obavezno pročitajte

Boli vas celo telo čim oči otvorite? Evo kako treba da spavate da biste se zaista odmorili!

Prilikom odabira položaja tokom sna treba imati na umu tri krivulje na telu, odnosno krivulju donjih leđa, u sredini leđa i oko vrata.

Saveti stručnjaka
18:30h Autor:
Foto: Shutterstock

Dešava li vam se da, iako ste dobro spavali, ustajete “lomni” i sa bolovima u određenim delovima tela. Ovakvo stanje je posledica položaja tokom sna, kada dolazi do naprezanja kičme, vrata, ramena, bokova, pa čak i vilice, kažu stručnjaci, ističući da je spavanje na boku najzdravije.

 

Prilikom odabira položaja treba imati na umu tri krivulje na telu, odnosno krivulju donjih leđa, u sredini leđa i oko vrata. One su važne za prirodan položaj tela tokom spavanja, a to je upravo bočni položaj.

 

Ukoliko se između kolena stavi jastuk, položaj će biti još udobniji, jer će se na taj način relaksirati i kukovi. Ako je osoba hipertoničar treba da spava na levoj strani, a ako u bubregu ima kamen, na desnoj.

Spavanje na stomaku nije zdravo, jer dovodi do degeneracije kičmenog stuba. U tom položaju isuviše se naprežu ligamenti i mišići oko kičme, zbog čega se stvara pritisak na nerve u rukama, što može da dovede do njihovog trnjenja narednog dana. Ovaj položaj nije preporučljiv jer težina tela pritiska pluća, što onemogućava duboke cikluse udisaja i izdisaja.

 

Ne preporučuje se ni spavanje na leđima, zato što jezik može da padne unazad i blokira disajni kanal. O ovome posebno treba da vode računa osobe hrkači sklone apnei. Ovaj položaj, ali polusedeći, preporučljiv je jedino osobama sa bolesnim srcem, pojedinim bolestima disajnih organa, glaukomom.

 

Za pravilan položaj glave preporučuje se srednje visok ili vodeni jastuk, koji se prilagođava položaju tela.

 

Nemojte piti vodu pred spavanje: Nije uopšte naivno, evo koje bolesti možete da dobijete!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...