Obratite pažnju

5 znakova koji upozoravaju: Posetite doktora, ovo mogu biti prvi simptomi raka!

Neki od ovih promena na telu uzimamo zdravo za gotovo, ali u stvari oni su vrlo, vrlo opasni
Saveti stručnjaka
08:08h Autor:
5 znakova koji upozoravaju: Posetite doktora, ovo mogu biti prvi simptomi raka!
Foto: Shutterstock

Važno je da na vreme reagujete i simptome prijavite lekaru opšte prakse koji će vas, prema kliničkoj slici, uputiti na daljnju specijalističku obradu.

Iznenadni i nagli gubitak kilograma bez promene prehrambenih navika, pri vrhu je simptoma koje nikako se smete da zanemarite.

"Trebali biste registrovati koliki je gubitak kilograma i u kojem vremenu. Ovde svakako treba proveriti rad štitne žlezde, obaviti osnovni fizikalni pregled, krvnu sliku te dobiti uvid u trenutno stanje organizma i videti koji je razlog gubitka kilograma," objašnjava dr. Neda Ferenčić Vrban.

Za žene je posebno opasno krvarenje posle menopauze. Ginekolog bi vas u ovom slučaju trebao poslati na ultrazvuk ili uputiti specijalisti kako bi se isključila mogućnost tumora ili zadebljanje materične sluznice, tzv. hiperplazija endometrije. I stalno krvarenje, zavisno o lokalizaciji krvarenja, ozbiljan je simptom koji nikako ne smemo da zanemarimo.

"Na primer, krv u urinu može govoriti o tumorskom procesu u mokraćnom sistemu, krv iz bradavice dojke može govoriti o raku dojke, a kod žena obilno i nepravilno krvarenje također treba registrovati i javiti se lekaru," naglašava Neda Ferenčić.

Dugotrajno bolno grlo je simptom koji se često može povezati s promuklošću i kašljem koji su konstantni te vas ometaju u svakodnevnim aktivnostima, a nisu posledica prehlade ili alergije.

8 načina kako da prepoznate rak: Ako primetite ovo, javite se lekaru!

I to zahteva što hitniju posetu lekaru kako bi se na vreme uklonila ili potvrdila sumnja na tumorsku promenu u grlu.

A kod svake, pa i najmanje promene na vašim mladežima treba se obratiti izabranom lekaru koji će vas uputiti dermatovenerologu. Uvek se temeljno gleda promena veličine, boje, izbočenja madeža i promena na samim ivicama.

"Dermatovenerolog će prvo pogledati madež fizikalnim pregledom, a kod bilo kakve sumnje i aparatom dermatoskopom. Za melanom (rak kože) izuzetno je bitno što ranije otkrivanje jer je to vrlo važno za izlečenje," zaključuje dr. Nela Ferenčić Vrban.

Top 5 promena na telu zbog kojih odmah trebate otići na pregled:

Izrasline/kvržice

Svaki limfni čvor veći od 1 cm koji može, ali i ne mora biti bolan, a javlja se najčešće u pregibima (pazušna jama, prepone), zahteva pregled doktora.

I tvrde izrasline na dojci znak su za uzbunu.

Pobedila rak i podmladila celo telo: Ovako se hrani Maja Volk! (RECEPT)

Promuklost i kašalj

Uzroci hroničnog kašlja mogu biti hronični bronhitis, postnazalni sekret, posledica infekcije disajnih puteva. Kod tumora grla simptomi se kombinuju sa mršavljenjem i noćnim znojenjem.

Veća promena probavnih navika

Zabrinutost se treba javiti kad dođe do odstupanja od svakodnevnih navika. Hronični proliv, kao i opstipacija, zahtevaju, uz fizikalni pregled, i snimku abdomena te kolonoskopiju.

Smetnje pri mokrenju

Kod učestalog mokrenja, peckanja, svrabi te krvi u mokraći pregledom se mora isključiti upalni proces te isključiti intolerancija na glukozu, a daljnjim pretragama i mogući tumorski proces.

Bol

Sumanuta bol koja se ne povezuje uz ozlede ili upale, a kod žena predmenstrualni - menstrualni sindrom svakako zahteva pregled kod doktora. Bitno je i koliko bol traje te kako se širi, kaže dr. Ferenčić.

Lomljivi nokti

Nokti koji se krzaju i lome, mnogo kažu o našem zdravlju i trenutnoj ishrani te pokazuju da li smo anemični. Ako primetite da se nokti počinju uvijati prema jagodici prsta, možda biste mogli imati problema sa srcem ili disanjem, kažu stručnjaci.

Trnci u prstima

Jedan od mogućih uzroka tnaca u prstima je i reumatoidni artritis, ali treba znati da zapravo sve što ometa živčani impuls iz kičme može uzrokovati trnjenje ili gubitak osećaja u rukama. Mogući uzroci su i dijabetes, nedostatak B12 vitamina ili problemi sa štitnom žlezdom.

Vrtoglavica

Vrtoglavica često može biti vrlo nejasan simptom koji mnogi ignorišu. Može upozoravati na probleme srednjeg uha ili čak osteoartritis u vratu, a ako uz vrtoglavice osećate i lupanje srca te zadihanost, moguće su srčane bolesti.

Skoro svi imamo mikro-tumore: Lekar sa Kembridža otkriva kako da ih izgladnite i sprečite rak!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs