ako je naš fokus usmeren na nemanje novca, onda stvarnost "štanca" slike nedostatka svega što povlači nedostatak novca - namirnice, neplaćeni računi i strah, neizvesnost kao prateća emocija.

Problem prebacivanja fokusa na obilje jeste u tome što mi sumnjamo. Sumnja nam smeta da se prebacimo na obilje, jer smo ograničeni na jedan izvor obilja, čvrsto verujemo da su izvori obilja ograničeni. Recimo, radimo za neku malu platu i isključili smo sve mogućnosti da nam novac dođe iz nekog neočekivanog izvora. Činjenica je da neki mali i ograničeni iznos novca zaista ne može pokriti sve potrebe i troškove i ta činjenica nas snažno uvlači u držanje fokusa na nemaštini. I naša stvarnost stalno potvrđuje da smo u pravu. Jer, ono u što verujemo reflektuje se kroz našu stvarnost. Svi smo u pravu - u domenu onoga u što verujemo. Ako se čvrsto držimo uverenja da moramo raditi za mali iznos novca, za tačno određenog poslodavca, da ne možemo uključiti i druge izvore prihoda - tako će nam i biti, to je naš fokus, tamo je usmeren objektiv našeg foto-aparata i to će nam biti slika stvarnosti.

Sa druge strane, ako prebacimo fokus na obilje, može se desiti da dobijemo ideju čime bi se dodatno mogli baviti da proširimo izvore prihoda. Mnogi će otkriti da se mogu baviti nekim hobijem, kreativnim radom, izradom nakita, umetnina, bar danas u vreme interneta može se imati i besplatna reklama i promocija svojih radova u javnosti. Sve je bolje od toga da tapkamo u mestu i kukamo, fokusirani na stalni nedostatak.

Roditelji rekli da je čudovište, pa ga odbacili po rođenju: Danas je on najsrećniji čovek na svetu! (VIDEO)

foto: Profimedia

Kaže se, ko hoće nešto, nađe načina, ko neće - nađe izgovor. Činjenica je da dosta ljudi traži izgovor za svoje stanje, pronalazeći krivca u nekom drugom, samo da bi opravdali svoje stalno nezadovoljstvo. Od toga niko nema štete, osim njih samih. Imamo državu takvu kakva je, imamo političare takve kakvi su, imamo loše puteve, loše plate, ali zašto smo fokusirani na ono loše. Pogledamo li oko sebe, videćemo jako puno skupocenih automobila, kuća i vila, sređenih i lepih ljudi, punih prodavnica, lepo sređenih ulica. Možemo sami odlučiti na šta ćemo biti fokusirani u svom mestu, u svojoj državi, na svom poslu. Naravno, imamo svi radne kolege i ovakve i onakve, pozitivne i negativne. Ne držimo fokus na negativnostima, primećujmo ono što je lepo i radićemo na tome da to sve više zapažamo i to će toliko narasti u našoj stvarnosti. Naše kolege su takve kakve jesu, ali ako stalno držimo fokus da je neko smarač, da trača, da laže i sl. mi ćemo tolikim naglašavanjem negativnih osobina potpuno potisnuti u sebi sposobnost da pronalazimo ono dobro u ljudima i tako sebi činiti štetu. Šta nas briga što je neko sklon tračanju, on time ne šteti nama i mi imamo drugu stvarnost, to je deo njegove stvarnosti u kojoj je on potpuno u pravu. Mi ne možemo menjati njegovu stvarnost. Svi imamo svoje argumente. Mi nećemo dozvoliti da nas neko uvuče u te prazne rupe i tako povuče naš fokus, praveći od sebe gubitnike. Ne, mi sami odlučujemo na šta ćemo biti fokusirani i biramo obilje, blagostanje, ono dobro u ljudima, ono dobro u svetu.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs