Probajte

Dremnite posle ručka bar sat vremena i podmladićete mozak: Neurolog savetuje!

Odmarate se, a ujedno i činite nešto dobro za celokupno zdravlje
Saveti stručnjaka
16:38h Autor:
Dremnite posle ručka bar sat vremena i podmladićete mozak: Neurolog savetuje!
Foto: Thinkstock

Sat vremena spavanja nakon ručka održaće mozak pet godina mlađim, tvrde naučnici koji su posmatrali 3.000 odraslih Kineza starijih od 65 godina, među kojima je 60 odsto njih svaki dan popodne spavalo između 30 i 90 minuta.

Ispitanici koji su spavali tačno sat vremena bolje su rešavali osnovne matematičke zadatke i memorijske testove od kontrolne grupe, a kod ostalih nije zabeležena nikakva promena, pa je zaključak stručnjaka da popodnevni odmor treba da traje sat vremena.

Ali, nije sve tako jednostavno. Popodnevno spavanje je individualna stvar, a značajno zavisi od životnih obaveza i ne deluje na svakoga isto.

30 godina nisam otišla na bolovanje: Katarina otkrila 7 navika zbog kojih je jaka kao čelik!

"Poznato je da fiziološka krivulja takozvanog cirkadijalnog ritma ili ritma budnosti i spavanja, osim tokom noći, upućuje na povećanje pospanosti između 14 i 17 sati. S obzirom na psihološki odmor koji nam zatreba nakon intenzivnog mentalnog rada, i uzimajući u obzir dokazano korisne efekte kratkotrajnog spavanja na učenje i pamćenje, odnosno konsolidaciju memorije, možemo da izvučemo zaključak da je popodnevno spavanje korisno", kaže Zoran Đogaš, neurolog i stručnjak za medicinu spavanja iz Splita.

Ipak, nije lako dati opću preporuku o tome koliko popodne treba spavati, dodaje on.

"Radi se o pojavi koja se vrlo izraženo razlikuje među ljudima, čak i u istim kulturama. Neki ljudi sposobni su da odspavaju kratko, samo 10-15 minuta, i osećaju se osveženima. Nekima je potrebno barem 30-ak minuta spavanja popodne, a neki odspavaju i mnogo više, sat ili dva", kaže dr Đogaš.

<\/div>
Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs