Da li ste znali da naša ishrana zavisi od niza spoljašnjih faktora na koje neretko ne obraćamo pažnju?
Profesor stručnjak, Čarls Spens, sve to zajedno detaljno je objasnio u svojoj knjizi imena "Gastrophysics: The New Science of Eating". U njoj govori o tome koliko je bitno samo posuđe na kojem se hrana poslužuje, koji zvuk proizvodi i slične detalje.
Pročitajte u nastavku što nam je sve po tom pitanju zanimljivo sugerisao:
Belo posuđe
Foto: Shutterstock
Kako ističe Spens, boja posuđa ima veliki uticaj na naše prehrambene navike. Što na primer jednako utiče i na slatkoću jela. Oni koji hranu poslužuju na belim tanjirima, u svojim jelima koriste i priželjkuju manje šećera.
Crveno posuđe
Foto: Shutterstock
Ako želite eliminisati pojačani unos soli i masnoća, u tome će vam pomoći crveno posuđe. To je nijansa koja oduvek ima upozoravajući karakter. Tako oni koji svoju hranu serviraju na crvenim tanjrima više su i zainteresovani za ono što jedu.
U procesu gubljenja kilograma najviše nas ometaju visokokalorični obroci za kojima sumanuto i bez razmišljanja posežemo, posebno kada smo gladni. Ali sledeći put u tom slučaju, ponekad je dovoljno da obrok koji planirate pojesti, osetite njegovu težinu u rukama. Na taj način vaš mozak će dobiti informaciju da li je to za vas u tom trenutku dovoljno. Upravo tim trikom možete smanjiti možda povećanu količinu svog planiranog jela.
Dok jedete bitno je da upregnete sva svoja čula. U tom slučaju isključite televizor i pomerite od sebe sve što vam predstavlja distrakciju. Skoncentrišite se na svoj obrok i na ono što unosite u sebe. Koristeći sva svoja čula, mozak će vam javiti kad vam je zapravo dosta.
Kako bi sprečili prejedanje dobro je na neki način koristiti maštu. Na primer, ako volite krompiriće, zamislite kako ste ih već pojeli. Upravo ta ideja i fiksacija da ste pre jela već puno toga pojeli pomoći će vam u smanjenju apetita.