Obratite pažnju

Ovih 7 stvari izazivaju bore na licu: Žene, upoznajte se sa neprijateljima!

Žene su u stanju da sve negativno što izaziva bore eliminišu iz svog života. Evo spiska neprijatelja ženske lepote
Nega
14:22h Autor:
Ovih 7 stvari izazivaju bore na licu: Žene, upoznajte se sa neprijateljima!
Foto: Shutterstock

Koža je najveći organ u našem telu, ali često je zanemarujemo i ne gledamo promene koje se na njoj događaju, a koji su rezultat brojnih spoljnih faktora. Mnoge stvari utiču na stanje naše kože i u mnogim slučajevima uzrokuju preterano starenje, ekceme, alergije. Naprimer tamnije pege na koži često se pojavljuju kao rezultat unutrašnjih promena ili kad ne funkcionišu optimalno.

Ako uočimo neke promene na koži moramo da otkrijemo šta je uzrok, a ovo su najčešći:

Kontracepcijske pilule

Tablete za kontracepciju utiču na izgled i stanje naše kože što je u potpunosti razumljivo jer smanjuju nivo androgenih hormona poput testosterona. To izaziva veću proizvodnju sebuma koju proizvode žlezde lojnice te dovodi do zatvaranja pora i nastanka novih akni. Hormoni u kontracepcijskim tabletama mogu izazvati melasmu, hiperpigmetaciju kože.

Trudnoća

Hormoni se menjaju u trudnoći i većina žena uočava i doživljava promene na koži. Mnoge trudnice muče se s takozvanom trudničkom maskom, poznatijom pod nazivom melasma. Čak 75 posto trudnica bori se s tim tamnim mrljama na koži. U većini slučajeva one nestaju godinu dana nakon porođaja. U trudnoći se znaju javiti i crvene mrlje sa središnjom tačkom iz koje se granaju sitne krvne vene. Najčešće se javljaju u području lica, vrata ili na rukama. Nestaju nakon porođaja.

Skinite godine sa lica za samo 3 dana: Domaća maska koja pruža trenutni efekat! (RECEPT)

Alkohol

Alkoholna pića jako štete našoj koži. Ona prvenstveno izazivaju dehidraciju celog organizma, a to se najviše vidi na našoj koži. Kao rezultat toga pucaju kapilare, javlja se cvenilo kože i pojačavaju se bore. Takođe koža dobija sivi ton a i podočnjaci su izraženiji.

Sunčanje i solarijum

Premda se o opasnostima od izlaganja suncu često govori i dalje mnogi od nas zanemaruju štetan faktor koje prekomerno sunčanje čini našoj koži. Osim onog najgoreg scenarijuma – raka kože – sunčeve zrake izazivaju pegice, staračke pege, smeđe bradavice, lezije. Zaštitne kreme su u današnje vreme nužne a takođe potrebno je redovno kontrolisati stanje kože i madeža.

Lekovi

Lekovi mogu uzrokovati brojne promene na koži i reakcije. Neki lekovi čine kožu posebno osetljivom na učinke sunčeva svetla, a u tu grupu spadaju neki antipsihotični lekovi i antibiotici koji sadrže sulfate, hlortiazid i neki umetni zaslađivači. Koža se ne ospe odmah posle uzimanja leka, ali kasnije izloženost suncu uzrokuje crvenilo i svrbež. Ove promene u većini slučajeva su bezopasne i obično nestanu s prestankom uzimanja leka.

Smeje se, ali nema bora: Glumica se unakazila botoksom! (FOTO, VIDEO)

Toksini iz okoline

Baš kao što sunce pridonosi preranom starenju kože, istraživanja pokazuju da zagađenje zraka također ima uticaj na našu kožu. Čestice smoga, dima i zagađenje vazduha mogu uzrokovati različite probleme i promene na koži – prerane ili preduboke bore, hiperpigmentaciju, isušivanje. Krajnji rezultat je ubrzano starenje kože s borama i pigmentnim promena na koži.

Hrana

Neka hrana i biljke sadrže određene tvari koje nakon što izlažemo kožu suncu mogu izazvati reakciju kože i upale poznate kao fototoksični dermatitis. Karakterizira ih pojava mehura i često dugotrajna pigmentacija. Uzrok su najčešće furokumarini, koji uz delovanje UVA iz sunčevog svetla uzrokuju reakciju. Peršun, celer, neki agrumi, smokve izazvaju takve reakcije. Da biste to sprečili najbolje je oprati ruke nakon dodira s tim namirnicama.

Decenijama kriju od nas tajni sastojak koji podmlađuje i pegla bore: Evo o čemu je reč!(VIDEO)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs