Sveti

Upozorenje žene: Sa ovakvom šminkom i odećom izgledate 10 godina starije!

Ono što oblačiš je to što si ti zapravo. Ako obratite pažnju na gardarobu možete smanjiti godine
Nega
14:48h Autor:
Upozorenje žene: Sa ovakvom šminkom i odećom izgledate 10 godina starije!
Foto: Shutterstock

Dobar izbor odeće i šminke na ženi može istaknuti prednosti i vizuelno je pomladiti. S druge strane, pogrešni krojevi haljina i pantalona naglašavaju upravo ono što bi trebalo sakriti, a isto je i sa šminkom - ne pristaju sve boje i stilovi svim nijansama tena pa i tu žene trebaju biti mudre kako sebi ne bi dodale godine. Ovo je 18 najčešćih grešaka prilikom uređivanja kao i saveti stručnjaka za njihovo izbegavanje:

Premoderna odeća

Svaka žena voli izgledati moderno, ali ulaganje u trendi komade dugoročno nije isplativo jer se moda menja neverovatnom brzinom pa nešto što je u jednome trenutku apsolutni hit, već u drugome može izgledati smešno. Zato je bolje ulagati u klasičniju odeću jer u njoj uvek možete izgledati dobro. Preporučuje se da u ormaru imate kožu, vojnički, cvetni i karirani uzorak, visoko sečene haljine i majice te uske suknje i pantalone po meri - to je uvek u modi.

Nošenje stare odeće koja više ne odgovara

Mnoge žene sklone su čuvanju odeće koju su nekad davno kupile i potrošile "brdo" novca na nju ili su je dobile na dar pa ima sentimentalnu vrednost. U svakom slučaju, ona više ne odgovara godinama ili figuri. Takvu odeću je bolje donirati u dobrotvorne svrhe, prodati "second-hand" trgovini ili je spremiti za uspomenu, ali je nipošto ne nositi.

Preduga kosa

Duga kosa se najčešće povezuje sa mladošću, dok je kratka rezervisana za starije žene. Za to postoji i valjan razlog - lice sa godinama gubi masnoću te se opušta i biva mršavije, što nošenje duge frizure samo dodatno naglašava. Kosa se, poput odeće, treba prilagoditi godinama. Frizure u nivou lica ili eventualno do ramena čine lice okruglijim, a time i mlađim.

San svake žene je da izgleda ovako u kaputu: Modni hit vojvotkinje Kejt! (FOTO)

Stroge crne linije ispod očiju

Osim što ih je teško precizno povući, na ženama u godinama istaknute linije crnim ajlajnerom za oči ne deluju nimalo zavodljivo, već, naprotiv, naglašavaju bore i nepravilnosti na licu. Umesto crne, preporučuje se da koristite tamnosmeđu ili sivu boju jer deluje "mekše". Takođe, bolje je rešenje suva olovka nego ajlajner za oči.

Preterano sunčanje

Preplanuli ten kratkoročno ulepšava i pomlađuje izgled, ali na duge staze preveliko izlaganje suncu deluje upravo suprotno. Ultraljubičasto zračenje osiromašuje stanice kože "ubijajući" kolagen koji je zaslužan za njenu elastičnost. Uzrokuje i gubitak pigmenta, zbog čega se javljaju trajne crne mrlje koje vizuelno dodaju godine. Posledice su vidljive nakon svega nekoliko dana sunčanja bez zaštite. Uvek valja kožu štititi od sunca adekvatnim losionom sa zaštitnim faktorom.

Ignorišete ruke, vrat i dekolte

Ako se i štite redovito od sunca, mnogi zaboravljaju na ova tri dela tela, a koža je na njima izuzetno osetljiva i tanka. Često je slučaj da su ruke, vrat i dekolte ispunjeniji borama nego lice, a to je posledica isključivo nepravilne ili nedovoljne nege. Osim zaštite od sunca, kožu treba negovati i hranjivim dnevnim kremama kako bi što duže ostala meka, glatka i blistava.

Preuska ili preširoka odeća

Ekstremi nikad nisu dobri, pogotovo ako je reč o odeći. Umerenost je ključ svega jer preusko, preširoko, predugo i prekratko privlače negativnu pažnju, kažu psiholozi. Stvar je još gora ako žena obuče nešto takvo, a iz nje zrači nesigurnost. Sve što se nosi, treba se nositi sa stilom i samopouzdanjem, zato je od presudne važnosti da je odeća udobna, da nigde ne stiska, ali i ne ispada.

Nenošenje naramenica

Kod široke odeće, koja je udobna, ali ne laska figuri, preporučuje se stezanje u struku kaišem jer se na taj način vizuelno stvara struk i deluje vitkije. Najbolje je birati kaipš kontrastnoj boji od majice, tunike ili haljine. Ovaj modni dodatak odlično se kombinuje i uz kapute, samo je preko kaputa poželjno nositi što širi kaiš da se ne stvaraju "šlaufi" preko debelog materijala.

Hit boja ruža za jesen/zimu 2015: Da li se usuđujete da probate?

Taman ruž za usne

Lepo oblikovane usne doprinose mladosti i lepoti, ali sa odabirom boje lako se može pogrešiti. Pretaman ili, pak, presvetao ruž čini zrelije žene starijima, stoga valja birati boje koje su tek za nijansu ili dve tamnije od prirodne boje usana. Također je preporuka da se najpre olovkom za usne iscrtaju krajevi, a potom se unutrašnjost ispuni neutralnim ružem ili, još bolje, samo sjajom.

Previše pudera

Rešenje za prikrivanje bora na licu nipošto nije debeli sloj pudera. To, naprotiv, može samo pogoršati situaciju jer puder ulazi u sitne udubine i tako ih zbog kontrasta samo dodatno naglašava. Poželjno je umereno naneti puder onde gde treba i pritom upotrebljavati samo tečni ili onaj u kremi jer suvi puder u prahu ili kamenu isušuje kožu, a to definitivno nije ono što treba zrelom licu. Takođe, valja uvek iznova birati i nijansu pudera iz razloga što se koža s godinama menja i ne zadržava celoga života istu nijansu.

Preterivanje sa rumenilom

Naglašeni rumeni obrazi ne samo da u današnje vreme izgledaju loše, već i odaju utisak starije gospođe. Nekad su tamna rumenila bila "in" i vredelo je pravilo preterivanja, ali danas manje znači više, zato je na obraze dovoljno naneti bronzer na liniju kose i vilice te malo rumenila u kremi na jagodice lica. Što prirodnije, to mlađe!

Svetlucava senka za oči

Žene koje žele izgledati mlađe, trebaju se kloniti svetlucavih senki sa efektom inja ili prelivanja boja. Formule koje na bilo koji način reflektiraju svetlo, naglašavaju bore i nepravilnosti. Bolje su rešenje mat senka preko celih kapaka i tek mrvica sjaja u unutarnje uglove očiju.

Neodgovarajuća krema za lice

Koža se sa godinama isušuje pa su kreme za lice sve važnije. Međutim, mnoge žene ne znaju izabrati odgovarajuću njegu za sebe. Lice treba tretirati laganim formulama koje ne zapušavaju pore i tako uzrokuju ubrzano starenje kože. Preporučuje se nanošenje netom posle tuširanja jer tada je koži najpotrebnija hidratacija. Šminkanje bez dobre podloge može učiniti samo gore.

U 30. godini se prvi put ošišala: Helenina neverovatna transformacija! (FOTO, VIDEO)

Nekorištenje šminke uopšte

Kao što previše šminke vizuelno dodaje godine licu, isti učinak ima i premalo šminke. Linija usana se posvetljuje starenjem, kao i obrve te trepavice, stoga žene koje vole prirodan izgled deluju starije i zapušteno. Šminka treba u određenoj meri istaknuti zone lica kako bi one "oživele" i delovale sveže. U tome, naravno, ne valja preterivati.

Neodevanje u skladu sa godinama

Nošenje odeće kakvu biraju tinejdžerke i devojke u dvadesetima nije preporuka za zrele žene koje misle kako na taj način deluju mlađe. Stvarnost je, zapravo, potpuno suprotna. Žena u 50-ima koja nosi poderane farmerke svakako će privući pažnju, ali ne pozitivnu, već će izgledati jeftino ili smešno. Nesklad može biti brutalan i samo pojačati utisak starosti.

Nesklad gornjeg i donjeg dela

Važno je stvoriti balans prilikom biranja odeće i to vredi za sve žene bez obzira na godine. Ako je majica uska, donji deo treba biti opušteniji i obrnuto - vrećast gornji deo zahteva uske panalone ili farmerke. Ne samo da takav stil briše godine, već i naglašava telesne vrline te prekriva mane.

Jarke boje

"Vrištavi" odevni predmeti nisu za žene koje nemaju idealnu figuru jer oni privlače pažnju upravo onde gde ne treba. Umesto povodljivosti za modnim trendovima, pametnije je kupovati odeću u neutralnijim bojama poput crne, mornarsko plave, sive, maslinaste, smeđe te bele, a dopušteno je poigrati se i s crvenom, zelenom te ljubičastom. Ipak, ljubiteljke "živih" boja mogu sebi priuštiti takve modne dodatke, naprimer torbicu, minđuše ili cipele.

Zlostavljanje očiju

Koža oko očiju je izrazito osetljiva, ali upravo je to predeo sa kojim su žene najgrublje. S ciljem da ih što više njeguju, nanose kojekakve preparate na oči, od krema, pilinga, maski i slično. To je, zapravo, loše jer svakim nanošenjem ta se tanka koža pritiska, štipa, gnječi i bocka. Osim što se tako potiče stvaranje bora, koža postaje crvena i oči deluju podbulo. Za uklanjanje šminke naveče savetuje se korišćenje nežne odstranjivače i meku vatu, a svakako izbegavati platnene maramice.

Opadanje kose: Priroda nudi najbolji lek od samo jedne namirnice! (RECEPT)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs