Saveti dr Rankin

Izbacite strah iz života: Jednostavan način da postanete stena od čoveka!

Dženet se oduvek bojala raka, zbog toga je na kraju i obolela. Sama kaže da je strah prizvao njenu bolest
Saveti stručnjaka
13:46h Autor:
Izbacite strah iz života: Jednostavan način da postanete stena od čoveka!
Foto: Profimedia

Istraživanja su pokazala da preterani strah može dovesti do brojnih bolesti, među kojima su i teška oboljenja poput raka. Ali to se ne odnosi na osobe koje strah doživljavaju kao svog saveznika i učitelja, kaže dr Lisa Rankin.

U tom slučaju u njihovom se organizmu stvara drugačija reakcija na strah. Nije toliko važno osećate li strah koliko je važan način na koji ga vi sami doživljavate.

Tako su istraživanja pokazala da se puno češće razbolevaju ljudi koji, osim što su izloženi stresu, ujedno veruju da taj stres štetno deluje na njihovo zdravlje.

Kao ilustraciju toga, dr Rankin navodi slučaj pacijentkinje Dženet. Ta žena se oduvek bojala raka, bolnica i lečenja.

Sve je radila kako se ne bi teško razbolela - uzimala je vitamin D, nosila zaštitu od sunca, jela brokuli…Uprkos tome dobila je rak, i to, kako je sama zaključila - iz čistog straha, odnosno zato što ga se panično bojala.Tokom lečenja raka morala se suočiti sa svojim najdubljim strahovima. Na kraju je svoj strah prigrlila i prihvatila kao saveznika, a to je dovelo do njenog konačnog izlečenja.

7 ohrabrujućih rečenica: Podići će vas iz najtežeg problema!

Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Put prema hrabrosti započinje promenom razmišljanja

Naši lažni strahovi rađaju se iz naših misli i razmišljanja, a javljaju se zato što verujemo u mitove, odnosno zablude naše zapadne civilizacije. Ovo su četiri najčešće pretpostavke, koje u ljudima izazivaju strah i donose golemu patnju:

Neizvesnost je nesigurnost.

Ne mogu podneti da izgubim nešto što volim.

Svet je opasan.

Ja sam potpuno sam.

Dr Rankin predlaže da te četiri pretpostavke straha zamenite s ove četiri istine za razvijanje hrabrosti:

Neizvesnost je put prema mogućnostima.

Gubitak je prirodan i može voditi k rastu.

Univerzum je svrhovit.

Svi smo mi jedno.

Izvesnost je iluzija, stoga je nemojte tražiti u ovom svetu.

Kada prigrlite neizvesnost, onda ćete istu tu neizvesnost početi doživljavati s radošću i bez straha. Shvaćanje da je gubitak često neizbežan, može vam pomoći u daljnjem razvoju. Kada shvatite da vas vodi neka viša inteligencija, onda ćete shvatiti da se sve događa s razlogom, iako vam razlog u tom trenutku možda još nije poznat.

Mudraci upozoravaju: Ovih 6 stvari ne govorite nikome, čuvajte ih kao tajnu!

Foto: Thinksotck
Foto: Thinksotck

Stoga, kada se jednom osvestite da smo svi mi deo velike i neraskidive mreže života i kada odbacite ustaljene strahove, više se nećete osećati samotno i usamljeno.

Dr Rankin donosi popis ustaljenih ili generacijskih strahova, koji su prepreka hrabrom i zdravom življenju:

Nikad ne kroči u nepoznato. Ne otkrivaj svoje istine. Radi što ti kažu i voleće te. Daj važnost onome što donosi novac, čak i ako te to unesrećuje. Samožrtvovanje je dobro, a briga za sebe je sebičnost. Nikad ne greši. Nikad nemoj nikoga razočarati. Govori ljudima ono što žele da čuju. Pod svaku cenu izbegavaj sukobe. Savršenstvo je jedino dovoljno dobro. Nikad ne gubi kontrolu.

Vežbe za razvijanje hrabrosti dr Lise Rankin

Sastavite popis lažnih strahova o kojima trenutno razmišljate. Odaberite prvi strah s popisa i dajte sebi vremena da pronađete svoje unutrašnje svetlo-vodiča. Dišite duboko i prepoznajte sva područja grčenja, naročito zategnutost u stomaku i prsima.

Dahom proširite prostor u tim područjima i proverite da li su se opustila. Raširite stomak. Otvorite srce. Prizovite onog kome verujete ili se direktno obratite svom unutrašnjem svetlu-vodiču. Upitajte se koje vam poruke vaš strah želi preneti. Štaa vas vaš strah može naučiti u vašem osobnom i duhovnom razvoju? Zabeležite sve poruke koje se probiju do vas. Provedite terapiju odbijanjem – nemojte izbegavati situacije u kojima znate da biste mogli biti odbijeni. To će vas naterati da se počnete osećati prijatno čak i u situacijama koje su vas pre bacale u očaj i koje su bile udar na vaš ego.

Otputujte u nepoznato – ako ste dosad svoja putovanja detaljno planirali, više to nemojte činiti. Zaputite se negde bez plana i programa pa otkrijte kuda će vas to odvesti. Život će vas iznenaditi uvek novim, neprocenjljivim iskustvima. Budite otvoreni za pogreške – isprobajte neke nove veštine, upišite se na različite kurseve za koje ste dosad mislili da su prevelik izazov.

Činite nešto što nikad pre niste radili. Neka vas greške i nespretnosti ne obeshrabre, smejte se sami sebi jer život u svojoj suštini nije ozbiljan. I ne težite savršenstvu jer je to siguran put do dubokog nezadovoljstva!

Ljubica nikad ne plače: Ima 58 godina i ovako je pobedila sudbinu!

<\/div>
Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs