Saznajte

Da li starite brže od svoje generacije: Ovaj test otkriva pravo stanje vašeg organizma!

Uradite ovaj jednostavni test i otkrijte da li vam organizam stari brže nego što bi trebao
Saveti stručnjaka
13:32h Autor:
Da li starite brže od svoje generacije: Ovaj test otkriva pravo stanje vašeg organizma!
Foto: Shutterstock

Ljudi često nisu svesni nezdravih navika koje uništavaju zdravlje, ali uništavaju i prevremeno starenje organizma, ističu naučnici. Najveći problem se javlja zbog prisutnosti slobodnih radikala koji uništavaju stanice te mogu uzrokovati propadanje i bolesti određenih organa.

Da bi proverili u kojem ste stanju, možete uraditi jednostavan test.

Naprimer, za rizik od dijabetesa, povišenog pritiska i srčanih bolesti treba da podelite opseg struka sa opsegom bokova. Ako je rezultat 0,8 ili manje, rizik je nizak.

Od 0,81 do 0,85 rizik je umeren, a ako je rezultat veći od 0,85, vi ste u kategoriji visokog rizika.

Mini test kondicije: Da biste videli u kakvom je stanju vaša kondicija, napravite po 25 skokova svaki dan u isto vreme te pratite da li se poboljšava vaša kondicija, pogoršava ili stagnira. Cilj je da odradite vežbu uz tek malo ubrzani puls i nešto brže disanje.

Osećate li da imate dovoljno energije i 14 sati nakon što ste ustali iz kreveta? Ako ste ustali u 7 sati, a u dobroj ste formi, u 21 sat trebali biste još biti budni i aktivni.

Ovih 7 stvari izazivaju bore na licu: Žene, upoznajte se sa neprijateljima!

Testirajte snagu i izdržljivost:

Pokušajte u svakoj ruci nositi kanister od tri, četiri litre vode. Ako ste to uspeli bez napora, imate izdržljiva ramena, leđa, prsa i kolena te dovoljno snage u mišićima nogu.

Probajte da li možete skočiti deset puta, ali da vam pritom srce jako ne zalupa. Ako ste uspeli, imate dobar kardiovaskularni sistem i kontrolisan broj otkucaja srca. Probajte da li možete plesati u brzom ritmu više od deset minuta a da ne ostanete bez daha.

Zdrava štitna žlezda:

Nakon češljanja obvezno pogledajte koliko je opalih vlasi te ih sa vremena na vreme prebrojite. Normalno je da na dan otpadne 100 vlasi, ali ako ste ih nabrojili više od 200 ili vam kosa opada u pramenovima, odmah dogovorite pregled kod doktora. Pojačano opadanje kose može biti znak da vašem organizmu nedostaje cinka, železa ili biotina, ali krivac može biti i poremećaj u radu štitne žlezde te hormonalne promene nakon porođaja ili prestanka uzimanja kontracepcijskih tableta.

Koža je ogledalo zdravlja

Osip koji prate bolni mehurići može ukazivati na alergijsku reakciju na gluten. Ispucala koža oko usana može biti znak manjka vitamina B. Osetljiva i natečena koža ispod očiju ukazuje na prekomerni unos hrane bogate soli. Plavičasti ton kože može biti posledica problema sa jetrom, slezenom ili gušteračom. Siva koža može ukazivati na manjak kiseonika u krvi što može rezultirati emfizemom, upalom pluća, tuberkulozom pa čak i predinfarktnim stanjem.

Preplanuli ten koji nije posledica sunčanja ukazuje na nasledni poremećaj, hemokromatozu. Karakteriše ga prekomerno nakupljanje železa u organizmu. Preterano izlaganje suncu nije jedini razlog hiperpigmentacije. Smeđe mrlje na koži, naročito na području oko vrata, prepona i pazuha, mogu biti rani znak dijabetesa, trudnoće i poremećaja u radu štitne žlezde.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs