Još od ranog detinjstva, majke i bake su nas svaki čas nudile nekim voćem, kako bismo bili zdravi i ojačali svoje telo i imuni sistem. Istina je da voće predstavlja namirnice koje, manje-više, svi vole. Ipak, većina ljudi zaboravlja da neke vrste voća sadrže obilje šećera koje predstavljaju energetske materije, što za posledicu ima skupljanje masnog tkiva. U letnjim mesecima mnogi uživaju u lubenicama, trešnjama, jagodama, ali retko ko razmišlja i o količini voća koju pojede - kaže nutricionista Jovo Kneževic i dodaje - od osoba koje su svoju ishranu uglavnom bazirale na voću, evidentan je poremećaj lipidnog statusa, sa povišenjim holesterolom i trigliceridima.
Egzotično voće u manjim količinimaU prodavnicama zemalja zapadne Evrope, voće se prodaje na grame, a takav princip ima kako zdravstveno, tako i ekonomsko opravdanje. Količina voća koja stane u šaku sasvim je dovoljna za dnevne potrebe u dobrim nutrijentima (minerali, vitamini). Egzotično voće bi trebalo da bude zastupljeno u ograničenim količinama, jer za određene vrste naš organizam ne poseduje enzime da iskoristimo njihove nutrijente. Jezgrasto voće (badem, lešnik) predstavlja dobar izvor liposolubilnih vitamina, naročito vitamina E, vitamina B kompleksa, kao i neophodnih minerala: Fe, Ca, K, Mg, Zn, Se, P i slično. Kao takvo, poseduje sve karakteristike idealne užine - kaže Knežević.Oprezno sa dodacima ishraniVitamini se razlikuju po tome da li mogu da se rastvore u vodi ili u mastima. Liposolubilni vitamini se rastvaraju u telesnim masnoćama, ne izlučuju se iz organizma, već se deponuju. To može da obraduje one koji se neuredno hrane, ali i za njih može da predstavlja potencijalnu opasnost ukoliko preteraju sa vitaminskim dodacima. Knežević upozorava da povećane količine voća mogu dovesti do hipervitaminoze i pojave toksičnosti, odnosno niza zdravstvenih problema. Zato, jedite voće, a kao dodatak ishrani, koristite ga minimalno.Kad treba jesti voće?Klinički je dokazano da voće ne treba uzimati ujutro. Sočni plodovi ne daju gradivne elemente organizmu. Voće je poželjno jesti umereno, i u određeno vreme u toku dana. Kada birate voće, birajte ga prema brzini kojom podiže nivo šećera u krvi - ističe Knežević.