Po istočnjačkom shvatanju

Pratite satnicu: Kada je najbolje vreme za obroke, vežbe i odmor!

Nutricionisti savetuju da doručkujemo poput kralja, ručamo poput princeze, a večeramo poput siromaha
Saveti stručnjaka
11:18h Autor:
Pratite satnicu: Kada je najbolje vreme za obroke, vežbe i odmor!
Foto: Thinkstock

Pročitajte kada je najbolje vreme za obroke, vežbe i odmor po istočnjačkom shvatanju dnevnih ciklusa energije, prenosi Lovesensa.rs.

Između 3 i 5 satiRano ujutro su pluća najaktivnija pa je tada, iako vam se možda čini neprirodno, odlično vreme za vežbanje. Kinezi tada praktikuju thai chi, vežbe usmerene na disanje.

Između 7 i 11 satiStomak i gušterača su takođe najaktivniji u prvom delu dana. Nutricionisti zato savetuju da doručkujemo poput kralja, ručamo poput princeze, a večeramo poput siromaha.

Najefikasniji doručak za mršavljenje: Drži vas sitima i manje jedete za ručak!

Između 9 i 11 sati

Mnogi se lakše koncentrišu pre podneva jer misaonim procesima upravlja slezina koja najveći potencijal ima ujutro. Ovo vreme je idealno za posao.

Između 13 i 15 satiOdmorite se na kratko posle ručka. Energija u ekstremitetima opada i koncentriše se oko probave, odnosno organizam crpi energiju iz hrane. Tada se osećamo pospano.

Između 19 i 21 satiKako bismo bolje zaspali, pre sna se treba opuštati. Tada epifiza luči manje serotonina, hormona koji kontroliše apetit i kardiovaskularni sistem, a počinje da proizvodi melatonin koji nam pomaže da zaspimo.

Mračne misli vam često ne daju da zaspite: 5 rečenica koje treba da ponavljate pred spavanje!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs