obavezno pročitajte

Vaginalni sekret: Šta nam tačno govori njegova boja i gustina?

Da vas odmah umirimo: najčešće ništa opasno, ali...

Saveti stručnjaka
Autor:
Foto: Shutterstock

Ako imaš vaginu, pre ili kasnije imaćeš i sekret. Može biti različite boje i mirisa, nekih dana biće jači, nekih slabiji, ali događa se i uglavnom nije razlog za uzbunu. To je jednostavno način na koji se vagina čisti od štetnih bakterija i mrtvih stanica i sasvim je prirodna pojava.

 

Ipak, o tome se retko govori pa se mnoge od nas malo i uplaše kad primete da je vaginalni sekret promenio boju i izgled. Stručnjaci kažu da su neke promene normalne i očekivane tokom menstrualnog ciklusa, dok je u nekim slučajevima preporučljivo zatražiti savet ginekologa. Evo koji su najčešći oblici vaginalnog sekreta i kad bi bilo pametno posetiti ginekologa:

 

Normalno: Proziran sekret

 

Sekret koji imaš svaki dan i povezan je s menstrualnim ciklusom pa će biti nešto slabiji odmah nakon menstruacije, a nešto jači pre ovulacije. Takođe ćeš možda primetiti da se pojačava nakon vežbanja ili seksa.

 

Normalno: Mlečnobeli sekret

 

Takav se sekret takođe može pojaviti tokom ciklusa, posebno u prvoj polovini. Uglavnom ne ukazuje ni na nešto opasno, ali ako imaš još neke simptome kao što je svrab i primećuješ da je sekret vrlo gust, možda je posredi gljivična infekcija.

Normalno: Rastegljiv sekret

 

Telo ti se sprema za trudnoću i količina estrogena raste oko ovulacije pa tad imaš jači sekret nego obično i tako je rastegljiv da ga možeš razvući među prstima. Zove se još i 'plodna sluz' i zapravo je znak da možeš zatrudneti.

Normalno: Nežnoružičasti sekret

 

Ako primetiš blago ružičastu boju sekreta uoči menstruacije, ne moraš da paničiš. Verovatno se posteljica počela polako ljuštiti i uskoro ćeš dobiti menstruaciiju. Ali ako takav sekret primetiš usred ciklusa, to bi mogao biti rani znak trudnoće!

Oprez: Gusti grudvasti sekret

 

 Dok je mlečnobeli sekret normalan, onaj nalik na zrnasti sir nije. To je simptom gljivične infekcije koju možeš izlečiti protivgljivičnim preparatom kupljenim u apoteci bez recepta, ali nije loše posetiti ginekologa.

Oprez: Sekret s mirisom ribe

 

Ako primetiš snažan riblji zadah, to bi mogao biti simptom bakterijske vaginoze, infekcije izazvane bakterijama u materici. Ta se bolest obično leči antibioticima pa moraš na pregled kod ginekologa da ti napiše recept.

Naravno, svaka je žena drukčija i ono što je jednoj normalnom, drugoj može biti sasvim netipično. Zato je važno da poznaješ sebe i svoje telo i da reaguješ čim primetiš nešto neuobičajeno.

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs