obratite pažnju

Preterano razmišljanje dovodi do teskobe i depresije: 7 načina da se oslobodite ove naporne navike!

Promenite svoje navike. To neće biti lako, ali morate postaviti izazov! 

Lifestyle 08.04.2019. - 11:26h Autor: Stil.kurir.rs
Foto: Shutterstock

Ako tražite definiciju, evo je! Preterano razmišljanje je nešto o čemu razmišljate sve vreme, dublje u svojim mislima i razmatrate svaku posledicu, događaj i mogućnost.

 

Paraliza analize

 

Preterano razmišljanje znači da smeštate stvari duboko u vašem umu. To uzrokuje loše procene, povećan nivo stresa i neproduktivnost. Veoma je važno da razmislite o stvarima, ali je takođe važno da preduzmete nešto. Da li znate šta znači "paraliza analize"?

 

Oovo opisuje opasnosti preteranog razmišljanja. Samo vam pruža stres, a telo oslobađa epinefrin i kortizol, takođe poznate kao hormoni stresa. Dakle, vaše telo je preplavljeno hormonima stresa, a vi ne možete da mislite jasno. Šta se dalje dešava? Zamrznete se, stojite u mestu i ne uradite ništa.

 

Možete li reći da preterivanje uništava vaš život? Da, možete. To vas sprečava da napredujete i idete dalje. Ne možete postići dobre rezultate i završiti isfrustrirani. Preterivanje može takođe izazvati anksioznost i depresiju.

 

7 načina da zaustavite preterano razmišljanje

 

Budite svesni sebe

 

Najvažnije je da postanete svesni svoje situacije. Da znate da zapravo sve preterujete. Ova lavina misli zadaje vam fizičke i mentalne probleme. Ne možete se koncentrisati i mrzeti sve. Kad god primetite da je po vas došla vojska misli koje izazivaju teskobu, pobegnite.

 

Odvratite pažnju

 

Pokušajte da ometate sebe. Možda nećete moći da razmišljate pozitivno, ali sigurno možete napraviti pauzu, pročitati knjigu ili igrati neku igru. Šta god - samo uradite to za sebe.

Nemojte potiskivati svoje misli

 

Potiskivanje misli ima strašan efekat na vaše zdravlje. Vaš mozak je osmišljen da misli, tako da ne pokušavajte da ga ugasite. Prestanite da naglašavate i napinjete se i postanite posmatrač.

 

Postanite posmatrač

 

Zadržavanje na lošim mislima i stvarima je glavni uzrok anksioznosti i depresije. Promatrajte svoje misli kako biste primetili sve stvari koje odvlače vašu pažnju, a zatim ih vratite svom poslu, telu i dahu. Ovo je suprotno od onoga što radite kada potiskujete svoje misli.


Zašto pametni ljudi nikada ne mogu da se uvrede? Mudrost koju bi svaka osoba trebalo da pročita!

foto: Shutterstock

Podesite podsetnike

 

Preterano razmišljanje iscrpljuje vašu energiju i sreću, a zaustavljanje neće biti lako. Vaš um će nastaviti da radi na svoj uobičajeni način ako mu ne date neke smernice. Podesite neke podsetnike da promenite svoje mentalne navike. Deluje kao magija! Imati podsetnike na kalendaru vašeg računara ili imati nekoliko nalepnica u vašoj kancelariji ili dnevnoj sobi.

 

"Ovde i sada!" "Gde je tvoja glava" "Budi posmatrač" i mnoge druge su neke od ideja koje treba da koristiš.

 

Zaboravite na savršenstvo

 

Perfekcionisti su obično zabrinuti i ne mogu se pohvaliti srećnim životom. Oni nisu u stanju da puste stvari, uporede se sa drugima i očekuju previše. Ništa od toga ne donosi sreću.

Meditacija svesnosti

 

Promenite svoje navike. To neće biti lako, ali morate postaviti izazov. Meditacija budnosti je jedan od najvećih "lekova" za vaše stanje. To zahteva da se fokusirate na svoju sadašnjost obično kroz fokusiranje na dah. Preuzmite neke aplikacije ili idite na internet da biste pronašli neke besplatne resurse o meditaciji uma. Počnite sa sesijom od 5-10 minuta i postepeno povećavajte to vreme.

 

Stil.kurir.rs

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs