obavezno pročitajte

Toplo vreme, teške noge: Izbacite otpadnu tečnost pomoću ovih trikova!

Čim stigne toplo vreme većina se na kraju dana žali na otečena stopala i gležnjeve, kao i na osećaj težine u nogama. Kao posledica skupljanja otpadnih tečnosti u tkivima otečenost se javlja i u predelu bokova i bedara. Do taloženja suvišne tečnosti dolazi zbog loše cirkulacije, hormonskih promena i nezdravog načina života.

Saveti stručnjaka 03.06.2018. - 16:50h Autor: Novosti.rs
Foto: Shutterstock

Da bismo se neželjene tečnosti oslobodili neophodno je povećati unos vode tokom dana na oko dva litra, promeniti navike u ishrani i vežbati najmanje 15 minuta.

 

Kroz ishranu treba uzimati što više voća i povrća. Od povrća, pre svega beli i crni luk, praziluk i celer. Ove namirnice sadrže elemente koji svojim delovanjem snižavaju krvni pritisak i štite srce i krvne sudove, smanjuju nivo lošeg, a povećavaju nivo dobrog holesterola.

Sa druge strane, tikvice, rotkvice, paradajz, peršunov list i salate obiluju vodom, pa predstavljaju najbolje prirodne diuretike.

 

Izbacivanje suvišne tečnosti može da se poboljša i uzimanjem čajeva. Ako je otečenost prolaznog karaktera čajevi se uzimaju samo tokom kritičnog perioda. Ako je reč o trajnom problemu, uzimaju se u ciklusima. Jedan ciklus traje mesec dana, a onda se pravi pauza od 40 dana, pa se postupak ponavlja sa novim ciklusom.

 

Da bi se izbegla otečenost, ishrana treba da bude siromašna solju, šećerom i mastima, a bogata svežim nekonzervisanim namirnicama. Pre svega treba izbegavati hranu bogatu natrijumom, kao što su suvomesnati i konzervisani proizvodi, ali i kocke za supu.

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...