Poniženje

Kako se ponižavamo rečenicom: Kasno je za mene!

Pitajte te stručnjake za starosne norme, a kada je vreme da volite, rađate, studirate, planinarite?

Lifestyle
Autor:
Kako se ponižavamo rečenicom: Kasno je za mene!
Foto: Shutterstock

Barem jednom dnevno čujem jednu ženu kako kaže: "Sada je već kasno za to!" ili "Već sam stara da bih se tako ponašala/oblačila/vežbala.." Ovo obavezno izgovaraju žene, nikad muškarci.

"Prekasno je da sada studiram. Kako da se slikam za indeks sa 35 godina?""Izlazim sa dečkom, mlađi je 5 godina od mene. Super mi je sa njim, ali mi je glupo što je toliko mlađi."

"Ne mogu da nosim kratke suknje, nisam više u tim godinama."

Iz nekog razloga svi kažemo da nam je ili "prekasno za to" ili "prerano", ali koncept "na vreme" se ne spominje.

Ljubav kod nekoga dolazi kada napuni pedeset godina, jednostavno zato što ranije nije bio/bila spremna za ljubav. Neko nije imao vremena da studira u dvadesetim, ali u tridesetim ima slobodnog vremena, volje i energije. Neko se zaljubio u osobu mlađu od sebe, jer je pronašao srodnu dušu.... Neko nije nosio suknje kada je imao 18. godina jer je bio debeljuškast, a sa 40. godina je došla do idealne kilaže i sada želi da pokaže vitke noge.

Ali tada, na ženu, pada taj grozni šapat "kasno", "stara si"...

Pre godinu dana, naslovi u medijima su ovako izgledali: "50-godišnja Dženet Džekson je trudna. Ugojila se 43 kg ...." Kakav užas! Trudna? A šta će one žene koje zatrudne sa 40 ili 45 godna? Da abortiraju samo zato jer je to "sramota"? Niko neće reći: "Bravo. Preporodićeš se! Rodićeš zdravu bebu!"

Ili ovaj naslov: "Demi Mur (56) prošetala u bikiniju!" Da li je Demi Mur trebala da prošeta grobljem, da odabere mesto i spomenik?

Sa par reči možete da ubijete žensko samopouzdanje i želju za životom.

Zbog toga se nikad ne izvinjavaj, ne stidi se, ne osvrći se.

Ako vam kažu "stara si za to", pitajte te stručnjake za starosne norme kada je vreme da se nosi haljina iznad kolena? Kada je vreme da volite, učite, razvijate karijeru? Kada je vreme da pokažete celulit?

Zašto se muškarcu koji je postao otac sa 48 godina kaže "Bravo!"? Iako je prosečni životni vek muškarca manji nego kod žene.

Društvo očekuje da će moderna žena biti obrazovana, negovana, uspešna i da ima hobije. Bavi se sportom. Održava dom idealno čistim, odgaja decu, i nikad, nikad ne zaboravlja muža... Svaki dan kuva balansirana jela. Nema celulit. Nikad nije umorna. Zubi su joj uvek beli, koža blistava, kosa sjajna. Ormar joj je pun uredne garderobe. Da li sam nešto zaboravila? Ah, da! Sve se to mora dogoditi do određenih godina! Ali do kada ona sve ovo mora da postigne? Niko ne zna!

Zbog toga, drage žene: ne ponižavajte sebe rečenicom "Kasno je za mene!" Ne, nije kasno!

Nikad nije kasno da volite, da rađate, da učite, da budete srećne! Ko vam god kaže drugačije - laže!

(Stil.kurir.rs)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs