uSPEH I MOTIVACIJA

Ana (99) je imala samo 51. godinu kada je dobila rak creva: Tu i tada počinje njen neverovatni život! (FOTO)

Sreća zahteva dobar stav. Hranite taj stav, dajte mu prostora i vremena da raste i jača i ništa vas neće uništiti, kaže Ana

Lifestyle
Autor:
Ana (99) je imala samo 51. godinu kada je dobila rak creva: Tu i tada počinje njen neverovatni život! (FOTO)
Foto: Profimedia

Ana Halprin se smatra začetnicom modernog plesa. Kada je imala 51 godinu, dijagnostikovan joj je neizlečivi rak creva, ali ona je uspela da ga preživi i da doživi 99 godinu.

Evo kako:

"Naučila sam da se prepustim situaciji i da se fokusiram na ono što je zaista važno, a to je veoma korisna veština," kaže Ana Halprin.

  • U 51. godini vam je dijagnostikovan neizlečivi rak creva, ali umesto da se pripremite za smrt, počeli ste da se lečite pokretima, plesom i to je dovelo do oporavka. Ovaj događaj je postao prekretnica u vašem životu. Kako vam se život nakon pedesete razlikuje od života ranije?

Prvih pedeset godna sam živela za ples. Sada plešem da bih živela. Ovo je možda najvažnija stvar koja se za mene promenila. Shvatila sam: naše telo može da se izleči. Zvuči fantastično, ali u stvari nema čarobnjaštva i ništa nije natprirodno. Sasvim suprotno, nakon pedesete, koristeći sopstveni primer, bila sam ubeđena da je oporavak vrlo prirodan proces. Mehanizam samoisceljenja je ugrađen u naše telo. Morate da naučite kako to pokrenuti, to je sve. Dobila sam rak u 51. godini i tada mi se život promenio. Zapadne kulture nas uče da blokiramo mogućnost sopstvenog tela. Nakon pedesete, naučila sam da uklonim blokade pomoću plesa.

Imam 47 godina, nisam lepa, nemam muža ni decu, nikad ih nisam ni htela: Priču ove žene morate da pročitate!

foto: Profimedia
  • Da li ste u 51. godini pretpostavili da ćete imati još 40 godina pred sobom, dug i produktivan život?

Naravno da ne! Kako bilo ko može znati svoju budućnost? Uopšte nisam imala očekivanja, samo jaku želju za životom.

  • Više od 40 godina učite ples i učite ljude da se otvore kroz igru. Šta je to što ste naučili od svoje pedesete?

Shvatila sam da u životu postoje dve glavne stvari: strast (u mom slučaju to je ples) i porodica. Porodica donosi ljubav u život. A od vitalne važnosti je voleti nekoga svim srcem. S godinama je u moj život došlo mnogo više ljubavi, jer sada su moja porodica dve kćerke, četvoro unučadi i dve praunuke. Zamislite koliko je to ljubavi!

  • Šta mislite, šta bismo trebali da uradimo u pedesetoj, kako bismo naredne godine bile srećne?

Posle pedesete, očigledno je da je život konačan. Sada, gledajući unazad, razumem: što pre se ta činjenica prihvati, to bolje. Tada postaje jasno - dok smo živi, moramo živeti punim plućima.

  • Šta ste naučili od svoje pedesete?

Naučila sam da se prepustim situaciji i da se fokusiram na ono što je zaista važno, ovo je vrlo korisna veština. U životu se događaju različite stvari: sreća i tuga. S godinama sam naučila da živim s tim. Kao rezultat svih ovih godina, shvatila sam da uvek treba da pokušavate da održavate pozitivan pogled na svet. Biti srećan, između ostalog, veoma je dobro za vaše zdravlje.

Proslavila se sa 3 godine, udala sa 17: Bila je popularnija od predsednika, pobedila rak, volela jednog čoveka 55 godina! (FOTO)

foto: Profimedia
  • Imate 99 godina i predajte, nastupate, plešete... Kako izdržavate taj ritam?

Imam kancelariju u šumi. Kada sam potpuno umorna, odlazim na okean. Priroda mi daje snagu. Nastojim da izbegnem urbano okruženje - u grad izlazim samo kad želim da odem u muzej ili pozorište. Jedem iz prirode. Ali opet, sada razumem da se mnogi ljudi mogu osećati prijatno i u gradovima i moj recept nije univerzalan.

Svako doba ima svoje prednosti i nedostatke. Ne mogu reći da sam izuzetno srećna što imam 99 godina. Ali, iskreno, ta činjenica me uopšte ne uzmemirava. Ne, to uopšte nije uznemirujuća činjenica ako dobro razmislite.

Napomena:

  • U 51. godini pobedila je od raka koristeći sopstvenu plesnu tehniku.
  • U 58. godini je otvorila neprofitni institut koji predaje umetnost plesa.
  • U 61. godini je razvila program grupne plesne terapije u kojem je od tada učestvovalo nekoliko hiljada ljudi.
  • U 94. godini predaje i putuje po svetu sa plesnim predstavama i majstorskim kursevima.

Sada Ana Halpin ima 99 godina.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs